Evenimente de marcare a Revoluției din 1989. Ce acțiuni sunt pregătite

„În data de 15 decembrie 2020, la 31 de ani de la ivirii solidarității spontane din jurul pastorului László Tőkés, parohul bisericii reformate din piața Maria, veți putea urmări de la ora 14 un program care începe cu rugăciune în sfântul locaș, urmat de cuvântul protagonistului acelor evenimente memorabile. În continuare vor vorbi președinții Societății Timișoara și Platformei Memoriei și Conștiinței Europene, domnii Florian Mihalcea și Lukasz Kaminski (Polonia), profesorul Miklós Bakk, cercetătorii Thomas Hiio (Estonia) și Marius Oprea. Vor fi prezentate două volume noi, cel editat în lb. română de PEMC cu titlul Să nu uităm, despre care va vorbi dl. Mihalcea, și cel a lui László Tőkés cu titlul Kiútkeresés a hazugság világából, pe care-l vor recomanda doctorii în teologie Zalatnay István (Ungaria) și Hermán M. János (Olanda). Tot online va interveni în final dl. Zsolt Németh, membru al parlamentului ungar. Cuvântul de închidere va aparține d-lui episcop László Tőkés, președintele CNMT”, se arată într-un comunicat dat publicității de către organizatori.

Evenimentul online poate fi urmărit aici, cu traducere simultană în limbile maghiară, română, engleză și aici, fără traducere.

Până în 22 decembrie, la Timișoara vor avea loc mai multe evenimente care vor marca 31 de ani de la Revoluția din 1989.

Programul evenimentelor

Miercuri, 16 decembrie
11:30 – Ședința festivă a Consiliului Local Timișoara dedicată comemorării eroilor martiri din Timișoara/ Sala Capitol (fără accesul publicului)
12:00 – Deschiderea expoziției de artă „Remember 89: Momente, Oameni, Fapte – 31 de ani de la declanșarea Revoluției Române din Decembrie 1989 la Timișoara”/ Centrul Multifuncțional Bastion
13:00 – Lansarea cărții „1989 pe înțelesul tuturor”, autor Adrian Kali/ Centrul Multifuncțional Bastion (fără accesul publicului)
18:00 – Moment de reculegere și aprindere a „Candelelor Nemuririi”/ Piața Victoriei
23:45 – Liturghie la Biserica Martirilor

Joi, 17 decembrie – zi de doliu
10:00 – Catedrala Mitropolitană/ Slujba de pomenire a eroilor martiri/ Depunere de coroane
10:30 – Monumentul Crucificării, Piața Victoriei/ Depunere de coroane
14:00 – Cimitirul Eroilor/ Slujba de pomenire a eroilor martiri/ Depunere de coroane și parastas

Vineri, 18 decembrie
18:00 – Catedrala Mitropolitană/ depunere de candele

Duminică, 20 decembrie
12:00 – Declanșarea sirenei pentru a marca dobândirea de către Timișoara a statutului de oraș liber de comunism
15:00 – Deschiderea expoziției „31 de ani de la Revoluția Română”/ Bastion Theresia, corp D
17:00 – Lansarea blogului „Revoluția de la Timișoara – după 30 ani” și a cărților editate „Timișoara – 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989”, ediția a II-a revăzută și adăugită, coordonatori: Marcel Tolcea și Bercia Valer, „Introducerea în manualele de istorie a unui capitol care să trateze Revoluția Română în complexitatea ei”, Societatea Timișoara, coordonator: Bercia Valer și Regea Cătălin Bastion Theresia, corp D (fără accesul publicului)

Luni, 21 decembrie
13:00 – Expoziție simpozion în memoria eroilor din Revoluția Română din Decembrie 1989, carte – album „Întâlnirea cu îngerul”/ Bastion Theresia, corp D

Marți, 22 decembrie:
Pomenirea eroilor martiri ai Revoluției Române în toate bisericile din Episcopia Timișoarei

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *