Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Începe stagiunea de vară la Teatrul Basca. O lună de spectacole în Piața Traian

iulie 8, 2023 - iulie 23, 2023

În luna iulie, Teatrul Basca prezintă Stagiunea de vară, o lună plină de spectacole de teatru și dans, care invită publicul la momente de reflecție și cunoaștere. În cadrul stagiunii se vor juca spectacole produse în ultimii ani de Teatrul Basca, și un spectacol al companiei de dans contemporan Unfold Motion. De la teme sociale, la spectacole care promovează patrimoniul local din Timișoara sau județul Timiș, producțiile sunt presărate cu umor, tragedie, absurdul zilelor noastre dar și frământări psihologice și sociale contemporane.

Spectacolul Casa cu maimuțe a avut premiera în anul 2020 și pune în scenă poveşti din cartierul Fabric din Timişoara, pornind de la legende urbane şi materiale documentar şi de arhivă.

Ce-am avut. Ce ne-au dat a avut premiera anul trecut, și vorbește, pe alocuri cu umor, despre situațiile absurde, uneori chiar tragice pe care le-au întâlnit refugiații ajunși în România în ultimii ani. Spectacolul are la bază texte originale scrise de artiști din Ucraina și România.

My invisible noisy inside este un spectacol produs de Unfold Motion în cadrul Festivalului in : v z b l 2021, care folosește dansul pentru a exprima laturile ascunse umane, dualitatea emoțiilor și a trăirilor fiecărui individ, pornind de la întrebarea ”Ce e invizibil pentru tine”.

Turnul și Copacul sunt cele două producții de teatru-film care vor fi vizionate folosind echipamentul VR pus la dispoziție de Teatrul Basca. Producția ”Turnul #urmatorulnivel” pune în valoarea Castelul  de Apă din Iosefin, în timp ce personajele ating diferite nivele de conștiință odată cu urcarea în turn, iar spectacolul ”Copacul #treeoflife.inc” folosește artele spectacolului și filmului pentru a valorifica un sat cu un bogat patrimoniu cultural: Ofsenița din județul Timiș.

În final, Animal crossing produs în 2022 este un spectacol plin de umor cu un final care lasă spectatorul în tăcere, și care aduce în prim plan situația fără precedent în care se regăsesc doi poliţişti de frontieră, Sandu şi Sanyi, la ”pericolul” de traversare ilegală a unui posibil refugiat.

Spectacolele vor avea loc în Piața Traian, pe strada Ion Mihalache nr 2, la sala Teatrului Basca, între 8 și 23 iulie, după următorul program:

CASA CU MAIMUȚE – 8 iulie – ora 20.00

CE-AM AVUT. CE NE-AU DAT – 9 iulie – ora 19.00

My invisible noisy inside – 14 iulie – ora 20.00

TURNUL #urmatorulnivel (VR) – 15 iulie între orele 14.00 și 20.00

COPACUL #treeoflife.inc (VR) – 16 iulie între orele 14.00 și 20.00

CASA CU MAIMUȚE – 20 iulie – ora 20.00

CE-AM AVUT. CE NE-AU DAT – 21 iulie – ora 19.00

ANIMAL CROSSING – 22 & 23 iulie – ora 20.00

”Mă bucur că reușim să organizăm o stagiune la Teatrul Basca în anul capitalei culturale, prin care celebrăm spectacolele pe care le-am produs în ultimii ani. Unele spectacole au avut norocul să fie mai des jucate iar altele s-au întâlnit cu publicul foarte puțin. Atunci când produci spectacole în cadrul unor proiecte riști să nu le joci cât ar trebui. Și e păcat, atât pentru munca artiștilor cât și pentru public. Această stagiune ne oferă din nou ocazia să fim împreună și să ne bucurăm de poveștile diverse, triste pe alocuri, amuzante sau ironice, dar aproape toate adevărate.” , afirmă Ana Maria Ursu – regizoare, actriță, coordonatoare Teatrul Basca.

Spectacolele pentru fiecare reprezentație pot fi achiziționate pe platforma Iabilet.

Stagiunea face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul ”Theatre Artistic Excellence”, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Details

Start:
iulie 8, 2023
End:
iulie 23, 2023
Event Tags:
, , ,

Organizer

Teatrul Basca

Details

Start:
iulie 8, 2023
End:
iulie 23, 2023
Event Tags:
, , ,

Organizer

Teatrul Basca