Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Pepiniera verticală uriașă în Piața Victoriei, în weekendul în care se lansează Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii

februarie 17, 2023

Instalația va fi amplasată în Piața Victoriei, începând din 17 februarie, odată cu lansarea programului Timișoara 2023 Capitala Europeană a Culturii și ne propune să privim piața dintr-o nouă perspectivă, de la înălțime.

Pepiniera – 1306 plante pentru Timișoara, este o instalație temporară, efemeră, realizată dintr-o structură metalică, modulară, prin intermediul căreia se vor putea testa diverse scenarii de utilizare a spațiului public.

Detalii despre evenimentele din weekend-ul în care are loc deschiderea Timișoara 2023 Capitala Europeană a Culturiiaici.

Platformele pepinierei vor fi deschise publicului larg și vor funcționa ca puncte de belvedere, oferind o perspectivă inedită asupra pieței; totodată, fiecare nivel al pepinierei va spune povești ale Timișoarei și va acomoda multiple activități culturale.

 

Componenta vegetală a proiectului integrează straturi succesive de natură, de la specii perene de arbori, arbuști și plante floricole la specii anuale (productive și ornamentale) produse în grădinile comunitare din Timișoara sau la instituții de cercetare și învățământ superior horticol. Proiectul își propune astfel să transmită un mesaj puternic în ceea ce înseamnă biodiversitatea urbană ca element central identitar al Timișoarei și valorile ecosistemice pe care aceasta la aduce societății.

Detalii despre evenimentele din weekend-ul în care are loc deschiderea Timișoara 2023 Capitala Europeană a Culturiiaici.

Pe lângă acestea, proiectul are și o importantă componentă comunitară prin implicarea unei rețele locale de producători și a societății în general. Prin componenta naturală, Pepiniera aduce în discuție problematici globale precum schimbarea climatică, deșertificarea, lipsa spațiilor umbrite, crizele de resurse, biodiversitatea urbană, istoria botanică a orașului.

Organizatorii proiectului: Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș; conceptul instalației: MAIO Architectsul; proiectul de arhitectură: Studio Nomadic – Victor Popovici, Silvia Tripșa; design cu natură: Studio Peisaj – Alex Ciobotă, Raluca Rusu;
Colaborator schele: ABT Motion Rigs – Adrian Vișenoiu; colaboratori specialități: Blaser – Bogdan Sere, DeBoot – Silvian Tecu, Melbo Instal: Emilian Zmeu, Emesis.

Parteneri: Horticultură, Facultatea de Inginerie și Tehnologii Aplicate USV Timișoara, GreenFeel.

Proiect finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte, Banca Transilvania, Ordinul Arhitecților din România, prin Timbrul de arhitectură.

Text este preluat și adaptat de pe site-ul: https://opening.timisoara2023.eu/

Foto: Ordinul Arhitecților din România / Filiala Timiș

Venue

Piața Victoriei

Venue

Piața Victoriei