- Sunetul unei viori din 1716, mânuite de talentatul violonist Florin Iliescu (solist al Filarmonicii Banatul Timișoara în Stagiunea 2023/2024), se va auzi vineri, 16 februarie 2024, de la ora 19.00, la Sala Capitol.
Este vorba despre o vioară Gioffredo Cappa, împrumutată cu generozitate de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Frankfurt, la care Florin va interpreta Concertul pentru vioară și orchestră nr. 1 în fa diez minor, op. 14 de H. WIENIAWSKI.
Înainte, însă, Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, condusă de maestrul Radu Paponiu, va cânta Concertul românesc de G. LIGETI. În final, audiem Simfonia nr. 7 în la major, op. 92 de L. VAN BEETHOVEN.
Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/lsuT0
FLORIN ILIESCU s-a născut la București în 1984 într-o familie de muzicieni și a început studiul viorii la vârsta de cinci ani. Violoniști precum Christiane Edinger, Zakhar Bron, Leonidas Kavakos și Ștefan Gheorghiu l-au influențat pe Florin Iliescu.
În timpul studiilor urmate la Universitatea de Muzică din Lübeck, Florin Iliescu a avut prima interpretare orchestrală din postura de concertmaesteru la Filarmonica din Lübeck, la vârsta de 19 ani. A dobândit experiență orchestrală și prin colaborările cu NDR Hamburg, RSO Berlin, Opera din Frankfurt și Orchestra Beethoven din Bonn.
Din 2018, este prim-concertmaestru al Orchestrei Simfonice Radio din Frankfurt. În 2019, a cântat în duo, la Alte Oper Frankfurt, cu violonistul de renume internațional Gil Shaham.
Florin Iliescu concertează frecvent ca solist. În 2022, a debutat solo cu Filarmonica Südwestfalen. În sezonul 2023-2024 este Artist în Rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara. Susține adesea recitaluri solo în Germania, Italia, Franța, Coreea și colaborează cu orchestre de renume din întreaga lume.
Florin Iliescu cântă la o vioară de Gioffredo Cappa (1716).
RADU PAPONIU este director artistic și muzical al Orchestrei Simfonice de Sud-Vest Florida, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples și director muzical al Orchestrei de tineret a Filarmonicii din Naples (Florida). Din 2017, Radu a condus Filarmonica din Naples în peste 100 de programe clasice, educaționale și pop. În calitate de dirijor invitat, Radu a colaborat cu Orchestra Teatro Comunale di Bologna, Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, Filarmonica Banatul Timișoara, Orchestra Filarmonicii din Louisiana, Orchestra simfonică Rockford, Orchestra Festivalului de Muzică din Colorado, Orchestra simfonică Carolina de Nord, Orchestra simfonică a Tinerilor Artiști din California și Orchestra National Repertory.
Radu a colaborat cu soliști de seamă precum Evgeny Kissin, Yefim Bronfman, Emanuel Axe, Gil Shaham, Midori, Vladimir Feltsman, Robert Levin, Charles Yang, Nancy Zhou, Stella Chen și Cvartetul Ébène. A colaborat, de asemenea, cu Dallas Symphony Orchestra, St. Louis Symphony Orchestra și Konzerthausorchester Berlin, și a fost dirijor asistent al maeștrilor Andrey Boreyko, Iván Fischer, Fabio Luisi, Stéphane Denève, Hans Graf, Donald Runnicles, Sir Mark Elder, Cristian Măcelaru, Bernard Labadie și Ludovic Morlot.
Radu Paponiu a predat cursuri de dirijat la Juilliard Pre-College și a fost dirijor pentru Summer Performing Arts cu Juilliard din Shanghai, China, și dirijor la Festivalul de muzică din Asia de Sud-Est din Hanoi, Vietnam.
A terminat masteratul în dirijat orchestră la Conservatorul de Muzică din New England, unde a studiat cu Hugh Wolff. În timp ce se afla la Boston, Radu Paponiu a fost, de asemenea, dirijor asistent la Handel and Haydn Society. În vara anului 2017, Radu Paponiu a fost numit dirijor asistent al National Repertoire Orchestra din Colorado, precum și dirijor stagiar pentru Cabrillo Festival Workshop din California.
A participat la prestigioasa Academie Americană de Dirijat din cadrul Festivalului și Școlii de Muzică Aspen, fiind laureat atât al bursei Albert Tipton Aspen, cât și al bursei David A. Karetsky Memorial. La Aspen, Radu Paponiu și-a aprofundat studiile sub îndrumarea lui Robert Spano, Larry Rachleff, Leonard Slatkin, Patrick Summers și Federico Cortese.
Și-a început studiile muzicale la vioară la vârsta de șapte ani, studiind în particular cu Carmen Runceanu și Ștefan Gheorghiu. După ce a plecat în Statele Unite la invitația programului muzical Perlman, Radu Paponiu a obținut două diplome în interpretare (vioară) sub îndrumarea lui Robert Lipsett la Conservatorul Colburn din Los Angeles.