Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Spectacol care va dura 10 ore, la TESZT – Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara

mai 22, 2022 - mai 29, 2022

Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara organizează al treisprezecelea Festival Euroregional de Teatru Timișoara – TESZT, o ediție care-și propune să restaureze relația teatru-public, după o pauză de doi ani generată de pandemie, să fie un veritabil „boost” al poftei de teatru pentru spectatorii săi.

Teatre din Ungaria, Serbia, Macedonia de Nord, Bosnia-Herțegovina, Slovenia, Croația, Bulgaria, Franța, Italia, Germania și România își vor prezenta spectacolele publicului timișorean în perioada 22-29 mai 2022.

TESZT, unul dintre cele mai importante evenimente culturale pe plan regional, și-a finalizat selecția și va reuni
spectacole produse de Compania Forte din Budapesta, Teatrul Național Bitola, Teatrul Național Bosniac din
Zenica, Compania Maguy Marin și Atelier 3+1 din Franța, FACE Dance Visual Performing din Germania, Teatrul
de Tineret Zagreb, Imperfect Dancers, Organizația Grupa, Teatrul Kosztolányi Dezső din Subotica, Les 3
Plumes, Teatro dei Venti din Modena, Teatrul de Tineret din Ljubljana, Teatrul Szkéné din Budapesta, Ivo
Dimchev, precum și Teatrul Basca, Unfold Motion, Civicultura, Asociația Culturală Diogene, Compania
independentă Arte-Factum, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara.

Programul va include și concerte de jazz și rock.

TESZT 2022 se concentrează pe nevoia de a restaura relația teatru-public/ performer-spectator, de a folosi teatrul și funcția sa socială ca motor de reconstrucție a comunităților.

După doi ani de pandemie, marcați de restricții și incertitudini, în care teatrele au fost închise, redeschise condiționat, nevoite să se adapteze
condițiilor dificile și impredictibilității evoluției sanitare, să experimenteze noi medii tehnologice și de expresie artistică și să-și forțeze limitele flexibilității, relația cu publicul s-a vulnerabilizat, reflexele spectatorului s-au estompat.

„Ediția 2022 a TESZT-ului este concepută să refacă mecanismele angrenajului ce susține comunitatea de artiști și spectatori, să fie un „boost” al poftei de teatru bun, al nevoii de reîntoarcere a publicului în spațiul de spectacole, o platformă de dezbatere a unor teme actuale, sensibile și greu tangibile”, spun organizatorii.

Selecția festivalului din acest an cuprinde un spectacol care va dura 10 ore, dar și teatru în mișcare, pe străzi, spectacole care propun perspective noi asupra unor opere precum cele ale lui Shakespeare sau Dostoievski, dans contemporan cu mari coregrafi ai lumii, spectacole care implică comunități vulnerabile, teatru care ne inspiră, ne amuză, ne pune pe gânduri, ne reunește cu forța sa regeneratoare și ne dă speranță în comunitate, colaborare, generozitate.

O importantă componentă a ediției a XIII-a este extensia TESZT dedicată teatrului independent, spectacole in/outdoor cu acces liber, în care companii timișorene de teatru care au răspuns invitației vor performa alături de importanți artiști și companii din Europa.

Informațiile despre toate spectacolele și programul complet al celui de-al treisprezecelea TESZT vor fi disponibile pe www.teszt.ro după 1 mai 2022, când se vor pune în vânzare și biletele.

Toate spectacolele vor fi traduse în română, maghiară și engleză, iar la finalul fiecărei seri artiștii vor participa la discuții cu publicul.

TESZT se întoarce, pregătiți-vă pentru o porție sănătoasă de teatru!

Details

Start:
mai 22, 2022
End:
mai 29, 2022
Event Tags:
, , , ,
Website:
www.teszt.ro

Organizer

Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara

Details

Start:
mai 22, 2022
End:
mai 29, 2022
Event Tags:
, , , ,
Website:
www.teszt.ro

Organizer

Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara