Centru de suport pentru pacienții oncologici, la Timișoara

Gestionarea efectelor secundare, combaterea depresiei și a stresului cauzat de un diagnostic oncologic, planuri de nutriție și găsirea de soluții personalizate pentru fiecare pacient. Sunt serviciile pe care le oferă Asociația Sus Inima, care va deschide un Centru de suport oncologic din Timișoara.

Astfel de centre de suport pentru pacienții oncologici funcționează deja la Sibiu și București, iar ideea în jurul căreia a luat ființă acest concept este că o persoană diagnosticată cu cancer are nevoie de mult mai mult decât tratament medical. Astfel, cei implicați în acest proiect se concentrează pe lucrurile care chiar fac diferenţa, cum ar fi: gestionarea efectelor secundare, combaterea depresiei și a stresului cauzat de un diagnostic oncologic, asistență în completarea dosarelor, conceperea de planuri de nutriție și a găsirii unor soluții personalizate.

Fiecare centru este gândit pentru a fi un loc liniştitor, primitor, un loc în care atât bolnavii, cât și aparținătorii acestora să găsească un loc de refugiu, departe de atmosfera unui spital.

Proiectul a fost înființat la Sibiu, în 2015, la inițiativa unor persoane care au avut în familie bolnavi cu cancer sau chiar a unor foști pacienți, care au învins boala. Carmen Chindriș, directorul executiv al Asociației Sus Inima, povestește cum s-a născut ideea: „Acest proiect a început din cauza unei situații pe care am avut-o cu tatăl meu, care a fost diagnosticat cu cancer cu câțiva ani înainte. Am căutat soluții, mi-a fost foarte greu timp de 3 ani. Până la urmă am avut norocul și șansa să avem persoanele potrivite care să ne sprijine și să ne îndrume, dar nu am găsit un centru unde să putem să primim toate toate aceste informații de la specialiști și asta ne-am dorit. Am primit multe informații din multe domenii, poate unele erau corecte, poate nu, dar nu erau specialiști cu toții care făceau recomandări. Am sprijinit pe parcurs multe persoane în diverse moduri, dar scopul nostru a fost și în continuare este ca nimeni să nu treacă singur prin cancer și să primească informații de la specialiști. În fiecare zi primim câte un feedback pentru că atât telefonul meu cât și al colegilor mei care lucrează direct cu beneficiarii noștri, sună cel puțin una-două persoane pe zi ne sună că atunci au aflat de diagnostic. Sună chiar în secunda în care află că au diagnostic, ca să ne ceară informații unde trebuie să meargă, care e pasul următor când merg la oncolog, ce trebuie să facă mai departe.”.

Carmen Chindriș, directorul executiv al Asociației Sus Inima (foto: Sebastian Tataru / SEBATATARU.RO)

Din echipa centrului fac parte unul sau mai mulți navigatori pentru pacienți oncologici, care, de cele mai multe ori, sunt persoane care au trecut prin boală. Anca Gavrilă este de meserie expert contabil, a suferit de cancer, iar din dorința a-i sprijini pe cei care trec prin această experiență, fie pacienți sau aparținători, a obținut calificarea de navigator pentru pacienți.

Această nouă meserie este despre a însoți pacienții oncologici și aparținători pe toată perioada, de la suspiciune a unei boli până la găsirea celor mai bune tratamente. Împreună cu medicii la care apelează, încerc să le ofer cele mai bune soluții pentru investigații. Să le explic cum funcționează sistemul, unde trebuie să apeleze, în ce ordine și care ar fi pașii pe care trebuie neapărat să-i facă pentru a beneficia de tratamente cât mai rapid și eficient. Am trecut și eu printr-un într-un diagnostic, operație, chimioterapie, radioterapie, cancer la sân. Ulterior, am simțit nevoia să împărtășesc informațiile pe care le-am acumulat în timpul tratamentelor și am simțit nevoia să ofer ce pot oamenilor care trec prin ce am trecut eu. Pe parcursul discuțiilor le spun că sunt pacient oncologic și asta multora le dă încredere. Încerc să le spun din experiența mea și din ce știu, care sunt următorii pași, care sunt cele mai bune soluții de investigare și tratament care se găsesc la nivel local, la nivel național și internațional. Le spun, în principiu, prin ce experiențe similare, ce experiențe similare am întâlnit. E o meserie care se învață pas cu pas„, spune Anca Gavrilă.

Anca Gavrilă, navigator pentru pacienți oncologici, Asociația Sus Inima (foto: Sebastian Tataru / SEBATATARU.RO)

Centrul de suport oncologic în Timișoara va fi deschis în data de 24 martie 2023. Centrul este situat în proximitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara și va fi deschis de luni până vineri, între orele 8:00 și 14:00.

Personalul centrului va consta în:

– 1 navigator de pacient oncologic

– 1 psihoterapeut pentru ședințe de terapie 1 la 1

– 1 asistent social

– 1 psiholog clinician

– 1 medic nutriționist pentru planuri de nutriție sau informații legate de nutriție în cancer

– 1 terapeut pentru grupurile săptămânale de terapie prin artă

– 1 psihoterapeut pentru grupurile de sprijin

– 1 medic oncolog care oferă informații și second opinion

Persoanele afectate de cancer pot veni oricând, fără programare, pentru a cere informații, pentru a sta de vorbă cu navigatorul sau pentru a socializa și a petrece timp în zona de relaxare.

În fiecare zi va exista și program structurat, constând în: grupuri de sprijin pentru pacienți, grupuri de sprijin pentru aparținători, grup de terapie prin artă, terapie psihologică individuală și asistență socială.

Toate serviciile puse la dispoziție sunt gratuite atât pentru persoanele cu diagnostic oncologic cât și pentru membrii familiilor lor.

Programările la unul dintre specialiștii Centrului de suport oncologic Sus Inima se pot face la numărul de telefon +40 (758) 801 751- Violeta Rusu.

Asociația Sus Inima este o organizație de caritate nonguvernamentală, înființată în Sibiu, cu scopul sprijinirii persoanelor afectate de cancer, atât a celor diagnosticate, cât și a familiilor și îngrijitorilor lor.

Asociația a fost fondată în anul 2015 la Sibiu de către Carmen Chindriș, Lu Knobloch și părintele Constantin Necula, care și-au propus să ajute adulții bolnavi de cancer. După trei ani în care au desfășurat multă muncă pe teren, inclusiv în spitale și au creat un centru de suport oncologic, fondatorii asociației au identificat nevoia de cazare a pacienților oncologici care fac radioterapie. Casa Sus Inima Sibiu a fost deschisă în 2019, iar modelul este acum replicat la București de către Asociația Sus Inima.

Asociația Sus Inima a reușit să sprijine în lupta cu cancerul peste 1.800 de familii sprijinite direct și peste 8.000 de beneficiari indirecți de la data înființării și până în prezent.


0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *