Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Experiență multisenzorială | Orașul Paralel explorează cartierele Timișoarei într-un mod inedit, prin intermediul teatrului imersiv

august 4, 2023 - august 5, 2023

În luna septembrie, iubitorii de teatru au o ocazie unică de a explora cartierele Timișoarei într-un mod cu totul inedit. Spectacolele de teatru imersiv #Iosefin, #Fabric și #PartyînElisabetin nu doar se joacă împreună, dar și invită publicul să se angajeze într-o călătorie extraordinară prin intermediul a trei trasee diferite, povestite în două limbi.

Iosefin: O luptă contra timpului

În cartierul Iosefin, spectacolul explorează viața a două personaje centrale, Martin și Viki, prin intermediul a trei trasee distincte. Martin este un personaj prins în capcana inevitabilității timpului, reprezentat prin culoarea albastră, și face sacrificii majore pentru prietenul său cel mai bun. Pe de altă parte, Viki vede viața în „roz” și încearcă să ajute trei adolescenți afghani să treacă granița. Totul se încheie pe un vapor, adăugând un element de mister și continuitate.

Fabric: În căutarea adevărului

În cartierul Fabric, povestea începe acolo unde s-a încheiat în Iosefin: pe un vapor. Aici, Ágnes își caută mama dispărută în urmă cu două decenii, în timp ce mătușa ei, Irén, refuză să vorbească despre aceasta. Indiciile conduc publicul la Centrul Reformat „Noul Mileniu”, unde participanții ar putea descoperi cheia adevărului în spatele dispariției misterioase a lui Flóra.

Party în Elisabetin: O experiență multisenzorială

Elisabetin adaugă un nou strat de complexitate prin crearea unui Wonderland teatral imersiv. Aici, publicul poate explora o serie de atracții fascinante: Jocul Vieții, Cortul Secretelor, Labirintul Oglinzilor, Pădurea Șoaptelor, Fântâna Timpului, Oceanul Continuității și Tărâmul Dorințelor. Fiecare atracție își propune să angajeze publicul într-o experiență multisenzorială, făcându-i să se simtă parte din poveste.

Reconectarea cu orașul și comunitatea

Ce face această trilogie cu adevărat excepțională este modul în care împletește narativele cu identitatea și istoria cartierelor Timișoarei. Nu doar că spectacolele oferă o experiență teatrală memorabilă, dar ajută și la (re)descoperirea cartierelor în care acestea au loc.

Într-o eră în care realitatea virtuală și tehnologia oferă tot mai multe moduri de a experimenta povești, „Orașul Paralel” revitalizează teatrul tradițional printr-o formă inovatoare și interactivă. Este o invitație de a lăsa în urmă ecranele și de a se angaja într-o explorare autentică a realității, în toată complexitatea și frumusețea ei.

Program:

Luni, 4 septembrie
Orașul Paralel: Iosefin – Martin (ruta albastră)  – orele 16:00 și 18:00
Orașul Paralel: Iosefin – Viki (ruta roz) – orele 16:00 și 18:00
Orașul Paralel: Iosefin The game (ruta galbenă) – orele 16:00 (EN) și 18:00 (RO)
Locație start: platforma de la capătul liniei 1 a Reviziei de Vagoane Timișoara, lângă Gara de Nord (pentru rutele Martin și Viki).
Locație start: intersecția străzii Andrei Mureșanu cu splaiul Nicolae Titulescu (pentru The Game).
Marți, 5 septembrie
Orașul Paralel: Fabric –  ora 20:30.
Locație start: stația de vaporetto „Corneliu Coposu”.
Vineri, 8 septembrie și duminică, 10 septembrie
Orașul Paralel: Party în Elisabetin – ora 19:30
Locație start:
Ruta Portal – str. Traian Lalescu nr.2 (pe trepte la Facultatea de Construcții)
Ruta Beáta – bd. Vasile Pârvan nr. 2 (Biblioteca UPT)
Ruta Edgár– str. Petre Râmneanțu nr. 2 (clădirea ASPC)
Ruta Lela– str. Ioan Curea nr. 1
Ruta  – Piața Crucii (la cruce)
Orașul Paralel: Party în Elisabetin încheie trilogia Orașul Paralel creată de regizoarea Ana Mărgineanu și dramaturgul Peca Ștefan. Un Wonderland teatral imersiv, Orașul Paralel: Party în Elisabetin invită la multiple vizionări, spectatorii putând să aleXOagă, la fiecare reprezentație, una dintre cele 5 rute performative disponibile.
Fiecare rută are protagonist unul sau mai multe personaje: paraleliana Lela, polițistul Edgár (unul dintre personajele secundare din Orașul Paralel: Iosefin), fosta dactilografă Beáta (unul dintre personajele secundare din Orașul Paralel: Fabric), influencera surdă XO sau membrii Lela Crew de la Portal.
Participanții pot descoperi mai multe atracții:
Jocul Vieții (care se joacă cu un maxim de 6 jucători),
Cortul Secretelor (cu teatru de păpuși),
Labirintul Oglinzilor,
Pădurea Șoaptelor,
Fântâna Timpului,
Oceanul Continuității și
Tărâmul Dorințelor
Spectacolele Orașul Paralel: Iosefin, Fabric și Party în Elisabetin sunt parte a proiectului Dileme Urbane: Orașul Paralel dezvoltat de Asociația Culturală Diogene și Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, în coproducție cu Teatrul German de Stat Timișoara, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, cu sprijinul Universității Politehnica Timișoara, Centrului Reformat Noul Mileniu, Societății de Transport Public Timișoara și Sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Călători Timișoara.
Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.