Eufonia Festival | Chasing Dreams – începe cel mai important festival de muzică clasică de cameră din vestul României
În cadrul ediției Chasing Dreams a Festivalului Eufonia, aflat la cea de-a VII-a ediție, iubitorii muzicii baroce sunt invitați să experimenteze sonorități franceze din secolele XVII și XIII, în cadrul a trei concerte desfășurate în perioada 3 – 8 septembrie 2024.
De asemenea, muzica de înaltă clasă, de la clasicism până la contemporan, va putea fi savurată în cadrul a încă patru concerte din cea de-a doua parte a festivalului, între 19 și 22 septembrie 2024.
Programul concertelor Eufonia Baroque Academy
Concert Armonico Tributo | Eufonia Baroque Academy
3 septembrie 2024, ora: 19:00, Biserica Piaristă
Dacă sunteți pasionați de muzica barocă, vă invităm să experimentați un concert deosebit, plin de farmec, alături de muzicieni extraordinari, care vor cânta la clavecin, vioară, flaut, oboi, lăută, violoncel, violă și contrabas. Alăturați-vă nouă la concertul de deschidere a seriei Eufonia Baroque Academy din cadrul Festivalului Eufonia!
Sub îndrumarea talentatului violonist german Bernhard Forck, veți avea ocazia să îi ascultați pe cei 20 de membri ai academiei, împreună cu artiști consacrați, precum Alexandru Mihai Bota, Diego Cantalupi (Italia), Mimoe Todo (Japonia), Florian Schmidt Bartha (Germania), Shira Davidson (Israel) și Vlad Popescu, interpretând opere impresionante din secolele XVII și XVIII.
Concertul intitulat „Armonico Tributo” își propune să aducă în prim-plan sonoritățile minunate ale colecției de sonate a compozitorului francez Georg Muffat, inclusiv celebra sa Sonată nr. 2.
În plus, veți avea ocazia să savurați lucrări celebre de Johann Sebastian Bach și de fiul său, Johann Christian Bach, care a avut un rol esențial în formarea tânărului Mozart, care i-a fost timp de cinci luni profesor lui Wolfgang Amadeus Mozart, care avea doar 8 ani. Nu ratați ocazia de a fi martorii unei seri pline de armonie și rafinament muzical!
Concert Baroque for All | Eufonia Baroque Academy
7 septembrie 2024, ora: 19:00, Biserica Romano-Catolică din Vinga
Biserica Romano-Catolică din Vinga, construită la finalul secolului al XIX-lea, este o veritabilă bijuterie arhitecturală a acestei regiuni. Pentru al doilea an consecutiv, concertul Baroque for All, dedicat comunităților din zonă se desfășoară în acest loc deosebit.
Concertul de la Vinga va conține unele dintre cele mai importante lucrări ale perioadei baroce franceze, printre care suita din opera Dardanus a, poate, celui mai important compozitor al acelei perioade, Jean-Philippe Rameau.
Pe scenă va urca Academia Barocă Eufonia, condusă de celebrul violonist german, Bernhard Forck. La lăută va cânta italianul Diego Cantalupi, unul dintre cei mai renumiți interpreți ai acestui instrument din Europa, iar la clavecin, Mimoe Todo, din Japonia, alături de muzicienii Vlad Popescu la vioară, Alexandru Mihai Bota la violă și Florian Schmidt Bartha la violoncel. Memorabilul concert din Biserica din Vinga va avea loc de la ora 19:00.
La Musique Française | Eufonia Baroque Academy
8 septembrie 2024, ora:19:00, Sala Capitol
Vineri, 8 septembrie, de la ora 19:00, vă invităm la un adevărat regal al muzicii baroce care se va desfășura la Timișoara sub conducerea unuia dintre cei mai importanți violoniști ai muzicii baroce, Bernhard Forck. Alături de el vor urca pe scena Sălii Capitol a Filarmonicii Banatul peste 20 de muzicieni din Japonia, Italia, Germania, Austria, România și China, printre care Diego Cantalupi la lăută, Mimoe Todo la clavecin, Vlad Popescu la vioară, Alexandru Mihai Bota la violă și Florian Schmidt Bartha la violoncel.
Concertul poate fi descris ca o călătorie muzicală în jurul perioadei baroce franceze. Drumul este deschis de lucrarea „Elementele”, a compozitorului și violonistului Jean-Fery Rebel, o compoziție care are ca temă creația lumii. Prima parte, „Le Chaos”, rămâne și astăzi deosebit de modernă, deschizându-se cu un acord disonant care conține toate sunetele gamei re minor armonic.
Călătoria continuă cu muzica scrisă de Arcangelo Corelli și Johann Sebastian Bach, doi dintre cei mai importanți compozitori ai muzicii clasice.
După pauză, scena este preluată de J. B. Lully și J. P Rameau. Lully (1632 – 1687), deși născut pe actualul teritoriu al Italiei, poate fi numit fondatorul operei franceze și un compozitor al cărui stil a fost preluat și imitat în întreaga Europă. Din creația acestuia, aveți ocazia să ascultați muzica scrisă pentru piesa de teatru și balet a renumitului Moliere, Burghezul Gentilom, apărută în 1670.
Concertul se încheie cu muzica lui Jean-Philippe Rameau (1683 – 1764), cel care continuă și preia rolul lui Lully de cel mai important compozitor operatic din muzica franceză barocă. Suita orchestrală din opera Dardanus reprezintă o premieră absolută pentru România.
