Timp de trei zile, 23-25 septembrie 2022, organizatorii au pregătit un spațiu pentru o variate de experiențe în ritm „la pas” și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, cu scopul de a determina comunitatea locală să se lase inspirată de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.
În această perioadă, Parcul Rozelor din Timișoara va găzdui peste 40 de artizani, producători de hrană „curată, bună și etică” și un program complex pentru cei mici și mari, care include degustări, dezbateri, prezentări, concerte, dialoguri, ateliere de lucru. Bere artizanală produsă local, rețete de mâncare tradițională reinterpretate, meniuri vegetariene și vegane, preparate cu specific local și internațional, cidru artizanal, sucuri presate la rece, gemuri, zacuscă, prăjituri, pâine artizanală, produse lactate și brânzeturi de specialitate – toate acestea fac parte din oferta gastronomică a ediției din acest an.
Festivalul La Pas propune o selecție atentă de hrană „bună, curată și etică„, în acord cu principiile mișcării Slow Food, invitând totodată la o meditație asupra importanței reducerii risipei alimentare și a sobrietății într-o lume marcată de crize și foamete.
Prin expunerea noastră la experiențe directe putem genera procese de reflecție despre modul în care (ne) preparăm hrana, cu raportare la patrimoniul imaterial al practicilor de gătit. Cu deschidere pentru noi încercări, chestionăm obiceiurile noastre și optăm pentru cele sustenabile.
Sunt invitați bucătari care folosesc ingrediente locale și urmăresc achiziția de materie primă de la mici producători.
Se va găti din alimente „salvate” și va fi prezentat în mod deschis întregul proces, pentru a încuraja valorificarea în bucătărie cât mai mult din alimentele pe care le avem la dispoziție.
Festivalul celebrează și promovează producția și consumul responsabil – producția locală care respectă standarde de mediu și standarde sociale ridicate.
Participanții la festival vor avea la dispoziție o gamă de produse artizanale LA PAS, manufacturate de producători și artizani locali: brânză, pâine miere, cidru artizanal, bere și lumânare decorativă, produse de Asociația Curtea Culorilor, Prospero, Poienița Zarand, Casa Despi, OneTwoBrewery și OilRight.
Suntem transparenți cu privire la procesul de selectare a artizanilor și producătorilor participanți în cadrul Festivalului, comunicând vizitatorilor și participanților la eveniment criteriile folosite în selectarea acestora. Prin modul de organizare și desfășurare exemplificăm puterea cooperării și solidarității. Oferim posibilitatea de exprimare liberă a celor mai variate poziții și experiențe culturale inovative depășind tendințele conservatoare limitative, ca un proces transformațional pe care îl trăim împreună, spun organizatorii.
Întregul eveniment promovează comportamente sustenabile:
- În cadrul Festivalului nu se vor folosi ambalaje de plastic de unică folosință, asociația CRIES aplicând voluntar acest principiu încă din 2019, când s-a implicat în promovarea unei legislații locale pentru interzicerea folosirii ambalajelor de plastic în evenimentele finanțate din fonduri publice. Din fericire, în Timișoara există o Hotărâre a Consiliului Local (393/ 26.10.2021) privind interzicerea utilizării acestui tip de ambalaje, punând astfel Timișoara pe lista foarte scurtă a orașelor din România care au luat o decizie în acest sens;
- Pentru a diminua deșeurile dificil sau imposibil de reciclat ale materialelor publicitare, s-a optat pentru folosirea materialelor promoționale din materiale sustenabile. Nu s-au folosit meshuri publicitare din plastic și s-a redus cu peste 50% numărul de materiale publicitare printate, față de ediția din 2019;
- Se promovează accesul la apă din rețeaua publică și principiile utilizării raționale a acestei resurse. Din punctul de vedere al organizatorilor, apa nu este un bun comercial, motiv pentru care în cadrul Festivalului nu se va vinde apă îmbuteliată. Participanții vor avea acces la apă din rețeaua publică și de la Uzina de Apă din Urseni, asigurată de către Aquatim;
- Se încurajează colectarea selectivă a deșeurilor și implicareaîn acțiuni de creștere a conștientizării și educației pentru un comportament responsabil în acest sens, atât în rândul consumatorilor cât și al producătorilor;
- Uleiul alimentar uzat rezultat din procesul de preparare al hranei, se va colecta, prin intermediul unui parteneriat cu întreprinderea socială OilRight;
- Participanții sunt încurajați să utilizeze bicicleta sau mijloace de transport în comun pentru a ajunge la festival, și în acest scop am ales organizarea evenimentului într-o zonă accesibilă;
- Se va asigura pregătirea a sute de tineri și elevi pentru acțiunile și atelierele festivalului, care vor participa direct în aceste zile, cu rol de multiplicator și influencer pentru familiile lor.
