Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Finisaj cu Dali/ #artefactum- Timisoara CCE 2023

ianuarie 10, 2023

Afluxul de public  în expoziția ”TOTALITATEA FORME…LOR:  ARThitectură, DESIGN, SCENOgrafie, Etnosculptură”  a determinat Asociația Arte-Factum, împreună cu Direcția pentru Cultură Timiș, să prelungească cu 25 de zile expoziția în Galeria Subterană din Casa Artelor.

Astfel, marți, 10 ianuarie 2022, la FINISAJ CU DALI: actorul Levente Kocsárdi va susține, în spațiul expoziției (Galeria Subterană, (Timișoara, str. A. Pacha nr. 8), de la ora 19:00,  spectacolul Arta pârțului, inspirat de Jurnalul unui Geniu, de Salvador Dali.

Spectacolul Arta pârțului este o monodramă pe texte din „Jurnalul unui Geniu” de Salvador Dali, în  regia, dramatizarea, pe muzica şi în interpretarea actorului Kocsárdi Levente. ”Instalația daliniană” în care se desfășoară acest one- man-show este creată de scenograful M.C. Donici. Conferinţa Daliniană a contelui De La Trompette  este ”o  satiră necruţătoare a flatulenţei politice, un discurs ironic la adresa societăţii pline de prejudecăţi şi false moralităţi. Comicul spectacolului este… emanat de încercarea contelui De La Trompette de a-şi învăţa publicul să sfideze prejudecăţile societăţii şi să dea pârţuri cât mai sănătoase, cu bun gust, eleganţă şi muzicalitate, ba chiar ridică această nevoie zilnică la rang de artă şi filosofie. Dacă discursul contelui ar fi fost fățiș despre discriminare, rasism, spectacolul ar fi fost dramatic, însă fiind vorba de intoleranţă faţă de pârţ, totul este prezentat într-o cheie comică, astfel prin umor mesajul e mai uşor de acceptat de către public. Este un profesor nebun, înnebunit probabil de  criza care destructurează  lumea contemporană, profesor care a fugit de la azil și prezintă publicului o conferinţă artistică despre pârţ. Contele De La Trompette este un Don Quijote al secolului XXl, un intelectual nebun care caracterizează societatea după cum îşi asuma sau îşi ascunde pârţurile şi care a ales imposibila misiune de a învinge prejudecăţile societăţii” – Kocsárdi Levente. O producție a companiei independente Arte- Factum.

Expoziția se închide la începutul CCE 2023 cu spectacolul-eveniment ARTA PÂRȚULUI, după Jurnalul unui geniu, de Salvador Dali, pe care actorul Levente Kocsàrdi îl joacă într-o inedită scenografie-instalație … daliniană, cu obiecte de la <<spitalu’de nebuni>> din anii 1920-1940. Treptele și primul spațiu al expoziției se preschimbă în sală de spectacol pentru maximum 25 de prieteni cu ajutorul modulelor versatile și al ….pernelor. Marți, 10.01.2023 de la ora 19°°,  Asociația Culturală Arte-Factum inaugurează astfel programul ce va cuprinde  peste 50 de evenimente în anul Timișoara CCE2023. Levente Kocsárdi joacă în spațiul expoziției, dar locurile fiind inevitabil limitate, accesul se va face pe  exclusiv prin rezervare (tel. 0752111807) . Primii 25  de spectatori vor vedea o instalație daliniană la accesul în  Galeria Subterană din Casa Artelor” – arh. M.C. Donici.

”TOTALITATEA FORME…LOR” este cea de-a doua expoziție a artistului Mihai Donici în Casa Artelor, după ”Mecanismele nedescoperite de Leonardo”, în 2014, la Galeria Pygmalion. Lucrări ale sale de etnosculptură se află în galerii și în colecții particulare din țară și din străinătate. Arhitect, designer, scenograf, etnosculptor, Mihai Donici este autorul a peste 100 de proiecte de arhitectură. Printre proiectele sale de arhitectură, se află Biserica Martirilor din Popești-Leordeni, ridicată deasupra canalului în care a fost aruncată cenușa martirilor Revoluției din 1989. A lansat conceptul de etnosculptură în anul 2012, prin expoziția Înainte de Brâncuși, la Galeria Triade și Muzeul de Artă Târgu Jiu. A creat peste 10 scenografii la spectacole de teatru instituțional și independent. A realizat designul a zeci de piese de mobilier și  a automobilului Dacia 500 Maxi, produs la Timișoara.

”TOTALITATEA FORME…LOR” este o expoziție a Asociației Culturale Arte-Factum, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

 

 

Details

Date:
ianuarie 10, 2023
Event Tags:
, , ,

Venue

Galeria subterană
str. A. Pacha nr. 8
Timișoara, Timiș România
+ Google Map

Details

Date:
ianuarie 10, 2023
Event Tags:
, , ,

Venue

Galeria subterană
str. A. Pacha nr. 8
Timișoara, Timiș România
+ Google Map