Artiști Eufonia Baroque Academy: Bernhard Forck – vioară și coordonare muzicală, Vlad Popescu – vioară, Alexandru Mihai Bota – violă, Florian Schmidt Bartha – violoncel, Diego Cantalupi – lăută, Mimoe Todo – clavecin.
Eufonia Masterclass – Concert Très vif | Eufonia Festival
19 septembrie 2024, ora: 19:00, Palatul Baroc
În deschiderea seriei concertelor Eufonia Masterclass, sunteți invitați să vă lăsați cuceriți de împletirea armonioasă a sunetelor instrumentelor cu coarde și al oboiului. Într-un cadru plin de eleganță și rafinament – Palatul Baroc. Organizatorii Eufonia Festival vă propun să audiați Cvartetul în fa major al lui W. A. Mozart, o lucrare luminoasă și plină de optimism, scrisă în 1781.
Prezența lui Jörg Widmann chiar după Mozart și înainte de Beethoven nu este deloc întâmplătoare. Cei doi compozitori clasici reprezintă adevărate modele pentru compozitorul german, muzician care, în prezent, este compozitor în rezidență al Filarmonicii din Berlin și un adevărat fenomen al muzicii moderne.
Piesa „Air”, pentru corn solo, este cântată în premieră în România, în interpretarea renumitului cornist englez Ben Goldscheider (câștigător al BBC Young musician award în 2016).
Din creația lui L. v. Beethoven a fost aleasă o lucrare din 1797, pe când compozitorul avea doar 27 de ani. Trioul pentru clarinet, fagot și pian va fi interpretat de trei muzicieni renumiți, aflați pentru prima dată la Timișoara: Peter Friis Johansson (Suedia), Mathis Stier (Germania) și Laura Ruiz Ferreres (Spania).
În încheierea concertului veți putea asculta una dintre cele mai importante lucrări camerale ale secolului XX, Sonata pentru vioară și violoncel a lui Maurice Ravel. Compusă între anii 1920 și 1922 în memoria lui Claude Debussy, această piesă impresionistă oferă titlul acestui concert, Très vif (foarte rapid, vioi). Lucrarea va fi interpretată de către doi muzicieni extraordinari, Nurit Stark (vioară) și Giovanni Gnocchi (violoncel).
Concert Next Generation | Eufonia Masterclass
20 septembrie 2024, ora: 19:00, Sala Orpheum, Facultatea de Muzică și Teatru
În 20 septembrie, este rândul tinerelor talente să își demonstreze calitățile artistice. Într-un concert special conceput pentru ei – Next Generation, cursanții Eufonia Masterclass vin în fața noastră ca să pună în lumină lucrări din literatura clasică. Au astfel ocazia de a se familiariza cu scena, dar și cu publicul, din care vor face parte și artiștii invitați în cadrul festivalului, alături de care au urmat cursurile de măiestrie interpretativă. Îi vom asculta în 20 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru Timișoara.
Concert Young Spirit | Eufonia Masterclass
21 septembrie 2024, ora: 19:00, Casa Artelor
Casa Artelor este spațiul în care, sâmbătă, 21 septembrie 2024, tinerii muzicieni înscriși la cursurile de măiestrie interpretativă din cadrul Eufonia Festival vin în fața publicului Timișorean. Tinerele talente vor interpreta lucrări din literatura clasică, în cadrul concertului Young Spirit, ce va avea loc de la ora 19:00.
Le putețo admira talentul și să vă bucurați din plin de o seară plină de energie, cu muzica de înaltă calitate.
Concert extraordinar de închidere The Wonderer | Eufonia Festival
22 septembrie 2024, ora: 19:00, Sala Capitol
Octetul lui Franz Schubert este una dintre cele mai importante compoziții din istoria muzicii clasice, iar în cadrul acestei ediții a Festivalului Eufonia, ne îndreptăm spre împlinirea unui vis, acela de a o aduce în fața dumneavoastră.
Compozitor cu o soartă tragică, Schubert a trăit doar până la vârsta de 31 de ani, însă ne-a lăsat adevărate comori muzicale. Octetul pe care vi-l propunem spre audiție în cadrul concertului extraordinar de închidere din data de 22 septembrie, a fost creat pe când compozitorul avea doar 27 ani.
Scrisă pentru două viori, violă, violoncel, contrabas, corn, fagot și clarinet, prima parte a lucrării este inspirată din titlul propriului său lied, Der Wanderer. De aici pornește și titlul acestui concert, ce semnifică metaforic și călătoria noastră prin viață.
Partea lentă a acestui octet este una dintre cele mai frumoase fragmente de acest fel compuse vreodată, iar interpretarea muzicienilor internaționali prezenți anul acesta la Festivalul Eufonia promite o seară magică.
Pentru întâia oară în cadrul festivalului, vom asculta și creația compozitorului american Henry Cowells (1897 – 1965) intitulată „Irish Legends”, dar și o lucrare semnată de compozitorul francez Émile Paladilhe (1844 – 1926).
Sunteți așteptați la Sala Capitol, de la ora 19:00, pentru a savura un program artistic senzațional, ce încheie ediția Chasing Dreams a Festivalului Eufonia.
Artiști Eufonia Masterclass: Nurit Stark – vioară, Vlad Popescu – vioară, Jano Lisboa – violă, Giovanni Gnocchi – violoncel, André Cebrián – flaut, Kyeong Ham – oboi, Laura Ruiz Ferreres – clarinet, Mathis Stier – fagot, Ben Goldscheider – corn, Peter Friis Johansson – pian.
Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/R5c85
Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara
Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!