Din grădină în farfurie – ASAT, ideea de la Timișoara, care de 15 ani aduce împreună producătorii agricoli și consumatorii

80 de mii de coșuri livrate, la peste 2500 de familii, aproximativ 10 mii de persoane care au beneficiat de acestea și 23 de grădinari care au trudit pentru a pune pe masa consumatorilor produse locale, sănătoase și de sezon.tele acestor cifre se află o idee generoasă, care s-a născut în urmă cu 15 ani, la Timișoara, un parteneriat între fermieri și consumatori, bazat pe plata unui abonament, pentru susținerea agriculturii tradiționale, ecologice, susținute de comunitate. Această susținere depășește costul abonamentului și merge până la acordarea de către consumator a unui împrumut financiar pentru realizarea unei investiții, cum ar fi, așa cum a fost cazul, forarea unui puț pentru apa necesară plantelor. În schimb, beneficiarii abonamentului primesc nu doar un coș plin de produse, ci au parte și de experiențe care, spun ei, le pun amprenta pe stilul de viață.

Exemple de coșuri din sezoanele trecute

ASAT mi-a schimbat viața

Marian Tătaru este unul dintre veteranii mișcării inițiate de Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești (ASAT) și privește cu realism modul în care se derulează proiectul.

ASAT mi-a schimbat viața, pot să zic așa, din punctul ăsta de vedere. În felul în care ne raportăm la ceea ce mâncăm. În momentul în care ne-am înscris în parteneriatele ASAT, nu știam ce urmează să se întâmple. Ăsta e farmecul acestui parteneriat. Ideea e că primul an a fost greu, dar când am tras linia, mi-am dat seama că, deși primisem mai puține legume decât estimam că vomprimi, n-a fost o problemă, de fapt, pentru că eram implicați și în mișcare. E și ideea de a merge și a face voluntariat, vizitele de la fermă. Toate au contat după aceea în decizia noastră de a rămâne și anul următor în parteneriat. Devenisem deja mai rutinați, știam deja că ASAT e cu bune și cu rele. Trebuie să ai tipul ăsta de înțelegere, că acest parteneriat, într-adevăr, depinde foarte tare de ceea ce se întâmplă în natură. Adică despre ce se întâmplă cu vremea, adică nu e vina producătorului, că anul ăsta a fost secetă. Nu e vina lui și trebuie să înțelegi lucrul ăsta. El a depus toate eforturile să producă. A plantat, a făcut pregătirile necesare, dar n-a ieșit. Și atunci tu partajezi acest tip de efort cu el, adică eu, în momentul în care zic: ok, bun, în luna august nu mi-ai venit cu toate produsele care ar trebui să fie de sezon, gata, abandonez? Nu, mergi mai departe și plătești acel abonament. Ca o formă de solidaritate, până la capăt. Adică, de fapt, asta e și filosofia din spatele ASAT, că solidaritatea e ceea ce împinge în față parteneriatul„, spune Marian Tătaru.

Toate le facem în ritmul lor natural

Producătorii din rețeaua ASAT sunt, la rândul lor, motivați să continue activitatea, iar puterea și-o iau, în ciuda dificultăților, de la cei pe care îi aprovizionează lună de lună cu produse. Este și cazul doamnei Maria Leordean, din localitatea Cuvin, jud. Arad, care livrează de 13 ani produse la Timișoara. Recolta din anul acesta este pregătită.

Ceapa și usturoiul de toamnă deja sunt puse. Și spanacul este pus deja. Este spanacul pe care îl punem odată cam la 5, 6, 7 ani. Deci el este într un colț acolo, îl îngrijim, și tot ce se pune de obice. În general, în aprilie mai sunt frunze. Deci spanacul, măcrișul, ștevia, loboda și frunzăraia toată: pătrunjelul de frunză. După aceea vin mazărea, fasolea verde, dovlecelul, castraveții de solar, castraveții de câmp și celelalte, în ritmul lor natural. Asta este problema. Toate le facem în ritmul lor natural. Nu le forțez. Chiar dacă am solar, dar am solar la rece, nu-i dau căldură. Îl închid, oblojesc plantele, să nu le rupă vântul și să fie cu două trei săptămâni mai devreme decât cele din grădină. Cam atât cam asta ar fi diferența pe un solar„, declară Maria Leordean.

