Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Mai – cea mai spectaculoasă lună la Teatrul Maghiar din Timișoara

mai 1, 2023 - mai 31, 2023

La Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” va începe cea mai bogată și mai spectaculoasă lună teatrală : luna mai înseamnă revenirea spectacolului „Tragedia omului” în regia lui Silviu Purcărete, noi reprezentații ale spectacolelor „Sora soarelui și lumina stelelor” și „Orașul paralel”, tradiționala seara de improvizație, un spectacol invitat susținut de Teatrul de Dans Central-European din Budapesta și desigur, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Euroregional de Teatru din Timişoara – TESZT.   

Programul de spectacole al lunii următoare va începe joi, 4 mai, la ora 19:00, cu o nouă reprezentație a celei mai noi premiere de la Sala studio, „Sora soarelui și lumina stelelor”, one woman-show cu Tar Mónika, în regia lui Balázs Attila.

În zilele următoare se va ieși din sala teatrului și vom redescoperi Timișoara și misterele ei, datorită „Orașului paralel”.

Spectacolele de teatru imersiv Iosefin și Fabric se joacă în două zile consecutive: duminică, 7 mai, de la ora 18:00 va avea loc „Orașul paralel – Fabric”, iar pe 8 mai, de la ora 15:00 și respectiv 17:00 „Orașul paralel – Iosefin”. „Orașul paralel” este inclus în manifestarea dedicată tinerilor din oraș, Timișoara pentru TINEri, în organizarea Primăriei Timișoara.

Se va reveni în Sala mare a teatrului pentru un eveniment important: spectacolul „Tragedia omului” în regia lui Silviu Purcărete va avea două reprezentații, pe 11 mai de la ora 18:00 și pe 12 mai de la ora 17:00.

Deși a fost publicată în secolul XIX, „Tragedia omului” de Madách Imre își păstrează prospețimea și relevanța în teatrul contemporan. După izgonirea din Paradis, Adam este însoțit de Lucifer într-o călătorie prin istoria umanității, sondând profunzimile sufletului uman. Textul poetic scris de Madách Imre, care se încadrează în literatura esențială pentru gândirea europeană modernă, a fost rescris de Silviu Purcărete și Visky András, iar echipa de realizatori a fost întregită de scenograful Dragoș Buhagiar și compozitorul Vasile Șirli. Distribuția „Tragediei omului” îi reunește pe toți actorii Teatrului Maghiar: Aszalos Géza, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Erdős Bálint, Éder Enikő, Hegyi Kincső, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lőrincz Rita, Lukács-György Szilárd, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Mihály Csongor, Molnos András Csaba, Tokai Andrea, Vadász Bernadett, Vajda Boróka, Vass Richárd, Tar Mónika.

„Seara în care se poate întâmpla orice” este cea de 13 mai, când va avea loc tradiționalul spectacol de improvizație la Casa Maghiară, de la ora 19:00.

În același timp (13 mai, ora 19:00) în Sala mare va avea loc spectacolul nonverbal „Midsummer Night”, interpretat de artiștii Teatrului de Dans Central-European din Budapesta, coreografia Gergye Krisztián. „Ne-am străduit să creăm un spectacol de dans pornind de la Visul unei nopți de vară de Shakespeare care să atragă atât publicul, cât și tinerii dansatori sau să-i împingă în această noapte întunecată, la mijlocul verii, unde – ca într-un vis – orice se poate întâmpla și chiar se întâmplă. Emoțiile și dorințele noastre, suprimate la lumina zilei, se arată în trunchiuri întunecate, dar seducătoare, în noaptea de Sânziene” – spune autorul conceptului coregrafic.

Finalul lunii mai va aparține celei de-a 14-a ediții a Festivalului Euroregional de Teatru din Timişoara – TESZT, ce se va desfășura în perioada 21 – 28 mai. Vor fi prezentate publicului spectacole indoor și outdoor ale unor companii din 15 țări, într-o ediție care face parte din Programul Oficial Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

Informațiile despre toate spectacolele și programul complet al festivalului vor fi disponibile în curând pe site-ul www.teszt.ro, iar după data de 1 mai 2023 se vor pune în vânzare și biletele. Toate spectacolele vor fi traduse în română, maghiară și engleză în funcție de limba spectacolului. Casa de bilete a Teatrului Maghiar (strada Alba Iulia nr. 2) este deschisă de luni până vineri între 13.00 și 19.00, precum și cu două ore înainte de spectacolele din week-end.

 

Details

Start:
mai 1, 2023
End:
mai 31, 2023
Event Tags:
, ,

Details

Start:
mai 1, 2023
End:
mai 31, 2023
Event Tags:
, ,