Descoperă magia circului, printr-un proiect inovator de dezvoltare socială, conceput de Școala de Circ din Timișoara, prin proiectul INSPIR. Impuls în cartiere

Școala de Circ din Timișoara vă invită la un eveniment complex și imersiv, desfășurat peparcursul a două luni: INSPIR. Impuls în cartiere.

Un proiect inovator de dezvoltare socială și activare a comunității timișorene, INSPIR. Impuls în cartiere va avea loc între 9 mai si 28 iunie în diferite locații neconvenționale din Timișoara, invitând diferite tipuri de public să participe în cadrul a mai multor activități culturale și educaționale contemporane.

Hub de circ contemporan și artă de stradă, cu spectacole, ateliere, prezentări publice organizate cu participanți din diverse cartiere ale orașului și un eveniment de final la cortul de pe malul Canalului Bega. Școala de circ din Timișoara, organizație cu tradiție deja în organizarea de spectacole de circ contemporan, invită doritorii să participe direct la experiențe inedite de circ contemporan.

Astfel veți putea să participați la crearea unei prezentări cu public care va avea loc în diferite cartiere și veți putea învăța să jonglați, să faceți acrobații pe trapez și să vă descoperiți telente nebănuite de jongleur sau acrobat.

Evenimentu începe cu un mini-turneu denumit “scena de foc” în data de 9 mai, un spectacol de foc alături de compania franceză de circ contemporan ”Fille d’Hestia” al Cie Mistyca Salvaje din Franța, de la ora 21:00, în cartierul Kuncz. Mistyca Salvaje este o companie de circ contemporan care s-a născut din dorința inițiatorililor de a se apropia de rădăcinile teatrului și ale dansului, inspirată din originile rituale, sociale și terapeutice ale artei, yoga, arte marțiale,budism, tantrism și șamanism.

Și pentru că organizatorii își doresc să fie cât mai aproape de locuitorii Timișoarei, reprezentațiile pot fi urmărite în 10 mai, în Piața Traian și în 11 mai, în Zona Lipovei. În data de 12 mai, spectacolul “TREI” al companiei ”Circ Discret” va lumina în Parcul Karlsruhe. Circ Discret este compania artistică a Școlii de circ din Timișoara și pune în scenă spectacole de artă de stradă și circ contemporan dedicate publicului larg și savurate de către spectatori de toate vârstele.

Spectacolele create au ca și numitor comun subtilitatea mesajului transmis prin intermediul simțirii. Expresivitatea și dinamica de mișcare este elementul care prinde publicul în joc, iar stratul subtil este dat de către povestea construită cu tâlc, firul roșu care evoluează și atinge corzile sensibile ale omului care privește.Toate reprezentațiile vor debuta la ora 21:00.

De ce vine tocmai ”Fille d’Hestia” în Timișoara?

Fiindcă a fost creat de către o tânără din Timișoara, în primul ei an de ”aprofundare” a artei performative peste hotare: Uca din Circ Discret, co-fondatoare Școala de circ. La inițiativa lui Jean Michelle Riant – artist cu foc senior din ”Cie La Salamndre”, Uca (TM) și Yuna (FR) – tânără compozitoare și violoncelistă, împreună cu el, și-au unit creativitatea pentru conceperea spectacolului de foc ”Fetele Hestiei” (Les filles de Hestia).

Fiecare și-a construit propriul personaj, iar firul dramatic s-a legat ca prin magie. ”Fiica Hestiei” simbolizează energia feminină pasională, zeița focului în mitologie. Povestea tinerei care traversează un drum inițiatic înspre desăvârșirea feminității.

Muzica este special compusă, imagini simbolice, coregrafii și efecte specifice (rochia de foc),toate sunt acolo încă de la început. Deși Uca a părăsit spectacolul pentru a urma Școala decirc din Bruxelles (cu Imi – circ Discret), rolul a fost preluat și spectacolul a trăit mai departe, a evoluat și s-a jucat de foarte multe ori în 13 ani, chiar anul trecut având un turneu în Mexic. Acum se regăsesc pe ”Scena de foc”, cu emoții multe și cu ”Trei”, continuarea poveștii ei.

Pentru că Proiectul INSPIR. Impuls în cartiere se referă cu precădere la manifestări artistice performative desfășurate în stradă, activități de educație non-formală și învățare prin experiență, organizatorii au pregătit un program divers pentru mai multe tipuride public și pentru mai multe niveluri de participare, în diferite locații din Timișoara.

Astfel, în data de 13 mai va avea loc în Parcul Karlsruhe spectacolul de circ contemporan „Claunu & Cluna„ la Școala Pufan, urmat în 15 și 17 mai de ateliere de inițiere în artele circului atât cu elevi, dar și cu adulți.

Vineri, 17 mai, va avea loc evenimentul final în cartier, cu numere de circ realizate de participanții din cartier, un “circus sharing” și ateliere de inițiere ghidate de către participanții din cartier. Același spectacol, „Claunu & Cluna”, va avea loc pe 19 mai în Kuncz, urmat, între 23 și 25 mai de ateliere de inițiere în artele circului, cu doritorii prezenți din cartier.

Ziua de sâmbătă, 25mai, va fi dedicată evenimentului de încheiere în cartier, în aceeași formulă din Parcul Karlsruhe. Reprezentațiile vor continua în Piața Traian, cu același spectacol, în data de 2 iunie. Vor urma ateliere în zilele de 6, 7 și 8 iunie, cu un eveniment final, sâmbătă, 8 iunie.

În zona Lipovei spectacolul „Claunu & Cluna” va putea fi urmărit în data de 9 iunie, iar zilele de 13, 14 și 15 iunie vor fi dedicate atelierelor. Evenimentul de încheiere va fi sâmbătă, 15 iunie.

NSPIR. Impuls în cartiere nu ar fi complet fără stagiul de perfectionare, care va avea loc timp de 5 zile, între 24-28 iunie. Veți putea să vă antrenați câte patru ore dimineata, la sediul Școlii de circ din Timișoara de lângă Casa cu lederă.

Prietenii circari de la The Serious Road Trip Besancon vor fi alături de doritori pentru sustinere și schimb de bune practici.

Proiectul se încheie cu un super eveniment, vineri, 28 iunie, care va consta într-un spectacol cu participanții la stagiu, „circus sharing”, și cu ateliere de initiere ghidate de către participanţi împreună cu invitaţii din Franta. Finalul evenimentului va fi marcat prin spectacolul de funambulism (echilibru pe cablu) susținut de „Familia Firescu”, care se înaltă până la 4m deasupra solului.

Școala de Circ este un proiect inovator care propune circul ca metodă de educație non-formală, bazată pe pedagogie creativ-activă. Obiectivul principal este dezvoltarea armonioasă a participanților.

Școala de Circ promovează circul contemporan: exprimarea artistică, educația non-formală activă, arta scenică unică și modalități de a-ți explora/exprima creativitatea. Prin atelierele pe care le propun – pentru copii și adulți deopotrivă, Școala de Circ ne provoacă să ne depășim limitele prin activități precum: acrobații,jonglerie, trapez.

Libera exprimare, mișcarea autonomă și creativă sunt repere ale tuturor activităților desfășurate de Școala de Circ.

Proiectul INSPIR. Impuls în cartiere este organizat de către Școala de circ prin EduCultProd srl. (Education& Cultural Production) în parteneriat cu Centrul Școlar pentru Educaţie Incluzivă și Asociația The Serious Road Trip Besançon (FR).

Proiectul INSPIR. Impuls în cartiere face partedin Programul cultural național „Timișoara –Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul destat, prin bugetul Ministerului Culturii dinRomânia.


Descoperă mai multe la Best of Timisoara

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *