Teatrul Basca și StageON invită publicul la lansarea celei de a doua producție aflate la granița dintre teatru și film, în format VR și video 360°, din Timișoara.
Evenimentul de lansare al producției COPACUL #treeoflife.inc va avea loc la centrul cultural FABER, în data de 5 noiembrie, începând cu ora 12.00 și respectiv ora 16.00, în data de 6 noiembrie.
Accesul la reprezentații se va face pe bază de rezervare. Rezervările se fac pe pagina de Facebook a teatrului Basca sau din codul QR de pe afișele de promovare. Organizatorii vor pune la dispoziție trei perechi de ochelari VR.
De asemenea, producția va putea fi vizionată gratuit pe platforma www.stageon.ro în format video 360° începând cu data de 20 noiembrie. Vizionarea online se poate realiza de pe desktop, smartphone, folosind un set de căști pentru a amplifica sunetul, dar și senzația de imersiune. Pentru o experiență virtuală cât mai reușită, producția poate fi vizionată online și cu ochelari VR.
Producția COPACUL #treeoflife.inc este a doua experiență pe care teatrul Basca și StageON o au împreună, reușind să creeze un produs cultural folosind tehnologia de realitate virtuală, astfel scena teatrală cu care suntem obișnuiți se transformă într-un spațiu tridimensional prin simpla accesare a unui gadget.
Un alt element inedit pe care proiectul dorește să-l evidențieze este spațiul de joc și filmare.
Scenele sunt filmate în Ofsenița, sat situat în sudul județului Timiș, în comuna Banloc, sat cu o istorie, patrimoniu și un spațiul cultural tot mai accesat de organizațiile timișorene. Biserica desacralizată romano-catolică „Sfântul Vendelin” sau „biserica fără turn” cum o numesc localnicii este una din cele mai încercate lăcașuri de cult din Banat. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul partenerilor de proiect și anume, Asociația Semper Agape și Primăria din Banloc reprezentată de primarul Lucian Trofinescu.
Textul spectacolului COPACUL #treeoflife.inc, scris de Ionuț Sociu și regizat de Alex Mihăescu, reflectă asupra dorinței obsesive de a deveni faimos, folosind ca metaforă Paradisul pentru a evidenția demonii fiecărui personaj. Suntem astfel martorii unor situații actuale, în care faima celor 15 minute prezise de Wahol nu mai mulțumește pe nimeni, și nici pe cele cinci personaje care ne traduc propriile vieți în timpuri de tip social media. Este greu să înțelegi suferința scriitorului, speranța activistei, demența și chiar paranoia civilului deghizat, dorința iluzorie a viitoarei artiste și teama mamei de a o lăsa să-și trăiască tinerețea. Dar ceea ce poți cu ușurință să înțelegi este că aceste personaje sunt lipsite de profunzime și în căutare disperată a propriei faime, chiar și în cel mai sacru loc de pe pământ.
În COPACUL #treeoflife.inc explorăm dorința de faimă a oamenilor și trimitem cinci personaje din mixul contemporan mioritic-postmodern drept în Paradis. Dar și acesta se dovedește a fi unul virtual și cu servicii relativ proaste. Spectacolul- satiră poate fi urmărit cu echipament VR avansat. (Alex Mihăescu – regizorul producției COPACUL #treeoflife inc.)
Distribuția îi numără pe Niko Becker, Matei Chioariu, Alina Ilea, Jacqueline Kohl, Ana Maria Ursu. Regia este semnată de Alex Mihăescu, iar directorul de imagine este Cristian Ilea.
Producția COPACUL #treeoflife.inc. este finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia finanțatorilor, care nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.