Peste 140 de zile, în data de 17 februarie 2023, va avea loc deschiderea oficială a Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, iar scena culturală a orașului este deja extrem de generoasă.
Și acest sfârșit de săptămână abundă de evenimente.
Festivalul de artă stradală Impuls, care a demarat pe 27 septembrie, continuă să anime cartierul Fabric. Organizat de Institutul Francez din Timișoara, în parteneriat cu Le Plus Petit Cirque du Monde, Beta, Unfold Motion și Cetățean de Traian, Festivalul Impuls generează o atmosferă de sărbătoare urbană, cu reprezentanții și ateliere de circ și dans contemporan, teatru, trasee ghidate și un concert Barcelona Gipsy balKan Orchestra (1 octombrie, 19:30, Piața Traian). Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, cu 392.236 lei.
În tandem cu Festivalul Impuls, în Piața Traian are loc, în aceste zile, Fabricultura, un proiect complex de activare a comunității din zonă, organizat de Asociația Cetățean de Traian. După concertul Barcelona Gipsy balKan Orchestra din programul Festivalului Impuls, vineri, de la ora 21:30 sunteți așteptați la concertul trupie israeliene Malox, din programul Fabricultura. Proiectul Fabricultura este finanțat de către Centrul de Proiecte, prin programul Cultura în Prezent, cu 150.000 lei.
Oferta culturală a Fabricului este completată, tot vineri seara, de spectacolul „Casa cu maimuțe”, al Teatrului Basca, găzduit de curtea Casei Jakab Toffler, de la ora 19:00. Având ca fundal clădirile istorice ale cartierului Fabric, în special Palatul Ştefania, cunoscut drept „casa cu maimuţe” datorită celor patru statui de pe fațadă, spectacolul explorează poveştile cartierului și oamenilor lui. Evenimentul face parte din proiectul Social Fabric, finanțat cu 149.800 lei prin programul Impuls în Comunitate, al Centrului de Proiecte.
Vineri, 30 septembrie, în prima pauză a spectacolului „Nunta lui Figaro”, de la Opera Națională Română din Timișoara, publicul va asista la prezentarea proiectului „Case de muzicieni. Timiș” derulat de Asociația Opus.
Sâmbătă, 1 octombrie 2022, de la ora 18:00, de Ziua Internaţională a Muzicii, va avea loc evenimentul oficial de lansare a proiectului, printr-un recital cameral găzduit de Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă din Timişoara. Cu acest prilej va fi lansat site-ul www.timis.casedemuzicieni.ro, precum şi harta ilustrată Timişul muzical în format print. Proiectul „Case de muzicieni. Timiș” beneficiază de o finanțare de 74.800 lei din partea Centrului de Proiecte.
În acest weekend are loc și Timișoara Guitar Meeting, care include un concert Antract în Piața Victoriei, vineri seara, de la ora 21:00 și un concert acustic cu Adrian Despot și Cezar Popescu de la Vița de Vie. Sâmbătă, la Concertul Manifest de ora 16:00, sunt așteptați un număr mare de chitariști din oraș și din întreaga țară, care vor interpreta piese folk-rock, românești și internaționale, alături de artiștii invitați pe scenă. Seara se va încheia cu un concert Cargo, de la ora 20:00. Evenimentele din cadrul Timișoara Guitar Meeting fac parte din proiectul „Pune mâna pe chitară” al Asociației Play, finanțat prin programul Cultura în Prezent, cu 150.000 lei.
La Cinema Victoria Timișoara, îndrăgitul cinematograf reactivat recent, prin administrarea Centrului de Proiecte, continuă seria proiecțiilor F-Sides, cu filmele „One Sings, the Other Doesn’t” (30 septembrie, 18:00), „Dumnezeu există și numele lui e Petrunija” (1 octombrie, 15:30), „The Chambermaid” (1 octombrie, 18:00), „Proxima” (2 octombrie, 15:30) și „The Bling Ring” (2 octombrie, 18:00). Proiectul F-Sides, care propune publicului timișorean filme feministe și realizate de femei, este finanțat prin programul Cultura în Prezent, cu 25.000 lei.
Pe 1 și 2 octombrie, de la ora 17:00, au loc tururi ghidate în cadrul expoziției-traseu „Another Breach in the Wall”. Evenimentul face parte din programul bienalei timişorene de arhitectură Beta 2022, care se derulează până pe 23 octombrie în spații multiple din oraș. Beta 2022 este un proiect finanțat prin programul Repere în Cultură și are o valoare de 494.500 de lei.
Vineri, de la ora 21:00, la cafeneaua D’arc, Asociația Noi Re-Creăm și partenerii săi vă așteaptă la un live session pus în scenă de Brigada Artistică Urbană (BAU). Evenimentul face parte din proiectul Lost Tapes, ce recuperează o parte din muzica născută în Timișoara după anii 2000, neregăsită vreodată pe un suport discografic și o lansează în premieră într-un vinil de colecție. Proiectul Lost Tapes este finanțat prin programul Cultura în Prezent al Centrului de Proiecte, cu 122.300 de lei.
Pe 1 octombrie, de la ora 10:00, demarează și Narațiuni Sonore / Sonic Narratives, care se va derula până pe 9 octombrie, în mai multe puncte de pe malul Begăi. Narațiuni Sonore este o componentă a proiectului „Lumini Captivante” al Asociației Simultan, care face parte Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara cu 400.100 lei.
Sâmbătă, de la ora 11:00, la Facultatea de Automatică și Calculatoare, prezentarea „Anonymous was a woman” continuă seria de ateliere FEM, care aduc la lumină componente de istorie feminină ignorată. Proiectul FEM este implementat de Asociația SPICC și este finanțat prin programul Impuls în Comunitate cu 63.400 lei.
De asemenea, sâmbătă, de la ora 19:00, Asociația Culturală Contrasens vă invită la vernisajul expoziției colective „On Her Side | De partea ei” (str. V. Alecsandri, nr. 1), care folosește mijloace artistice pentru creșterea gradului de conștientizare abuzului și violenței împotriva femeilor. Expoziția poate fi vizitată până pe 30 octombrie. Proiectul artistic „On Her Side | De partea ei” este finanțat cu 150.000 lei de către Centrul de Proiecte, prin programul Cultura în Prezent.
Tot sâmbără, de la ora 20:00, sunteți bineveniți la un tur ghidat condus de Mimi Ciora, în cadrul expoziției „Vremea recoltei” de la Kunsthalle Bega, a artistei Ioana Sisea. Expoziția poate fi vizitată până pe 16 octombrie și face parte din proiectul „Școala Kunsthalle Bega – spațiu de proiecte creative și educaționale”, dezvoltat de Fundația Calina și finanțat prin programul Repere în Cultură, cu 500.000 lei.