Încarc Evenimente

« All Events

  • Acest eveniment a trecut.

Kunsthalle Bega prezintă expoziția GHOST GEOMETRY

octombrie 22, 2022 - decembrie 18, 2022

- Gratuit

Cristian Rusu susține o prezentare de artist concentrată pe cele două ipostaze ale sale – de artist vizual și scenograf, privite deopotrivă ca intersecții și estompări reciproce, în ceea ce el  numește „un mixaj performativ”, al cărui răspuns este mereu: cercetarea și practica.

„Artistul Cristian Rusu urmărește de mai mulți ani subiectul „fantomaticelor” geometrii spațiale care ne influențează percepția și gândirea, punând în evidență structura universului vizibil ca un cadru care merită dezmembrat și reclădit, prin proiecte site-specific. Căutând tensiunile dintre spațiul fizic și cel sensibil, artistul a ales o confruntare directă cu spațiul expozițional – hala industrială unde s-a inaugurat Kunsthalle Bega în 2019 –, cu identitatea lui arhitecturală și cu propriile noastre preconcepții sau percepții. Alternanța plin și gol, orizontal și vertical, amplu și miniatural desenează în spațiu o serie de evadări din setul de constrângeri cu care se lucrează de obicei. Acest desen volumetric poate fi o hartă a libertății, a căutării sublimului și, în același timp, o reordonare a unui mod de a privi“, spune curatorul de artă, Diana Marincu.

Dialogul meu cu spațiul este unul polemic, în care, pornind de la morfologia spațiului expozițional, încerc să destabilizez ordinea arhitecturală dată, prin intervenții volumetrice. De la bun început, am perceput spațiul Kunsthalle Bega ca pe unul extrem de provocator din punct de vedere vizual: un spațiu complicat din cauza structurii sale (mărime, structuri arhitecturale, geometrie). De aceea am hotărât să supralicitez această presiune psiho-somatică până la maximă saturație. Prin această instalație, îmi continui și cercetarea cu privire la abordarea sublimului (frumusețe, fascinație și frică) în context contemporan, precum și privirea mea melancolică înspre admirația ruinei pe care o văd ca pe un motor al meditației mele artistice. Instalația este atât o intervenție personală în Kunsthalle Bega, cât și un spațiu reconfigurat pentru viitoarea expoziție Diferite grade de libertate / Different Degrees of Freedom.”, declară Cristian Rusu.

Acest proiect al lui Cristian Rusu este cea mai amplă intervenție in-situ din seria GHOST GEOMETRY, produs de Kunsthalle Bega, cofinanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte în cadrul programului prioritar „Repere în cultură”.

Cristian Rusu (n. 1972) este artist vizual și scenograf, lector dr. la Facultatea de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. Cercetarea sa artistică principală este chestionarea spațiului și meditația melancolică asupra ruinei și a sublimului în context contemporan. Prin diferite tehnici ale artelor vizuale și combinând concepte spațiale și arhitecturale, el interoghează interacțiunea dintre estetică, sensibilitate și ideologie, în special prin proiecte site-specific.

În urma intervenției spațiale pregătite de Cristian Rusu, expoziția Diferite grade de libertate se va instala în luna ianuarie, la Kunsthalle Bega și va implicâ încă 12 artiști din România și de pe scena internațională, care vor reflecta asupra celor două aspecte fundamentale pe care arta se bazează: libertatea fizică și cea mentală.

Artiști invitați: Andreea Albani (RO), Ștefania Becheanu (FR/RO), Andrei Bucovanu (RO) Mircea Cantor (FR/RO), Ștefan Curelici (RO), Judith Fegerl (AT), Adrian Ganea (RO), Marie-Claire Messouma Manlanbien (FR), Sebastian Moldovan (RO), Ciprian Mureșan (RO), Cristian Rusu (RO), Sinta Werner (DE), Anna Zvyagintseva (UA).

Diana Marincu este curator și critic de artă, director artistic al Fundației Art Encounters din Timișoara, membru AICA și IKT.  În 2017 a obținut titlul de Doctor de la Universitatea de Arte din București, secția Istoria și Teoria Artei, iar în 2022 a câștigat premiului Bega Art Prize, care implică crearea unui proiect curatorial original la Kunsthalle Bega.

Kunsthalle Bega este un spațiu alternativ și experimental de artă, fondat în 2019 la Timisoara de Fundația Calina, organizație non-guvernamentală, cu o platformă non-profit, activă neîntrerupt de 16 ani pe scena de arta contemporană. Dedicată susținerii producției artistice și înțelegerii problemelor actuale ale spectrului creativ din perspectivă curatorială, acordă premiul Bega Art Prize unui curator român care reușește sa schimbe regulile percepției actului curatorial.

Parteneri media: Radio România Cultural, Revista ARTA, Zeppelin, igloo, Observator cultural, Modernism.ro, Propagarta, IQads/SMARK, Renașterea Bănățeană, Agentia de Carte.ro.

Parteneri instituționali: Universitatea de Vest din Timișoara, Kerber Verlag, Facultatea de Arte și Design, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Organizația Salvați Copiii Filiala Timiș, Fundația Herczeg, PUNCH, Biblioteca Pavilion, Sfera Timișoarei, The Institute, Asociația Niciodată Singur.

Sponsori: BEGA, Egeria, PINTeam, ELECS Group.

Detalii

Începe:
octombrie 22, 2022
Se termină:
decembrie 18, 2022
Cost:
Gratuit
Etichete Eveniment:
, , , ,

Loc de desfășurare

Kunsthalle Bega
Circumvalațiunii 10
Timiișoara, Timiș România
+ Hartă Google
View Loc de desfășurare Website

Detalii

Începe:
octombrie 22, 2022
Se termină:
decembrie 18, 2022
Cost:
Gratuit
Etichete Eveniment:
, , , ,

Loc de desfășurare

Kunsthalle Bega
Circumvalațiunii 10
Timiișoara, Timiș România
+ Hartă Google
View Loc de desfășurare Website