Încarc Evenimente

« All Events

  • Acest eveniment a trecut.

Prima ediție a festivalului REVerse Poetry – lecturi publice în Timișoara, lansări de carte, dar și spoken word itinerant cu Semmeringul bănățean

decembrie 16, 2023 - decembrie 20, 2023

Asociația Memoria Culturii ne invită zilele acestea la prima ediție a festivalului REVerse Poetry, o serie de evenimente care au fost gândite și organizat în jurul REVoluției, a poeziei, a libertății de expresie artistică, toate conectate la evenimentele sociale din jurul nostru.

Prin urmare, în următoarele zile vor avea loc mai multe lecturi publice, lansări de carte, dar și recitaluri itinerante.

Astfel, în 16 decembrie 2023, participanții la festival vor putea participa la un spectacol itinerant de spoken word și muzică improvizată – Poetry Jazz Suiteo lirică a Banatului în 8 tablouri sonore – prin unul dintre cele mai frumoase locuri ale Banatului istoric, Județul Caraș-Severin, Reșița și Calea Ferată Anina-Oravița, cea mai veche Cale Ferată Montană de pe actualul teritoriul al României. Evenimentul începe odată cu plecarea Semmeringului bănățean, la ora 14.40.

Poetry Jazz Suiteo lirică a Banatului în 8 tablouri sonore este un spectacol ce prezintă o varietate de selecții structurate într-un singur corp liric vor forma un mare poem-organism, desfășurat într-o succesiune de tablouri tematice menite să reveleze bogăția unui patrimoniu cultural aproape uitat, reliefându-i multiculturalitatea și diversitatea conceptuală aparte (lirica etniilor diverse, mișcări și curente zonale precum Aktionsgruppe Banat sau Monodersilismul).

Spectacolul este curatoriat de tandemul „unu unu unu invers unu” (compus din Lumi Mihai – artist și performer – și Mugur Grosu – poet și performer), care a creat, din selecții reasamblate intertextual, corpul final de texte (așa-numitul poem-organism) care stă la baza recitativelor pe care le va susține live, în spectacole susținute împreună cu muzicieni de jazz.

Tandemul, care e definit de dialog și interdisciplinaritate, a derulat o serie de proiecte sincretice, care aduc împreună poezia, arta sau muzica, multe fiind dedicate recuperării liricii poeților dispăruți.

Detalii, aici: https://www.facebook.com/events/207333615760141

Acest evenimente va avea loc și la Timișoara, în 18 decembrie 2023.

Detalii: https://www.facebook.com/events/3501660926816278?ref=newsfeed

În data de 17 decembrie 2023, REVerse Poetry, se întoarce la Timișoara,  iar începând cu ora 18.00, în Nemesis Art Club, timișorenii vor putea participa la o seară de spoken word, o lectură de poezie cu autori din Timișoara, din România, dar și din afara granițelor – vers în REVerse. Invitați sunt Florin Partene, Mihail Vakulovski, Savu Popa, Nicolae Coande, Romeo Aurelian Ilie, Gabriela Feceoru, Ana Paraschivescu, Adrian Bodnaru, Mugur Grosu & Lumi Mihai, Livia Ștefan, Traian Pop Traian (Germania), Gabor Gyukics (Ungaria), Goran Mrakić, Marija Vasić Kanački (Serbia), Cristian Vicol. Evenimentul va fi moderat de scriitorul și jurnalistul Robert Șerban.

Detalii, aici: https://www.facebook.com/events/1068892787792553

Apoi, la final, Editura Brumar & scriitorul Cristian Vicol vă invită la lansarea Underground 2: Orașul care nu se vede, un nou volum colectiv alcătuit din textele unor autori născuți, crescuți sau mutați în Timișoara care au scris despre o altă față a orașului, adică cea nevăzută, a periferiei și a subteranelor.

Evenimentul va avea loc tot în Nemesis Art Club  (Strada Hector, Bastion Maria Theresia) miercuri, 20 decembrie, începând cu ora 18.00. – https://www.facebook.com/events/676915814546992?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D

După volumul de anul trecut, organizatorii anunță apariția celei de-a doua părți a poveștii underground-ului timișorean, de data aceasta cu alți 19 autori – unii debutanți, alții cu o carieră literară semnificativă – despre Timișoara lor, a celor care au devenit eroii urbani ai cartierelor mărginașe, despre locurile underground care au dispărut (în mare parte), despre periferie – cu bune și cu rele – despre aventurile lor în Timișoara nevăzută, departe de promenadă și dichis.

Invitați: autori din volum

Moderator: Cristian Vicol

În cuprinsul acestui volum au semnat texte: Katharina Sigrid Eismann, Şerban Foarţă, Galasiu Liviu, Lucian Ionica, Doru Iosif, Adrian Marcu,  Viorel Marineasa, Oana Minoiu, Andrei Mocuța, Corina Ozon, Dănuț V. Popescu, Eliana Popeți,  Alexandru Potcoavă, Alina Radu, Beatris Serediuc, Teodora Talhoş,  Alexandra Țunea, Bogdan Varvari, Daniel Vighi.

Mai multe detalii despre toate evenimentele REVers Poetry: https://www.facebook.com/profile.php?id=61553174921771

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

 

 

Detalii

Începe:
decembrie 16, 2023
Se termină:
decembrie 20, 2023
Etichete Eveniment:
, , , , , , ,

Detalii

Începe:
decembrie 16, 2023
Se termină:
decembrie 20, 2023
Etichete Eveniment:
, , , , , , ,