Doamna Leordean, inspectând grădina

Se organizează picnic odată pe an, în care organizatorii vin în grădină, văd cum se lucrează

Pentru producători, satisfacțiile vin după multe sacrificii, efort și perseverență. Pasiunea este cea care îi face să continue și satisfacția din ochii celor care primesc coșurile cu roadele muncii lor.

„La început nu putem să vorbim despre avantaje, în special pe parte financiară. Pentru că volumul de muncă este foarte mare, nu are cum să fie cuantificat. Toți banii care se fac, se investesc, ca să poți să te dezvolți. Am luat împrumjuturi. Cu împrumuturi am început, nu am avut bani. La fel, solarul pe care l-am făcut acum, ultimul, am primt bani de la unul din consumatorii înscriși în parteneriat. Am primit bani cu împrumut. Bani care vor fi restituiți conform unui contract făcut între noi. Pur și simplu, e pasiune, cred, și e satisfacția că ești la tine în grădină, îți produci singur hrana. Nu se face risipă. Adică, nu e ca și când faci o suprafață doar de roșii cu care mergi la piață. Nu știi exact ce cantitate se vinde, ce cantitate se aruncă. Cumva se previne și risipa alimentară. Se organizează picnic odată pe an, în care organizatorii vin în grădină, văd cum se lucrează și în felul ăsta și ei înțeleg că atunci când sunt 40 de grade Celsius și trebuie să stai acolo în grădină. Văd cum cresc legumele, le explic. Mie îmi place foarte mult partea asta de comunicare, adică îmi place foarte mult comunicarea în parteneriatul nostru”, adaugă Oana Farka, din Ficătar, jud. Timiș.

Beneficiarii coșurilor de legume, în vizită la producători

În grădina ei, Oana folosește practici inspirate din permacultură și experimentează tot felul de soiuri de roșii, vinete și verdețuri mai speciale. Pentru sezonul 2023 a planificat 38 de tipuri de legume diferite.

Oana Farka, oferind informații despre recoltă

Avem această satisfacție, că suntem împreună cu persoane, de peste 15 ani

Specific ASAT este implicarea consumatorilor în susținerea producătorilor: activități de voluntariat în cadrul distribuțiilor de legume, ajută la activități din gospodărie, sprijină producătorul inclusiv în comunicare și planificare financiară.

„Dincolo de legumele pe care le primești prin parteneriatele pe care le semnezi, practic tu înveți sau reînveți ce înseamnă o producție naturală, ce înseamnă ritmul naturii, care sunt riscurile pe care le ai atunci când ești producător și acest lucru e posibil și datorită vizitelor care se organizează în gospodăriile ASAT. Datorită relației directe, la toate distribuțiile participă producătorii cu care poți discuta. Încet, încet, se formează și în Timișoara, e vizibil acest lucru, o comunitate a oamenilor care vin spre ASAT, din punct de vedere valoric, pentru că răspund unor valori și ASAT le permite să fie coerenți. Nu doar vorbim despre lucrurile acestea, ci și acționăm, la modul concret. Când am făcut aceste calcule, pentru că am încercat să-mi imaginez ce ar fi însemnat ca aceste 80.000 de coșuri să străbată distanțe mai mari, în ASAT întotdeauna vorbim despre proximitate și distanțe mici care sunt parcurse și, practic, dacă gândim doar așa, am redus impactul de mediu. Aceste produse n-au mai venit de la mii de kilometri, ci au venit de la gospodării pe care le cunoaștem, de la oameni pe care îi știm personal, de la oameni cărora poate ca și consumatori le-am fost alături în dezvoltarea grădinii și gospodăriei personale. Dincolo de gurile hrănite, de coșurile care au circulat prin parteneriatele și rețeaua ASAT, avem această satisfacție, că suntem împreună cu persoane, de peste 15 ani”, ne spune Mihaela Vețan, fondatoarea ASAT.

Mihaela Vențan, ascultându-l pe Bernard Toth, din Otelec, care prezintă oferta de produse a familiei sale, pentru coșul din acest an

În cei 15 ani, aceste partenriate lansate la Timișoara s-au extins și în Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Odorheiu-Secuiesc, Sibiu și București.

Parteneriatele ASAT Timișoara 2023 s-au lansat deja public, iar dacă doriți să aflați detalii despre acestea, puteți solicita informații, trimițând un e-mail la adresa: timisoara@asatromania.ro.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *