Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Corul comunitar, proiect unic în România, cu 300 de persoane pe scenă, în Parcul Rozelor

august 4, 2023 @ 9:00 pm

Corul comunitar, un proiect unic în România, în care actul artistic presupune și implicarea comunității locale, va avea loc în 4 august 2023, de la ora 21:00, în Parcul Rozelor.

Astfel, Corul comunitar va debuta vineri, în cadrul concertului în care va fi interpretată Simfonia a IX-a în re minor, op. 125 de Ludwig van Beethoven.

Evenimentul presupune o mare desfășurare de forțe din punct de vedere artistic.

Pe scenă vor urca peste 300 de persoane: artiști din Orchestra simfonică și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara și locuitori ai Timișoarei.

Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven este o lucrare monumentală, structurată pe patru părți. În ultima dintre ele, alături de artiști vor cânta și locuitorii orașului, care au repetat încă din primăvară pentru acest mare eveniment, alături de maestrul Iosif Todea – dirijorul Corului „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timișoara, și de șefii de partide ai corului.

Prima audiţie a Simfoniei a IX-a în re minor, op. 125 a avut loc pe data de 7 mai 1824, la Viena, şi a înregistrat un succes fulminant. Beethoven, complet surd încă din 1818, se afla pe scenă lângă dirijor – Michael Umlauf – întorcând paginile partiturii şi gesticulând cu furie spre o orchestra pe care nu o putea auzi. La sfârşitul lucrării, când publicul aplauda cu adâncă admiraţie şi lacrimi în ochi, Beethoven, nedându-şi seama că a rămas cu câteva măsuri în urmă, dirija încă. Se spune că solista Caroline Unger s-a apropiat de el şi l-a întors spre publicul aflat în picioare, care, de încântare, flutura batiste albe şi pălării. A fost salutat cu cinci salve de aplauze, în timp ce familia imperială a fost salutată doar cu trei la intrarea în sală.

Renumită și pentru grandiosul final coral pe versurile poetului Friedrich Schiller, o parte a aceastei simfonii este actualul imn oficial al Uniunii Europene, fragment cunoscut drept Oda bucuriei.

Dirijor al concertului și coordonator al proiectului este maestrul GABRIEL BEBEȘELEA.

Soliștii ale căror voci spectaculoase le vom asculta vineri seara sunt artiști consacrați ai marilor scene ale lumii, precum soprana ADELA ZAHARIA, mezzosoprana ROXANA CONSTANTINESCU, tenorul COSMIN IFRIM și baritonul ȘERBAN VASILE.

Accesul la concert este gratuit!

 Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara

 

 

Details

Date:
august 4, 2023
Time:
9:00 pm

Organizer

Filarmonica Banatul Timisoara

Venue

Parcul Rozelor

Details

Date:
august 4, 2023
Time:
9:00 pm

Organizer

Filarmonica Banatul Timisoara

Venue

Parcul Rozelor