Încarc Evenimente

« All Events

  • Acest eveniment a trecut.

Noi artiști completează lista celor care se vor afla în lumina reflectoarelor la JAZZx 2023

iunie 28 - iulie 2

Pionierii world fusion John McLaughlin și Zakir Hussain marchează revenirea în 2023 – Shakti – cu albumul aniversar de 50 de ani și turneul mondial.

O colaborare transcontinentală fără precedent, Shakti a unit muzicienii din est și vest și, în acest proces, a creat șablonul pentru ceea ce se numește acum fuziunea indo-jazz.

John McLaughlin a retransformat jazz-ul prin munca sa cu Miles Davis și Tony Williams Lifetime. Cu Hussain, violonistul Shankar și T.H. „Vikku” Vinayakram, McLaughlin a fondat Shakti.

Împreună, au perfecționat o nouă fuziune extatică, deschizând căi neexplorate și demonstrând potențialul unor astfel de compoziții globale generațiilor de muzicieni din întreaga lume.

Muzica lor este un amestec unic de instrumente tradiționale indiene și ritmuri jazz-pop, concepute pentru a transporta publicul într-o nouă dimensiune a muzicii. Compozițiile lor au fost extrem de influente în lumea jazz-ului.

Ibevi

Ibeyi este format din gemenele franco-cubaneze Lisa-Kaindé și Naomi Díaz. În mod corespunzător, „Ibeyi” înseamnă și „gemeni” în yoruba, limba și cultura strămoșilor lor. Această influență poate fi auzită în melodiile lor, în care reunesc fusion jazz, R&B și downtempo
electronica cu mostre de instrumente tradiționale.

Cel mai recent single „Lavender & Roses”, cu nimeni alta decât Jorja Smith, oferă o perspectivă detaliată a noului lor album mult așteptat „Spell 31”, care promite a fi un manifest puternic și activist.

 

Delvon Lamarr Organ Trio

Delvon Lamarr Organ Trio aduce la un loc sunetul inconfundabil al orgii lui Delvon Lamarr, chitara și ritmurile bateristului, reușind să creeze un amestec perfect între soul-jazzul anilor 1960, funkul din New Orleans, soul-ul instrumental vintage și un strop de chitară acid-rock.

 

Mammal Hands

Formată din saxofonistul Jordan Smart, pianistul Nick Smart și percuționistul Jesse Barrett, Mammal Hands și-a făcut o reputație din ce în ce mai mare pentru fuziunea hipnotică a jazz-ului și electronica, dar și a spectacolelor lor live vibrante. Bazându-se pe o dragoste împărtășită pentru muzica electronică, clasică contemporană, mondială, populară și jazz, Mammal Hands preia influențe precum Pharoah Sanders, Gétachèw Mekurya, Terry Riley, Steve Reich și Sirishkumar Manji pentru a crea ceva extraordinar de nou.

Fresh edit | Artiștii care completează lineup-ul acestei ediții

Ben l’Oncle Soul este un compozitor francez cu un stil retro. Este cunoscut pentru spectacolele sale live inedite. Artistul a cântat la mai multe festivaluri și emisiuni TV, cum ar fi FrancoFolies 2010, Montreal High Lights Festival 2011, North Sea Jazz Festival, London Jazz Festival.

Albumul său de debut omonim a fost lansat de Motown Records în 2010, fiind compus în întregime din material original, plus coverul  hitului White Stripes „Seven Nation Army” și a fost vândut în peste 600 000 de exemplare în întreaga lume.

Arta sa este ca o viziune din soul modern și jazz, amestecată cu hip hop și R&B, influențată de rădăcinile sale franceze și afro-americane.

 

The Comet is Coming

The Comet Is Coming este unul dintre cele mai definitorii și avangardiste trio-uri ale scenei britanice de jazz, care a înflorit mai spectaculos ca niciodată în anii 2010, având în componență probabil cel mai important instrumentist de pe scena londoneză de jazz a secolului XXI, saxofonistul Shabaka Hutchings (Sons Of Kemet, Melt Yourself Down), o adevărată fabrică de groove în persoana toboșarului Betamax și un claviaturist creativ în Danalogue.

În cea mai recentă apariție a lor, Hyper-Dimensional Expansion Beam, The Comet is Coming ne poartă în lumi noi și în noi perspective sonore.  Cel mai bine realizat și profund album, produs de către aceștia până acum, este o expresie a unității și a alchimiei magice care amplifică puterile combinate ale lui Danalogue, Betamax și Shabaka la noi înălțimi impresionante.

 

Acetobă feat. Arcuș

Acetobă înseamnă experiment în creație, influențat de stări nedefinite lăsate de spațiile în uitare din mintea umană.

Este cel mai nou proiect al toboșarului Radu Pieloiu, care prin acest experiment adoptă partea electronică și o integrează în setup-ul său live.

Concertul Acetobă din cadrul JAZZx aduce și un nou experiment pentru artiștii timișoreni,  colaborarea cu saxofonistul Alexandru Arcuș, care de asemenea integrează partea de efecte și procesarea live a sunetului în setup-ul său.

