Central European Film Festival Timișoara 2021 și-a desemnat câștigătorii

Festivalul de Film Central European Timișoara și-a desemnat câștigătorii celei de-a cincea ediții, cu tema Noua realitate.

Tinerii regizori maghiari, Nandor Lörincz și Balint Nagy, sunt cei care au plecat acasă cu marele premiu, lungmetrajul As Far As I know/Din câte știu, câștigând trofeul pentru Cel mai bun film.

Motivația juriului: Lungmetrajul ne-a impresionat printr-o caracterizare subtilă și atentă la detaliile semnificative și prin atragerea spectatorilor de la primul la ultimul cadru în microcosmosul căsniciei, în care granița dintre bine și rău e chestionată continuu.

Premiul pentru Cel mai bun scenariu i-a revenit lui Ilja Zofin (Persian Lessons/Lecții de persană, r. Vadim Perelman), pentru modul în care a adaptat o proză scurtă, dezvoltând-o într-o narațiune emoționantă, plină de suspans și construind personaje veridice și relevante pentru o temă universală.

Hüseyin Tabak (Gipsy Queen) este cel care a câștigat premiul pentru Cea mai bună regie, juriul apreciind viziunea aproape documentaristică și fără tezism cu care acesta abordează tematica asimilării sociale și a sacrificiului matern, conducând cu măiestrie o actriță talentată (Alina Șerban) către o interpretare foarte puternică.

Juriul secțiunii competiționale a fost format din Ana Covalciuc (actriță), Mihai Fulger (critic de film) și Laszlo Kantor (producător de film).

Premiul Radu Gabrea, acordat unui scurtmetraj din secțiunea de filme studențești, a ajuns la Vânătoarea de cerbi (r. Andrei Olănescu).

Motivația juriului format din Melania Oproiu (editor de film), Marian Sorin Rădulescu (critic de film) și Răsvan Popescu (jurnalist, scenarist și scriitor): Juriul a fost impresionat de ingeniozitatea și maturitatea concepției regizorale ce transformă realitatea în semn, de felul în care au fost conduși cei doi interpreți, de expresia riguros-austeră prin care este redat momentul unei întâlniri târzii — mult așteptate, cu profunde valențe umaniste — dintre un fiu și un tată rătăcitor.

Central European Film Festival Timișoara este un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar general al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.

Susținut de: Centrul Național al Cinematografiei, Uniunea Cineaștilor din România și JTI.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *