Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Eveniment comun al viitoarelor capitale culturale europene, Timișoara și Novi Sad, la Muzeul Național de Artă Timișoara

iulie 26, 2021 @ 10:00 am - septembrie 15, 2021 @ 6:00 pm

Din 26 iulie până în 15 septembrie, Muzeul Muzeul Național de Artă din Timișoara găzduiește expoziția de pictură ”Fenomene Europene în Colecția Galeriei Matica srpska” din Novi Sad. Evenimentul reprezintă primul rod al colaborării dintre cele două muzee și anticipează șirul de manifestări din agenda capitalelor culturale europene, Novi Sad in 2022, respectiv Timișoara în 2023.

Lucrările sunt operele mai multor artiști sârbi din diferite generații, începând cu mijlocul secolului al XVIII-lea și ajungând în contemporaneitate. Tematica, tehnicile utilizate, stilurile artistice și mesajele pe care le transmit cuprind o paletă foarte largă, oferind o sinteză a întregii perioade.

Cei patru curatori de la Novi Sad: Danilo Vuksanovic, Miroslava Zarkov, Luka Kulic si Stanislava Jovanovic Mindic au selectat cele mai reprezentative lucrări din patrimoniul Galeriei Matica srpska, pornind, fiecare, de la câte un concept din motto-ul ales pentru expoziție: libertate, moștenire, progres și diversitate.

„Întregul eveniment este centrat pe formularea acelor elemente care constituie, în viziunea curatorilor, expresia pregnantă a culturii europene. Libertatea e văzută în relație cu lupta pentru independență, moștenirea recapitulează mituri și simboluri biblice sau din panteonul antic grecesc, progresul este văzut drept consecința directă a iluminismului și opțiunii pentru raționalitate în timp ce diversitatea reprezintă încununarea tuturor acestor procese, oferindu-ne lecția la care aspiră întregul fenomen al capitalelor culturale europene”, menționează organizatorii evenimentului, într-un comunicat. 

Organizarea expoziției în cadrul Muzeului National de Artă din Timisoara este rodul eforturilor Mihaelei Irimescu precum și a suportului logistic oferit de către Consiliul Județean Timiș.

Lucrările din cadrul expoziției pot fi admirate de marți până duminică, între orele 10-18. Nu ratați întâlnirea cu pilonii de bază ai identității europene, așa cum au fost ei imaginați în pictura artiștilor sârbi.

Details

Start:
iulie 26, 2021 @ 10:00 am
End:
septembrie 15, 2021 @ 6:00 pm
Event Tags:
, ,

Venue

Muzeul Național de Artă Timișoara
Piața Unirii, nr. 1
Timișoara,
+ Google Map

Details

Start:
iulie 26, 2021 @ 10:00 am
End:
septembrie 15, 2021 @ 6:00 pm
Event Tags:
, ,

Venue

Muzeul Național de Artă Timișoara
Piața Unirii, nr. 1
Timișoara,
+ Google Map