Universitatea de Vest din Timișoara celebrează valorile universale contemporane și propune comunității timișorene un eveniment de mare impact, în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.
Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, este invitat și onorat în cadrul celor două întâlniri culturale organizate de Universitatea de Vest din Timișoara.
Prima dintre acestea va avea loc luni, 3 aprilie 2023, de la ora 19.30, în Aula Magna a UVT, când prestigiosul scriitor va oferi o viziune asupra culturii și literaturii spațiului de frontieră situat între Orient și Occident, participând la o dezbatere publică moderată de scriitorul Radu Paraschivescu.
În 4 aprilie, de la ora 10, tot în Aula Magna, comunitatea academică din UVT îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa renumitului scriitor Orhan Pamuk, într-o festivitate specială pentru spațiul cultural și intelectual românesc și european, în anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii. Vă invităm să participați la această ceremonie academică, la care intrarea este liberă (pentru înscriere, se află la dispoziția dumneavoastră același FORMULAR).
Laureatul premiului Nobel pentru literatură se află în galeria celor mai renumiți scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări. Între cele mai importante teme care dețin un rol central în operele sale, scriitorul turc Orhan Pamuk evocă relația dintre cultura orientală și cea occidentală, dar și puternicul specific al mentalității turce, în care plutește multipla melancolie ce se simte și în aerul Istanbulului, explicată de Orhan Pamuk prin termenul de hüzün, un sinonim specific turcesc al melancoliei, așa cum o înțeleg europenii occidentali.
„Universitatea de Vest din Timișoara onorează cultura majoră și marii intelectuali contemporani, în programul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023. Prin invitarea unuia dintre străluciții scriitori ai lumii contemporane, Orhan Pamuk, laureat cu Nobelul pentru literatură, prilejuim o întâlnire unică, în care iubitorii de ficțiune din Timișoara pot să ia parte la un dialog cultural irepetabil”, spune Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.
Orhan Pamuk s-a născut în Istanbul în 1952 și a crescut într-o familie bogată și educată, care a încurajat în mod activ pasiunea lui pentru literatură și artă. După absolvirea liceului, Pamuk a studiat arhitectura la Universitatea Tehnică din Istanbul, dar și-a abandonat studiile după trei ani pentru a se concentra asupra scrisului.
Primul său roman, „Cevdet Bey și Fiii săi”, a fost publicat în 1982 și a fost urmat de mai multe alte romane: „Fortăreața Albă”, „O ciudățenie a minții mele”, „Femeia cu Părul Roșu” și „Istanbul” și multe altele.
Romanul său cel mai cunoscut, considerat a fi o explorare profundă a relațiilor interumane și a iubirii,”Muzeul Inocenței„, a fost publicat în 2008. Cartea prezintă povestea unui bărbat care colecționează obiecte asociate femeii iubite, pe care însă nu o poate avea. Nu-i rămâne, prin urmare, decât sa o privească de departe, să o viziteze de sărbători, ca o rudă ce este, și să se înconjoare, pe furis, de lucruri care i-au aparținut cândva. Așa se naște un înduioșător muzeu al iubirii, umplut vreme de zece ani cu rujuri și cercei ai fetei, câței-bibelou, pahare de apă și șervețele furate de la masă.
Ca peste tot în romanele scriitorului turc, marile teme, iubirea, tradițiile, destinul, se desfășoară pe fundalul unei Turcii mereu în schimbare. Aici, revoltele anilor 1970 și modernizarea uluitoare a orasului Istanbul în acel deceniu alcătuiesc, la rândul lor, un muzeu aparte, în care se amestecă nume de străzi și de actori ai vremii, emisiuni la televizor și mărci de băuturi de mult uitate.
Pamuk este cunoscut pentru abilitatea sa de a explora tema identității și a schimbării culturale, precum și pentru utilizarea unei tehnici narative inovatoare. Multe dintre romanele sale au ca loc de desfășurare Istanbul, explorând istoria, cultura și societatea metropolei cosmopolite.
Pamuk a câștigat mai multe premii literare importante, inclusiv Premiul IMPAC Dublin în 2003 și Premiul Nobel pentru Literatură în 2006. În discursul său de acceptare a Premiului Nobel, Pamuk a subliniat importanța libertății de exprimare și a curajului de a spune adevărul, în special în ceea ce privește istoria și politicile turbulente ale Turciei.
Prezența lui Orhan Pamuk la evenimentele organizate în cadrul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 oferă o oportunitate unică pentru publicul românesc de a interacționa cu unul dintre cei mai importanți și inovatori scriitori ai zilelor noastre.