 

Andrei Petrache Trio

Un proiect proaspăt care a luat naștere în urmă cu trei ani, atunci când ideile muzicale și sinergia de grup s-au întâlnit, li s-a ivit ocazia să-și concretizeze planurile muzicale. Andrei, pianist și compozitor, împreună cu Mike Alex (bas) și Philip Goron (percuție), formează un trio cu un background solid de muzică clasică și alternativă, cei trei fiind studenți sau absolvenți de Conservator.

Povestea din spatele acestei componențe vorbește despre prietenie, plăcerea de a cânta și de a improviza într-o formulă bine sudată, asta în ciuda faptului că fiecare dintre cei trei tineri au multiple alte proiecte în paralel.

Repertoriul lor conține piese originale scrise de Andrei special pentru această formulă de trio, la intersecția dintre jazz-ul modern cu influențe din jazz-ul contemporan nordic și culori balcanic-orientale, la acestea adăugându-se câteva reinterpretări fresh ale mai multor standarde de jazz.

 

Blue Noise

Marina-Alexandra Arsene (sopran), Elena Moroşanu (mezzo sopran), Ana Dubyk (alto), Mihail Grigore (tenor), Bogdan Tudor (bas) şi Denis Bolborea (percuție vocală/beatbox) formează “laboratorul de voci” unde experimentează, explorează şi se joacă cu o gamă diversă de sonorităţi pe care vocea umană le poate produce.

Blue Noise este povestea antagonismelor care creează împreună o muzicalitate originală. Culoarea albastră te duce cu gândul la liniște, la melancolie, la armonie. Iar zgomotul este elementul perturbant, el aduce disonanța, lipsa calmului. Blue este o referință și la labelul mitic de jazz Blue Note, jazz-ul fiind genul muzical aflat la baza repertoriului formației. Noise reprezintă toate celelalte influențe care îmbogățesc acest repertoriu. Cele două reunite spun povestea unei formații unice în România: șase voci creează muzică a cappella cum n-ai mai auzit!

 

Luiza Zan Quintet

Cu un concept muzical și estetic vizual nou, Luiza Zan lansează anul acesta un nou proiect muzical. Cvintetul aduce pe scenă muzicieni tineri, cu o formare solidă atât în muzica clasică, precum şi în jazz. Noul concept muzical este o împletire între fusion jazz şi American folk music, R&B, bossa nova şi jazz standards, cu aluzii muzicale ce trimit la Miles Davis, Meshell Ndgeocello, Jeff Buckley, Nick Drake sau Jill Scott.

 

VanDerCris

VanDerCris este o combinație incredibilă de muzicieni: un basist tânăr, optimist, matur în gândirea sa clară – Dănuț Blaga; un claviaturist alert, cu simțul armoniei – Marcelle Poaty Souami; un toboșar rock și pop cu aptitudini de producător muzical – Florin Cvasa; un vizitator de planete îndepărtate în drumul său spre infinit – Lucian Nagy; un chitarist al cărui nume este întortocheat și anagramat – VanDerCris (Horea CrișoVan).

Horea Silvio Crișovan a fost chitarist în trupele Cardinal Neurotica, Blazzaj, Acum, iar actualmente este parte din proiectele VanDerCris, TM Groove, Pro Musica și Abra. A cântat cu proiectele lui de fusion în deschiderea unor artiști de talie mondială precum Eberhard Weber, Jean Luc Ponty, Scott Henderson, Mike Stern, Victor Wooten, Federico Malaman, Yellow Jackets.

 

JAZZx 2023

JAZZx se va desfăşura la Timişoara, în centrul orașului, în perioada 28 iunie – 2 iulie 2023, iar accesul este gratuit.

JAZZx a adus pe scenă nume precum (în ordine cronologică): Richard Bona, Marcus Miller, şi Macy Gray, Terri Lyne Carrington / Lizz Wright, Al Jarreau, The Cat Empire, The Chick Corea Elektric Band, Miles Mosley x The West Coast Get Down, Christian Scott aTunde Adjuah și Monty Alexander, Gregory Porter, The Cinematic Orchestra, Kurt Rosenwinkel, R+R=NOW, Laura Mvula, Jazzmeia Horn, Moses Boyd, Yussef Dayes, Tank & the Bangas, Bokante, Gonzalo Rubalcaba, Ibrahim Maalouf și Jazz at Lincoln Center with Wynton Marsalis, Stanley Clarke, Hiromi, Ashley Henry, o parte dintre aceștia în premieră în România.

JAZZx face parte din Programul Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și este finanțat de Consiliul Județean Timiș. Organizat de Muzeul Național al Banatului, produs și dezvoltat de Centrul Cultural PLAI.

Mai multe detalii despre festival pe: www.plai.ro/jazz | www.facebook.com/JAZZxofficial |

Detalii

Începe:
iunie 28
Se termină:
iulie 2
Etichete Eveniment:
, ,

Detalii

Începe:
iunie 28
Se termină:
iulie 2
Etichete Eveniment:
, ,