Common Heritage – The Tale of Four Cities, o călătorie ilustrată, prin patrimoniul arhitectural din Timișoara, Szeged, Subotica și Odesa
După luni de cercetare susținută, documentare grafică și fotografică a elementelor arhitecturale de patrimoniu din Timișoara, Subotica (Serbia), Szeged (Ungaria) și Odesa (Ucraina), artiștii implicați în cadrul proiectului „Common Heritage – The Tale of Four Cities„ își vor prezenta lucrările în cadrul unei expoziții care va fi deschisă în 14 septembrie, de la ora 19, la FABER.
Dincolo de granițe și timp
Sub atenta îndrumare a curatoarei Anca Majaru, cei opt artiști din România, Ungaria, Serbia și Ucraina au scos la lumină legăturile invizibile dintre cele patru orașe, care, deși separate de granițe și epoci, își găsesc un numitor comun, patrimoniul arhitectural, în mijlocul transformărilor socio-politice și economice.
Având ca fundament proiectul „Heritage of Timișoara„, al Asociației Prin Banat, expoziția sublinizază faptul că arta și arhitectura reușesc să creeze un limbaj comun, ilustrând moștenirea culturală pe care aceste orașe o împărtășesc.
Opt artiști. Patru țări. Un singur limbaj
În cadrul expoziției, fiecare oraș își spune poveștile prin intermediul a 80 de ilustrații realizate de Tina Malajmare, Lucian Popovici, Kiss Adél, Szőke Csaba, Maja Rakočević Cvijanov, Vanja Subotić, Olga Razinkina și Igor Vereshkin, însoțite de fotografii realizate de Răzvan Iliescu și Vitaly Malitsky. Lucrările reprezintă motive decorative similare sau chiar identice regăsite în cele patru orașe, în încercarea de a explora moștenirea comună a acestora.
Evenimentul este organizat de Asociația Prin Banat, iar proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii.
Parteneri: TourInform Szeged (HUN), VisitSubotica (SRB), MZZSK Subotica (SRB), Asociația Faina (UKR), Institutul Național al Patrimoniului (RO), Ordinul Arhitecților din România (RO), Direcția Județeană pentru cultură Timiș (RO)
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!