Încarc Evenimente

« All Events

  • Acest eveniment a trecut.

FEST-FDR 2021 – SEMINȚE își continuă drumul

august 31, 2021 - septembrie 2, 2021

Marți, 31 august, de la ora 19:00, la Sala 2, Teatrul Odeon București prezintă Julieta fără Romeo de Bogdan Theodor Olteanu și Alex Mircioi. Spectacolul, purtând semnătura regizorală a lui Bogdan Theodor Olteanu, recuperează principalele figuri feminine din Romeo și Julieta și le îmbogățește cu crâmpeie din identitatea și poveștile altor personaje celebre, într-un compozit plin de imaginație, care îmbină drama cu absurdul, umorul cu grotescul, un tur de forță susținut de actrițele Elvira Deatcu, Ioana Bugarin și Ruxandra Maniu.

Tot marți, de la ora 21:00, tinerii actori absolvenți ai masterului Facultății de Muzică și Teatru, împreună cu Ion Rizea și Matei Chioariu, nume definitorii ale scenei Naționalului, ne readuc în lumea ilară, caraghioasă, grotescă și bufă a lui Caragiale. Debut: O noapte furtunoasă, în formula inedită a Adei Lupu Hausvater, este un spectacol modern, actual. Spectacolul este rezultatul parteneriatului dintre Teatrul Național și Universitatea de Vest, având ca obiect susținerea tinerilor actori absolvenți ai Facultății de Muzică și Teatru.

Festivalul continuă duminică miercuri, 1 septembrie de la ora 19:00. Scena Sălii Mari este gazda unui eveniment teatral: Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi, adaptare a romanului omonim al laureatei premiului Nobel pentru literatură, Herta Müller. Din întâlnirea dintre acest text intens și extraordinara sensibilitate a cunoscutei actrițe de teatru și film Simona Măicănescu, teatrul – și publicul, implicit – s-a îmbogățit cu un one-woman show a cărui forță se extrage din însăși capacitatea actriței de a-și identifica propriul destin cu universul personajului său.

Al doilea eveniment al zilei de miercuri, 1 septembrie, este marcat de o nouă întâlnire în cadrul Studio FEST-FDR. Astfel, de la ora 20, în Holul cu oglinzi al Teatrului Național, Simona Măicănescu, în tripla ei ipostază de dramaturg, creator de spectacol și actor, va fi alături de public într-un dialog deschis despre spectacolul Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi, de la imbold creator la reacție și impact.

Ultimul punct din programul zilei de miercuri, 1 septembrie, reprezintă o întâlnire așteptată: Teatrul Național din Timișoara prezintă în cadrul FEST-FDR spectacolul Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese de Radu Iacoban, povestea tragi-comică a unei familii care, prin alegerile pe care le face, învață că a fi uman înseamnă a comunica și că a asculta înseamnă mai mult decât a auzi, a vedea înseamnă mai mult decât a privi și că a ne înțelege și ne accepta umanitatea este un exercițiu necesar și o șansă pentru viitorul fiecăruia dintre noi. Spectacolul, realizat în cadrul proiectului Vocile orașului – Central Park, produs de Teatrul Național Timișoara în parteneriat cu A.T.C.E.C. și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, a adus actorului Ion Rizea un premiu UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Joi, 2 septembrie, de la ora 11, în Parcul Civic, lângă Sala 2, publicul se va întâlni cu actrița Claudia Ieremia în spectacolul-lectură Stockholm de Ana Sorina Corneanu. Evenimentul deschide seria spectacolelor-lectură din cadrul proiectului Teatru-lectură în Parcul Civic, o etapă participativă a Concursului Național de Dramaturgie, inițiativă prin care Teatrul Național oferă publicului un spațiu de întâlnire cu spectacolul în etapa lui de creație și o ocazie ca, în dialog, spectatorii să contribuie prin intervențiile lor la „modelarea” formei finale a textului. Participarea este liberă, iar evenimentul va fi transmis în live-streaming. Teatru-lectură în Parcul Civic este un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Tot joi, de la ora 19, la Sala Mare este programat spectacolul Un copil pe un litru de benzină, o producție Reactor de Creație și Experiment din Cluj, care înlocuiește spectacolul anunțat anterior pentru această dată, respectiv Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois, al aceleiași companii, care nu poate face deplasarea la Timișoara din motive medicale. Un copil pe un litru de benzină dezvoltă o situație anodină: trei oameni într-o benzinărie, la jumătatea drumului. O femeie de serviciu, un benzinar, un client și o zi care se repetă la nesfârșit, în spațiul straniu dintre umor absurd și tragedie cotidiană. Un spectacol-experiment, care fructifică experiența creatoare a laboratorului teatral.

Ziua se încheie la Sala 2 unde, de la ora 21, Teatrul Dramaturgilor Români prezintă spectacolul Povestea personajelor mele pierdute de Iris Spiridon, o fascinantă, surprinzătoare serie de întâlniri ale unui scriitor cu personajele cărților sale, și nu doar cu ele. Aceste „audiențe” literare permit spectatorilor să intuiască felul în care se nasc personajele, felul în care trăiesc sau nu, felul în care interferează cu lumea interioară a autorului, dar și cu cea a personajelor.

FEST-FDR 2021 – SEMINȚE este un eveniment organizat de Teatrul Național din Timișoara și susținut de Primăria Municipiului și Casa de Cultură a Municipiului, acțiune co-finanțată de Consiliul Județean Timiș.

Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului Național, www.tntimisoara.com.

Bilete se pot achiziționa online pe www.tntimisoara.com sau la Agenția de bilete „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, zilnic între orele 11 și 19.

Detalii

Începe:
august 31, 2021
Se termină:
septembrie 2, 2021
Etichete Eveniment:
, ,

Organizator

Teatrul National Timisoara

Detalii

Începe:
august 31, 2021
Se termină:
septembrie 2, 2021
Etichete Eveniment:
, ,

Organizator

Teatrul National Timisoara