Intrarea și participarea la toate activitățile Festivalului LA PAS sunt gratuite, datorită susținerii finanțatorilor, partenerilor și voluntarilor.
Proiectul este organizat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare și face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Artizanii LA PAS
Vor oferi o diversitate de produse alimentare preparate dupa retete traditionale sau inovatoare, folosind in mare parte ingrediente locale si practici de productie sustenabila. Bere artizanala produsa local, meniuri vegetariene si vegane, preparate cu specific local si international, cidru artizanal, sucuri presate la rece, gemuri, zacusca, prajituri, paine artizanala, produse lactate si branzeturi de specialitate – toate acestea fac parte din oferta gastronomica a editiei din acest an.
Pe toata durata Festivalului vor fi organizate degustari la standurile producatorilor, insotite de povestea produsului. Vor avea loc demonstratii ale unor practici traditionale de gatit, precum prepararea magiunul sau a pitei in tast.
Pentru a sublinia importanta micilor producatori de hrana si pentru a incuraja publicul sa exploreze diversitatea gusturilor, vor fi lansate produse marca LA PAS: branza, paine, miere, cidru si bere artizanala si lumanari parfumate, manufacturate de Asociatia Curtea Culorilor, Prospero, Poienita Zarand, Casa Despi, OneTwo Brewery, OilRight.
Programul Festivalului
Vizitatorii sunt asteptati de vineri, 23 septembrie 2022, incepand cu ora 15.00, cand toate standurile vor fi deschise. Vineri seara Scoala de Circ din Murani va sustine un spectacol de funambulism si acrobatie verticala.
În fiecare zi, timișorenii si turiștii sunt așteptați la programul de concerte, variat și pentru gusturi diverse, sustinut de artiștii de la JazzyBit, Madalina Paval Live Orchestra, Simion Bogdan-Mihai si Lautarii de Matase, DJ pe vinil: Angel (SouledOut), Rapala (Soulheads) who:ratio, Kira Németh & Bela Wittek din Ungaria si NinaNinar – Telma Pereira, Carlos Garcia din Portugalia.
În toate cele trei zile de festival se va organiza „5 minute pentru o intalnire cu tine”, o instalatie artistica ce se construieste in timp real, avându-i drept protagoniști pe vizitatori, artizani și voluntari. În timpul festivalului, participanții sunt invitați să stea timp de 5 minute, să observe sau să se lase observați, să deseneze sau să fie desenați de artista Ligia Fernandes, să-și ofere un ragaz de interactiune sau reflecție. Evenimentul este o invitatie pentru a încetini ritmul, venita din partea producatorului artistic Cooperativa LARGO Residências din Portugalia.
Programul de ateliere
Peste 20 de ateliere vor fi puse la dispoziție pentru copii, adulți sau seniori, abordând teme incitante precum accesul la apă în condiții de siguranță, cum facem mămăliga, circ pentru copii și părinți, educație senzorială cu plante aromatice, cum facem pizza, cum să transformi deșeurile publicitare îm produse sustenabile, moda verde: practici pentru consumatorii sustenabili, orasul sustenabil prin ochii copiilor sau borcanul anti-risipa.
Eco PlaygroundEcologos, organizat in colaborare cu Asociatia Seneca, este un spatiu interactiv unde copiii pot afla totul despre Amprenta Ecologica si va fi deschis pentru joaca si invatare pe intreaga perioada a festivalului.
In ultima zi de festival, un moment special este reprezentat de organizarea unui atelier de preparat bors dupa o reteta traditionala din Ucraina. Borsul a fost inscris in 2022 in Lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat in pericol. UNESCO a declarat practica de gatire a acestui preparat „in pericol de disparitie” din pricina situatiei generate de razboiul inceput in 2022 in Ucraina, definind-o caz de extrema urgenta. Conflictul din Ucraina nu pune in pericol numai pastratorii traditiei practicii borsului traditional, ci si mediul inconjurator si agricultura traditionala.
Intrarea si participarea la toate activitatile Festivalului LA PAS sunt gratuite, datorita sustinerii finantatorilor, partenerilor si voluntarilor.
Festivalul subscrie conceptelor de sustenabilitate si solidaritate, celebrand productia si consumul sustenabil, aducand impreuna artizani si consumatori din Romania si Europa, care apreciaza productia locala, realizata cu preocupare pentru standardele sociale si de mediu.
Programul integral al Festivalului se poate regasi aici
https://la-pas.cries.ro/program-la-pas-festival-de-gastronomie-artizanala-2022/