„Între Materie și Sens”, expozitie inedită de pictură, la Galeria Helios, semnată Lelia Brînda.
Demersul artistic al autoarei expoziției pleacă de la origini, de la rădăcini, un izvor de inspirație pentru artista timișoreană.
„În încercarea de a pune în valoare zestrea familiei mele, am încercat să integrez în pictură obiecte create de părinții și bunicii mei. Așa am găsit sacii de pânză țesuți cu migală de mâinile mamei și bunicii, pe care tata și bunicul îi folosea la transportul grânelor de pe câmp sau de la moară, în hambarul casei. Privindu-i azi, pe alocuri rupți, uneori peticiți, dar încă trainici, am simțit că acești saci poartă mai departe zestrea sufletească a familiei mele. Am încercat, așadar, să-i readuc la viață prin culori care evocă sensul lor inițial, dar și cel prezent. Acela de a susține existența, la început materială, acum spirituală”, spune Lelia Brînda despre expoziția „Între Materie și Sens”.
Despre Lelia Brînda
Lelia Brînda este de formație economist, jurist și masterard al Facultății de Artă a Universității de Vest Timișoara, Promoția 2019, Sectia Sculptură, materie si concept.
Din 2018 este membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din România- Filiala Timișoara și a participat la mai multe expoziții de grup din țară și străinătate.
Cele 3 expoziții personale ale Leliei Brînda – expozitia personala de pictură „Origini„, de la Muzeul National al Banatului (2016) și expozitia personală de sculptură ceramică, colaj textil – „Drumul spre Centru„, Galeria Helios (2019), „Între Materie și Sens”, expoziție de pictură, Galeria Helios (2021), au un numitor comun: punerea în valoare a moștenirii materiale și spirituale a înaintașilor .
Dacă în actuala expozitie, „Între Materie și Sens”, Lelia Brînda a integrat în pictură sacii de pânză țesuti de bunica și mama artistei, în „Drumul spre centru” a folosit bucăți din pânza țesută tot în familie, cândva, înmuiate în lut și arse la 1200 grade Celsius, pentru a putea reda emoțiile și trăirile prin măști sculptate în lut. Iată ce spune artista despre această expoziție:
„Pe parcursul vieții, odată cu procesul de maturizare, fiecare dintre noi ne dorim liniștea, tihna și pacea sufletului. Iar fiecare avem moduri diferite de a dobândi acest lucru. În drumul meu am ajuns la concluzia că oricât de mult am căuta în exteriorul nostru acea stare, doar un singur drum, o singură cale există, și aceea este întoarcerea la interior, la centrul nostru, doar așa putem obține pacea și echilibrul inimii. Procesul în sine nu este unul deloc facil, cel mai greu este munca cu tine însuți. Însă este cu siguranță cel mai frumos drum și singurul dădător de sens în viață. Personal a trebuit în prima fază să mă observ, să îmi văd stările sufletești, emoțiile pe care le trăiesc, raportat la un eveniment sau altul, care mă obligau să afișez în exterior o mască sau alta, voit sau nu. Când am constatat că ceea ce simt în sufletul meu e diferit de ceea ce afișez pe chip, am început munca cu mine însumi. Mi-am spus că trebuie să mă eliberez de aceste coji, straturi sau măști care mă țineau legată în chingi nevăzute . Să fac pace cu mine și să armonizez interiorul cu exteriorul, pentru a putea elimina blocajele sufletești și a lăsa loc curgerii Luminii și iubirii Divine, pentru a putea fi în fapt demni de Darul Vieții, dat nouă de Creator pe acest pământ”.
Expoziția „Între Materie și Sens” poate fi vizitată până în 23 iulie, 2021, la Galeria Helios din Timișoara, Piața Victoriei, nr. 6. Curator: Daniela Constantin.