De ce poate să devina Timișoara cel mai atractiv oras pe piața imobiliară din România?
Imobiliare.ro: Cum poate deveni Timișoara “vedeta” pieței imobiliare? 300 de profesioniști în domeniu au discutat pe larg de ce merită să investim în acest oraș și care sunt perspectivele sale de dezvoltare
Timișoara își consolidează la începutul lui 2024 poziția pe harta imobiliarelor din România și atrage tot mai mult privirile cumpărătorilor, dar și micilor investitori.
Aproape 300 de agenți imobiliari, dezvoltatori și investitori s-au reunit în acest context la Imobiliare.ro HUB Timișoara, cel mai mare eveniment dedicat exclusiv profesioniștilor activi în domeniul de real estate organizat de Imobiliare.ro, pentru a dezbate pe larg evoluția pieței rezidențiale și perspectivele sale de viitor.
“Unul din cele mai dinamice orașe din punct de vedere economic, dar totodată aici avem cele mai accesibile apartamente atât la vânzare, cât și la închiriere, iată paradoxul pieței imobiliare din Timișoara. Timișorenii s-ar putea considera privilegiați, au o oferta destul de variată și prețuri de achiziție și de închiriere mult sub cele din Cluj-Napoca sau chiar Brașov. În timp, ne așteptăm ca acest raport dintre venitul mediu și prețul mediu al locuințelor să se echilibreze și să vedem în Timișoara o scumpire mai accelerată decât în celelalte orașe”, declară Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Puncte-cheie în dezvoltarea orașului Timișoara
Motorul economic al Timișoarei este unul deosebit de puternic și include investiții străine consistente, locuri de muncă bine plătite în multinaționale și adevărate linii de producție dezvoltate la cel mai înalt nivel. Toate acestea, alături de rata antreprenorială ridicată fac din Timișoara un pol de business solid nu doar în regiunea de vest a țării, ci și la nivel național.
Dezvoltarea sectorului cultural, accesul la învățământ superior de calitate și, în sine, stilul de viață al locuitorilor se adaugă și ele la lunga listă de avantaje care fac din Timișoara un oraș cu un potențial extraordinar, cu impact direct asupra segmentului rezidențial al pieței imobiliare.
“Multiculturalismul care caracterizează acest oraș și felul în care timișorenii au un alt mod de viață puțin diferit față de restul țării sunt principalii piloni pentru care merită să locuiești în Timișoara și să-ți dezvolți toată cariera aici. Timișoara a fost unul dintre primele orașe din România care au generat o infrastructură pentru ca marile companii să vină cu locuri de muncă ce aduc plusvaloare și sunt bine plătite, iar tot acest lanț împinge motorul economiei locale mai departe”, a declarat Călin Centea, Head of Sales pentru proiectul imobiliar mixed-use ISHO, în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Timișoara.
Centea a ținut să menționeze, printre punctele forte ale Timișoarei, și stabilitatea și securitatea pe care o ai ca investitor, atunci când alegi acest oraș. De altfel, ISHO este un proiect realizat de Mulberry Development, companie condusă de antreprenorul Ovidiu Șandor, cu o investiție de peste 130 de milioane de euro.
La dezvoltarea segmentului rezidențial din Timișoara își aduc aportul și branduri prezente deja în orașe precum București sau Cluj-Napoca implicate în proiecte de reconversie și de regenerare urbană. Speedwell, dezvoltator fondat de antreprenorii belgieni Jan Demeyere și Didier Balcaen, și-a concentrat investiția pe fosta platformă a fabricii Paltim, închisă în 2007.
“Înainte să cumpărăm un teren pentru dezvoltare luăm în considerare mai multe aspecte precum dimensiunea orașului, existența industriei, situația pieței forței de muncă. Acestea sunt puncte foarte importante pentru noi, dar ne bazăm și pe intuiție. Atunci când intri într-un oraș poți să simți că acesta este potrivit. Când am venit pentru prima dată în Timișoara, acum 7-8 ani, am avut acel sentiment care, alături de faptul că a bifat toate celelalte criterii avute în vedere, ne-a făcut să alegem acest oraș”, a declarat Jan Demeyere, cofondatorul Speedwell, la Imobiliare.ro HUB Timișoara.
“Au existat multe schimbări la nivelul pieței în ultimii 3-4 ani și piața încă se schimbă, dar ce pot să vă spun este că vedem un randament stabil pentru ceea ce facem, deci a fost o decizie bună”, a mai spus Demeyere.
Succesul proiectului Paltim a determinat dezvoltatorul să ia în considerare o nouă investiție în Timișoara. Anul trecut, Speedwell a cumpărat terenul fostei fabrici de textile 1 iunie, intrată în faliment în 2006, și vrea să dezvolte un nou proiect mixt cu ieșire la malul râului Bega.
