Programul Cultural TM2023 continuă și în luna mai cu o suită de evenimente diverse – teatru, reprezentații de dans contemporan, conferințe, concerte simfonice, expoziții, o bienală de artă, știință și ficțiune, ateliere pentru copii și multe altele.
- Zambara Kabarett – 2 mai, orele 19:00, Casa Tineretului Timișoara
- Patrimoniul sub reflectoare Pentru Voi – 2 mai, orele 18:00, Sala Capitol
- FURTUNA, un spectacol de Alessandro Serra – 3 mai, orele 19:00, Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu”
- Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara – în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, Muzeul Național de Artă Timișoara și Liceul de Artă „Ion Vidu” – organizează, în perioada 2-18 mai 2023, Festivalul Muzicii de Cameră. Evenimentul aduce în fața melomanilor și a iubitorilor de poezie o serie de întâlniri de înaltă ținută artistică. În cadrul manifestărilor, muzica de cameră și poezia vor intra într-un dialog fertil, în interpretarea studenților Facultății de Muzică și Teatru și a profesorilor lor.
- Joi, 4 mai, debutează proiectul Fundației Fundația Interart TRIADE, SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după și a evenimentelor ce vor avea loc în cadrul acestuia în Timișoara, timp de șapte luni, în perioada 4 mai – 30 noiembrie 2023, la Cazarma U. În cadrul acestui proiect la Timișoara vor fi prezenți peste 70 de artiști ale căror lucrări prezintă perspectivele diverse în care se manifestă Sculptura și evoluția ei din ultimii 50 de ani. Evenimente din cadrul proiectului se vor desfășura în incinta Cazarmei U din Timișoara, acolo unde, pe parcursul celor șapte luni, vor putea fi vizitate patru expoziții permanente, expoziții temporare și vor avea loc mai multe activități conexe.
- De altfel, Asociația CODRU Festival în parteneriat cu Fundația Triade transformă Cazarma U pe durata întregului an 2023 într-un loc de întâlnire și socializare în care poți admira arta contemporană și te poți bucura de muzică și relaxare, prin intermediul proiectului CODRU Urban Garden. Evenimentul de deschidere va avea loc joi, 4 mai, ora 18:00. Vor cânta DJ K-lu la ora 18:00, iar de la ora 21:00 pianistul Andrei Irimia.
- Tot joi, 4 mai, începe microstagiunea TGST, un eveniment de șase zile organizat de Teatrul German, ce își propune să promoveze cultura germană în Timișoara, Capitala Europeană a Culturii în acest an. Prin intermediul a 7 spectacole produse în ultimii ani, atât pentru scena proprie, cât și în colaborare cu alte instituții culturale, evenimentul explorează tendințele inovatoare din artele spectacolului.
- Bucuria reîntâlnirii cu opera și poveștile de viață ale maeștrilor Timișoarei continuă la Casa Artelor, Galeria Pygmalion (str. Episcop Augustin Pacha nr.8) care găzduiește, de la începutul lunii mai, o nouă expoziție, cea de-a treia, din cadrul proiectului „Amintiri necesare”, inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. De data aceasta, exercițiul de memorie culturală propus publicului îl are ca protagonist pe sculptorul Szakáts Béla. Vernisajul expoziției „Dubla dimensiune” va avea loc joi, 4 mai, de la ora 18.00 și va fi curatoriată de sculptorul Endre Farkas.
- Concertele Orchestrei Naționale a Franței, premiera de balet „Giselle”, prezența dirijorilor Cristian Măcelaru și Gabriel Bebeșelea sunt doar câteva dintre vârfurile Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, care va fi organizat de Opera Națională Română și de Filarmonica Banatul Timișoara în perioada 5 mai – 2 iunie 2023. Festivalul „Timișoara Muzicală”, aflat la cea de-a XLVII-a ediție, reprezintă una dintre cele mai longevive și reprezentative manifestări de gen, fiind înființat în stagiunea 1968/1969 la inițiativa marilor muzicieni Nicolae Boboc și Ion Românu, dirijori și directori ai Operei, respectiv Filarmonicii timișorene.
- Vineri, 5 mai, începe festivalul de film „Seeing Ukraine”, care, pe parcursul a patru zile, provoacă publicul să reflecteze asupra implicațiilor războiului, dar și să reconsidere termenul de „solidaritate”. Împărțite în două categorii – documentare și filme de artă – filmele invită spectatorii să înțeleagă mai bine situația complicată și macabră contemporană într-un cadru mai larg, dar și să descopere perspectivele minorităților și ale femeilor. În operele lor, mulți dintre cineaștii selectați dezvăluie esența societății ucrainene plină de contradicții și individualitate, mai ales în anii premergători invaziei, înfățișând o cultură efervescentă și un spirit îndrăzneț de rezistență. Festivalul are loc în Universitatea de Vest (Bv. Vasile Pârvan 4, Amfiteatrul A01), în grădina Institutului Francez (Bv. Constantin Diaconovici Loga 46) și la Facultatea de Arte și Design (Str. Oituz 4, la mansardă).
- Cargo Berlin – Timișoara – 5 – 7, 11 – 13, 19 – 21, 25 – 27 mai, orele 19:00, Bastionul Maria Theresia – stația de autobuz „Punctele cardinale”.
- Sfârșit de săptămână plin pe Bega – sărbătorim alături de Blazzaj debutul proiectului Ecluze pe Bega 2023 printr-un concert inedit, în mișcare. Sâmbătă, 6 mai 2023, cu începere de la ora 19.00, se dă start proiectului cu un concert inedit alături de Blazzaj. Publicul e așteptat pe ambele maluri, pe jos, în alergare ușoară sau cu bicicleta, în timp ce trupa va cânta de pe Pelicanul aflat în mișcare. Călătoria muzicală pe Bega pornește de la Podul Eroilor (Gara de Nord), către Podul Decebal (Băile Neptun) până la pontonul D’arc pe Mal, acolo unde sunt așteptați toți cei care vor să guste puțin din atmosfera specială a unui apus pe Bega. Întregul traseu poate fi parcurs pe jos sau cu bicicleta, de-a lungul acestuia existând, de asemenea, numeroase locuri de relaxare de unde puteți urmări concertul inedit înmișcare pe care inițiativa Ecluze pe Bega îl propune pentru debutul evenimentului din acest an.
- Sesiunea de plantare, organizată de echipa Festivalului CODRU, va avea loc în weekendul 6 – 7 mai, în zona Două Dealuri, Recaș. Timp de două zile, în intervalul orar 10:00 – 18:00, participanții vor desfășura acțiunile de plantare din oră în oră, în grupuri de maxim 50 de persoane. Ustensilele necesare sunt asigurate de organizatori. Va fi amenajată și o zonă de relaxare, unde cei care se vor implica în procesul de plantare vor avea parte de muzică live și DJ, food & drinks, până la ora 20:00. Participarea este gratuită și se face pe baza completării unui formular, accesând site-ul oficial codrufestival.ro.
- Orașul Paralel: Iosefin – Martin (ruta albastră)– 8 mai, orele 15:00 și 17:00, Gara Timișoara Nord – Peronul 2
- Orașul Paralel: Iosefin – Viki (ruta roz) – 8 mai, orele 15:00 și 17:00, Gara Timișoara Nord – Peronul 2
- Orașul Paralel: Iosefin – Jocul (ruta galbenă) – 8 mai, orele 15:00 și 17:00, Gara Timișoara Nord – Peronul 2
- Festivalul Filmului European revine la Timișoara, în perioada 9-12 mai, în exclusivitate la Cinema Victoria. Ajuns la ediția 27, Festivalul Filmului European este un proiect demarat în 1996, la inițiativa Comisiei Europene în România. După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, Festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român, care continuă să îl organizeze în fiecare an. Ediția din acest an este organizată de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.
- Asociația Festivaluri Pentru Tineri împeuna cu Universitatea Politehnica Timișoara organizează în perioada 9 – 11 mai Zilele studenților Timisoarei, un eveniment dedicat studenților, dar la care poate lua parte oricine.
- Proiectul Dans Nomad își propune să aducă dansul contemporan mai aproape de locuitorii cartierelor timișorene, prin intermediul unor momente coregrafice desfășurate în diferite locații din spațiul public: Parcul Dacia (22 mai, orele 17:30), Parcul Lidia (23 mai, orele 17:30), Piața Traian (24 mai, orele 17:30) și Parcul Uzinei (25 mai, orele 17:30). În 2023, proiectul continuă dezvoltarea relației cu comunitățile din județul Timiș, prin realizarea unor ateliere de teatru, dans și film pentru copiii și adolescenții din Lugoj (8 – 11 mai), Jimbolia (12 – 15 mai), și Dumbrăvița (18 – 21 mai). Rezultatele proiectelor vor fi prezentate între 26 mai – 3 iunie 2023, la Timișoara, prin intermediul unui performance de dans „DansNomad Introspectiv” pe data de 26 mai (Bastionul Maria Theresia) și a unei expoziții video „DansNomad Retrospectiv”, în perioada 27 mai – 3 iunie, la Muzeul Național al Banatului.
- Universitatea de Vest organizează în luna mai trei conferințe marca La UVT, Cultura e Capitală, una dintre ele avându-l ca invitat pe Jean Pierre Sauvage – laureat al premiului Nobel pentru Chimie.
- Conferință „Fenomenul Fundoianu” – invitat Mircea Martin– 10 mai, orele 18:00, în Aula Magna a UVT;
- Idei care schimbă lumea – Conferință Jean-Pierre Sauvage – 18 mai, orele 18:00, în Aula Magna a UVT;
- Conferință „Mitologii urbane” – invitat Andreea Răsuceanu– 24 mai, orele 18:00, , în Aula Magna a UVT. Accesul la aceste conferințe este gratuit.
- Trans Lucid – 17 mai, orele 19, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”
- În perioada 18-31 mai, la Timișoara, vor avea loc cinci concerte simfonice inedite precum și un curs de dirijat cu maestrul Cristian Măcelaru:
- RETRACING BARTÓK – 10 New Works– 18 mai, orele 19:00, în Sala Multifuncțională a CJT;
- Baroque Watermusic – concert lecție – 20 mai, la Facultatea de Muzică și Teatru;
- Baroque Watermusic – 21 mai, Râul Bega;
- Curs de dirijat cu maestrul Cristian Măcelaru – 27 – 31 mai;
- Concert simfonic extraordinar – Orchestra Națională a Franței – 31 mai, orele 19, la Sala Capitol;
- Concert simfonic extraordinar – Orchestra Națională a Franței – 1 iunie, orele 19, la Sala Capitol.
- Tincuța Marin, Chapter 4 (18 mai – 7 iulie) și Scores for Anthropocene. Notation, movement and immateriality in contemporary sculpture(26 mai – 14 iulie) sunt noile expoziții care pot fi vizitate la Galeria Jecza, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 11:00 – 19:00.
- Printre alte expoziții în derulare în luna mai în Timișoara se numără: Ritzi Jacobi & Peter Jacobi. Texturi ale memoriei. Cinci decenii de creație (17 februarie – 5 mai), Extr-Activism. Decolonizarea mineritului spațial(12 mai – 24 iunie), Victor Brauner: Invenții și magie(17 februarie – 28 mai), (r)evoluție? istorii trăite 1945-1989-2022(7 decembrie 2022 – 31 decembrie 2023).
- Pe 18 mai, studenții Universității Politehnica, dar și cetățenii timișoarei sunt invitați să ia parte la un eveniment gastronomic intitulat LA PAS în curte la Electro, desfășurat la Facultatea de Electrotehnică și Electroenergetică – UPT, în intervalul 10:00-16:00. Programul va cuprinde o diversitate de activități, de la ateliere de gătit și dezbateri pe teme legate de hrană, până la degustări de produse de la mici producători și din rețeaua de Comerț Echitabil.
- Lideri globali întâlnesc experți locali la Tech TalksTimișoara, în 18 – 19 mai 2023 și vor vorbi despre rolul pe care îl are și îl va avea inteligența artificială în viața noastră. Printre vorbitori se vor afla: JIMMY WALES , co-fondator Wikipedia, PASI TOIVANEN, senior vice-president și Head of Cloud RAN Solutions la Nokia, JAY TUCK, expert și autor în domeniile tehnologie militară, geo-politică, fake-news și securitate cibernetică.
- Fundația Art Encounters a pregătit pentru weekendul de deschidere al celei de-a cincea ediție a Bienalei Art Encounters – My Rhino Is Not a Myth art science fictions un program intens și atractiv, presărat cu diverse activități precum: tururi ghidate cu artiștii invitați și curatorul bienalei, conferințe, experiențe imersive, performance-uri și concerte, tururi cu un tramvai populat de cunoscuta lucrare a artistului Carlos Amorales – Black Cloud, un picnic & discuții informale cu artiștii, precum și lansarea Catalogului Bienalei Art Encounters la Librăria „La Două Bufnițe”. Acest eveniment se va desfășura în perioada 19 – 21 mai, la Complexul Isho. Bienala Art Encounters: My Rhino is Not a Myth. art science fictions se va întinde pe o perioadă de 8 săptămâni, între 19.05 – 16.07 și va produce 10 lucrări noi, intervenții artistice în spațiul public și evenimente interdisciplinare.
- Pe data de 19 mai, în cadrul Proiectului Remix ID, artistul Ulrich Schleiher va susține un performance ce va consta într-o instalație de lumini și sound design realizate pe baza muzicii colectate de echipa proiectului. Tot în cadrul acestui eveniment va avea loc, începând cu ora 19:00, lansarea unui souvenir box.
- Premieră Timișoara – FETE ȘI BĂIEȚI @Sunlight Theatre – 21 mai, orele 18:00, Cinema Victoria
- Festivalul Euroregional de Teatru TESZT – 21 – 28 mai, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”.
- Spectacol stradal de poezie Balcoolaurul și gladiautorii – 25 mai, ora 20:00, Piața Sfântul Gheorghe
- Târgul Harababura Vintage Fair, dedicat designului contemporan și culturii vintage, revine cu o nouă ediție, între 26 – 28 mai, la Palatul Ștefania. O întâlnire cu artiștii locali din diferite domenii de expresie, în cadrul căreia veți putea vedea și chiar achiziționa de la ilustrații, tipărituri, ceramică, veselă și obiecte de artă, până la prin haine, accesorii și colecții de viniluri. Evenimentul se va desfășura în intervalul 12:00 – 20:00.
- Movement Art, descoperă conexiunile dintre corp, emoții și creativitate într-un curs inovator, în perioada 27-28 mai, la Casa Tineretului, Sala Rotundă. Evenimentul este organizat în cadrul programului CADRE & FORME, dezvoltat de asociațiile Noi Re-Creăm și Unfold Motion.
- Premieră Timișoara | Pavel Bartoș în One Man Aproape Show – 29 mai, orele 20:00, Opera Națională Română.
- În perioada 30 mai – 3 iunie, Institutul Prezentului organizează o serie de ateliere dedicate școlarilor cu vârste între 8 și 12 ani, conduse de coregrafa Mădălina Dan, pornind de la instalaţia „Eu și linia”. Provocarea atelierului Te afli aici: Eu și liniaeste aceea de a construi cu ajutorul unor elemente și instrumente simple, pe baza unor instrucțiuni date, instalaţia „Eu și linia”. Participanţii la atelier vor experienta moduri în care mișcarea poate genera sens atât în acţiune, cât și în reprezentare vizuală. Acțiunea va avea loc la Palatul Ștefania, iar detalii despre program vor fi comunicate în curând pe site-ul oficial timisoara2023.eu.
- Printre alte evenimente culturale care vor mai avea loc la Timișoara în luna mai se numără: programul de rezidenţe COLLEGIUM. Acțiuni și lucrări artistice din anii 90: ateliere și prezentări cu Gavril Pop, Silvia Amancei și Bogdan Armanu (22 – 27 mai) și traseul fizic și imaginar Narațiuni Sonore(26 mai – 11 iunie), care pornește din centrul orașului, pe malul canalului Bega către periferie, și ne induce într-o serie de incursiuni sonore și vizuale prin intermediul unor acțiuni sau intervenții artistice.
Biletele pot fi achiziționate de pe iabilet.ro, entertix.ro, orasulparalel.ro și tm-t.ro.