Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ecluze pe Bega | Cianotipie, artă și istorie: evenimentele lunii iulie pe și despre Bega

iulie 13, 2023 - iulie 15, 2023

Atelier de cianotipie, discuții alături de specialiști din domeniul artei și culturii, expoziție legată de patrimoniul Banatului, dar și spectacol cu un artist sârb – evenimentele lunii iulie, pe Bega, în cadrul inițiativei ce își propune activarea canalului și restabilirea unei conexiuni cu Serbia, pe apă.

Activitatea lunii iulie în cadrul proiectului Ecluze pe Bega – Peisaj cu artă, debutează joi, 13 iulie, cu o sesiune de discuții alături de profesioniști din diferite domenii, pe tema traseului cultural Timișoara – Zrenjanin. Bega este un element important pentru Timișoara și pentru regiune, iar faptul că este singurul canal navigabil din România (în afară de canalul Dunăre – Marea Neagră) îl face mai atractiv pentru arta contemporană.

Dialogul despre Bega va pleca de la un scurt istoric al intervențiilor din ultimele decenii și va viza o nouă viziune privind traseul cultural pe segmentul Timișoara – Zrenjanin, ce își clădește discursul pe cercetări multidisciplinare privind peisajul natural și antropizat.

La sesiunea de discuții vor participa reprezentanți ai autorităților și ai partenerilor proiectului, din România și Serbia, prezentările fiind realizate de Bogdan Demetrescu (D Proiect), Ovidiu Daneș (Fundația DALA), Cătălin Bătrânu (sculptor) și Ovidiu Hrin (Typopassage).

Pe 14 iulie ambarcațiunea Pelican devine atelier pentru cei interesați de cianotipie!

Artista timișoreană Loredana Ilie va susține, cu începere de la ora 10.00, la pontonul D’arc pe Mal, un atelier de cianotipie în cadrul căruia vor fi folosite plante de pe Bega, identificate cu sprijinul experților în habitate naturale și plante superioare din cadrul echipei EpB, pentru realizarea unor mini lucrări de artă.

Cianotipia e un procedeu descoperit în 1842 de către Sir John Herschel, primul care a introdus termeni precum ”negativ”, ”pozitiv” și ”instantaneu”. Britanica Anna Atkins (1799-1871) este considerată a fi prima persoană din lume care a creat o carte ilustrată cu propriile fotografii, folosind tehnica cianotipiei: British Algae – Cyanotype Impressions.

Loredana Ilie a absolvit secția de Arte vizuale – Grafică din cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara, precum și un master în Patrimoniu, restaurare și curatoriat în artele vizuale. A fost mereu preocupată de a testa noi materiale și tehnici, de la
grafică, gravură, broderie și până la design digital.

Din anul 2020 lucrează în învățământul pre-universitar, unde desenează împreună cu elevii din ciclul gimnazial și liceal și dialoghează cu ei despre evenimentele din lumea artei.

Tot pe 14 iulie, de la ora 18.00, are loc la Darc (Piața Unirii, nr. 5) vernisajul expoziției de lucrări de grafică realizate de artistul Aurelian Scorobete, ce propune o călătorie imaginară pe Bega navigabilă, de la Uzina Electrică (Turbine) și până la ecluza de la
Uivar.

Seria de lucrări surprinde mai multe secvențe din atmosfera istorică sau contemporană a râului, văzută de pe maluri sau de pe apă. Acestea creează o hartă ce forțează imaginația de a înțelege altfel orașul, având Bega ca reper spațial între Cetate
și împrejurimi.

Pe 15 iulie, cu începere de la ora 19.00, la pontonul D’arc pe Mal, ambarcațiunea Pelicanul pornește într-o nouă călătorie în care va face ca malurile Begheiului să răsune din nou! De această dată va fi celebrată legătura dintre România și Serbia printr-un DJ set legendar alături de Stevie Whisper
(Belgrad)!

Stefan Unkovic, cunoscut și sub numele de Stevie Whisper, este un DJ/producer, promotor și artist vizual din Belgrad. Crescut în scena vibrantă hardcore a anilor 2000, în capitala vecinilor noștri, Stevie s-a transformat în toată această perioadă într-un reper al culturii underground belgrădene. El deține o casă de discuri și organizează o serie de petreceri numite YES. De asemenea, este un rezident de multă vreme al legendarului club de noapte Drugstore din Belgrad.

Proiectul ”Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale” face parte din Programul cultural național ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului
Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.