Timișoara vs Arad, Cluj-Napoca și Oradea
O contribuție aparte la evoluția pieței rezidențiale vine și din partea dezvoltatorilor ce își au originea în orașul vecin, Arad.
“Cred că Timișoara poate să aducă un randament bun celor care aleg să facă investiții aici, având în vedere dezvoltarea existentă pe segmentul IT și numărul mare de fabrici. Timișoara are un potențial mai mare la nivel economic și la nivelul forței de muncă față de Arad”, a declarat la evenimentul organizat de Imobiliare.ro și Tiberiu Orza, CEO Nord One, parte a unuia dintre cele mai puternice grupuri de capital privat din sectorul imobiliar – Alber Holding.
“Piața imobiliară s-a maturizat în Timișoara în comparație cu cea din Arad care cum este într-o zonă emergentă. Anvergura Timișoarei nu poate fi negată. Trebuie să fim realiști, avem un aeroport funcțional care ne duce în numeroase destinații, un mediu de business mai amplu, o viață culturală aparte, doar anul trecut Capitala Culturală a fost Timișoara, avem universități care acoperă practic fiecare domeniu. În plus avem mulți investitori, inclusiv fonduri de investiții. Lucrurile sunt 100% în favoarea Timișoarei acum și cred că și în perspectivă, pe termen mediu și lung”, a explicat în cadrul aceluiași eveniment și Marius Șchiopotă, Managing Partner Hitch & Mosher, agenție imobiliară cu aproape 20 de ani de prezență pe piața locală și investitori atrași inclusiv pe zona comercială.
Importanța unui centru universitar puternic pentru dezvoltarea pieței imobiliare a fost adusă în discuție și de Alexandru Apostu, cofondator Apostu Estate, agenția imobiliară premiată pentru “Cea mai spectaculoasă creștere în 2022 în Timișoara” la gala Imobiliare.ro Awards.
“Eu sunt de părere că polul universitar își spune cuvântul în orice oraș. Dacă privind în toată țara, orașele universitare sunt cele care domină”, a declarat Alexandru Apostu. “Pentru Timișoara, polul universitar stimulează segmentul chiriilor. Studenții aleg de multe ori să rămână aici și să-și continue viața angajându-se în multinaționale”, a mai adăugat cofondatorul Apostu Estate.
Timișoara se poate lăuda cu una dintre cele mai mari universități din România, Universitatea de Vest. Cu cele circa 15.500 de persoane care urmează cursurile facultăților sale, aceasta ocupă locul 9 la nivel național ca număr de studenți, conform datelor Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior. Cluj-Napoca dispune de două universități în top 10, Universitatea “Babeș-Balyai” și Universitatea Tehnică, împreună acestea având aproximativ 58.800 de studenți înscriși. Numărul studenților înscriși la universitățile din Arad sau Oradea este mult mai redus.
“Timișoara este într-o competiție națională cu orașe precum Cluj-Napoca, Brașov, Iași sau București, dar și într-o competiție euroregională, unde putem include Novi Sad și Belgrad. Principalul avantaj al Timișoarei este motorul economic. Atragem în mod consecvent investiții străine directe. Suntem la acest capitol pe primul loc în ultimul deceniu după București, la o valoare dublă față de Cluj. În cazul multinaționalelor vorbim despre investiții de 200-300 de milioane de euro în producția de echipamente de înaltă tehnologie. Vorbim de investiții care generează locuri de muncă, prosperitate. Avem în Timișoara firme cu mii de angajați și lanțuri întregi de producție – de la ingineri care fac R&D (n.r. cercetare-dezvoltare) până la vânzarea la bucată a produsului respectiv. Timișoara are un lanț întreg industrial, lucru rar întâlnit în România”, a declarat și Viceprimarul Municipiului Timișoara, Ruben Lațcău, în cadrul evenimentului organizat de Imobiliare.ro.
Acesta a ținut să puncteze și alte două aspecte care diferențiază Timișoara de Cluj-Napoca, o altă forță în zona de vest a țării – salariile mai mari pe care le câștigă angajații și prețurile locuințelor mult mai bune pentru cumpărători.
Apartamentele din Timișoara sunt cele mai accesibile din țară
Proprietarii și dezvoltatorii din Timișoara scot la vânzare apartamente la începutul acestui an cu un preț mediu de 1.518 euro/mp util, cu 4% mai scump decât în ianuarie 2023, arată Indicele Imobiliare.ro.
Chiar și în aceste condiții, locuințele se vând cu doar câțiva euro peste media înregistrată la nivel național, de 1.510 euro/mp util. Diferența față de prețul mediu solicitat în Cluj-Napoca, o altă piață rezidențială majoră din vestul țării, este covârșitoare. În luna ianuarie aici s-a înregistrat un nou record, prețul mediu solicitat pentru apartamente ajungând la 2.640 euro/mp util.
Câștigul mediu salarial net este în Timiș de 5.678 de lei pe lună, potrivit celor mai noi date disponibile la Institutului Național de Statistică, echivalentul a circa 1.142 euro. Spre comparație, angajații din Cluj câștigă, în medie, 5.807 lei, deci 1.167 euro.
Dacă ar fi să-și economisească integral câștigurile, un timișean ar putea să-și cumpere un apartament cu o suprafață utilă de 50 mp în 5,5 ani, în timp ce un clujean ar aștepta 9,4 ani pentru a-și permite o proprietate similară.
Cerere în creștere cu 15% în Timișoara
Interesul pentru apartamentele scoase la vânzare pe piața rezidențială din Timișoara s-a majorat cu 15% în ultimul an. Aproximativ 33.300 de potențiali cumpărători au căutat un apartament aici pe Imobiliare.ro, indiferent de vechimea imobilului în care se afla acesta.
Apartamentele cu 2 camere se mențin în fruntea preferințelor cumpărătorilor ca număr de căutări, dar cererea pentru apartamentele cu 3 camere a evoluat spectaculos pe parcursul anului trecut, putând fi observată o majorare a interesului cu 21% pentru acest tip de locuințe. Circa 14.000 de potențiali cumpărători și-au căutat o astfel de proprietate versus 18.000 în cazul apartamentelor cu 2 camere.
Cererea se menține la un nivel ridicat și la începutul lui 2024. Doar în ianuarie, circa 4.600 de potențiali cumpărători și-au manifestat interesul față de apartamentele listate la vânzare pe Imobiliare.ro, cu 18% mai mulți decât în Cluj-Napoca – una dintre cele mai puternice piețe rezidențiale din România.
Mai puține apartamente de vânzare
Numărul apartamentelor listate la vânzare de proprietari și dezvoltatori este în scădere pe piața rezidențială din Timișoara, tendință care poate fi observată și la nivel național.
Oferta s-a redus cel mai mult pe parcursul anului trecut în cazul garsonierelor și în cazul apartamentelor cu 2 camere.
Tranzacții imobiliare la nivel județean
În 2023 au fost vândute 29.530 de imobile în județul Timiș, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, fapt ce l-a plasat pe locul al patrulea la nivel național, după București, Ilfov și Brașov.
Județul Cluj l-a urmat în clasament, cu 29.330 de imobile vândute, în timp ce în Bihor circa 18.300 de case, terenuri și apartamente au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, iar în Arad numărul acestora s-a apropiat de 14.500.
În luna ianuarie în Timiș s-au vândut 1.755 de imobile, fapt ce plasează județul după București, Ilfov, Brașov și Iași, dar înainte de Cluj sau Bihor. Din total, 718 au fost unități individuale, deci apartamente, dublu față de ianuarie 2023.
Interes tot mai mare pe segmentul închirierilor
Interesul în creștere pentru locuințele de închiriat observat pe plan național în 2023 s-a manifestat și la nivelul orașului Timișoara. Un avans cu 19% a putut fi observa la nivelul cererii de apartamente. Discutăm, astfel, de aproximativ 26.000 de potențiali chiriași care și-au căutat un apartament pe Imobiliare.ro. În același timp, numărul proprietăților disponibile în piață a scăzut accelerat, cu 17%.
La începutul lui 2024, un chiriaș avea nevoie de 230 euro/lună pentru o garsonieră și de 370 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere și plătea cu 7%-8% mai mult decât în ianuarie 2023. Proprietarii au majorat chiriile apartamentelor cu 3 camere cu aproape 11%. Bugetul mediu necesar pentru închirierea unei astfel de locuințe a ajuns la 430 euro/lună.
Spre comparație, cheltuielile chiriașilor din Cluj-Napoca sunt mult mai mari. Aceștia scot din buzunar 350 euro/lună pentru o garsonieră și 500 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere, după majorări ale prețurilor cu 14%-16% față de începutul anului trecut. Chiria medie pentru un apartament cu 3 camere a ajuns la 650 euro/lună, după un avans cu 15% în același interval de timp.
Despre Imobiliare.ro
Imobiliare.ro este site-ul de imobiliare din România cu cea mai mare încredere în rândul utilizatorilor. Imobiliare.ro promite celor care își caută o locuință, cumpărători și chiriași, cea mai bună experiență de căutare și îi ajută să ia cea mai bună decizie pentru a găsi casa ideală. Totodată, Imobiliare.ro este principalul furnizor de date și statistici imobiliare pentru presa din România, comunicând cu regularitate analize, rapoarte și indici despre evoluția pieței imobiliare.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!