S-a încheiat a 11-a ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!

Peste 5.000 de spectatori au participat la proiecţiile şi evenimentele din cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care a avut loc în perioada 17-21 iulie.

Festivalul a însemnat aproape 40 de filme, dintre care multe în premieră în România, trei expoziţii, ateliere pentru copii şi tineri şi dezbateri.

Trofeul Ceau, Cinema! “Răzvan Georgescu” pentru cel mai bun film din competiţie a fost câştigat de “Ivo” (Germania, 2024), regizat de Eva Trobisch.

Felul în care la un moment dat ne confruntăm cu proximitatea morții celor dragi, din cauza bătrâneții sau a unei boli grave, este un subiect dificil chiar și în discuții. Cu atât mai mult apreciem realizarea unui film care descrie chirurgical, fară să alunece pe panta emoției sau a tezismului, o situație dintr-o societate prosperă și supertehnologizată, în care totuși ți se interzice să mori când dorești, oricât de mult ai suferi”, şi-a motivat decizia juriul format din actriţele Ilinca Manolache şi Olga Török şi regizorul Adrian Sitaru.

Premiul publicului a mers către filmul polonez „O altă viață decât a mea” (“Woman of…” 2023), regizat de Małgorzata Szumowska și Michał Englert.

Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” are o valoare de 1.000 de euro, iar Premiul Publicului este de 500 de euro, ambele fiind oferite de Groupama Asigurări. Trofeele sunt realizate de artista Lia Pfeiffer.

Alături de gala de deschidere cu producţia franceză “Extrasezon” (2023, r. Stéphane Brizé), filmele bănăţene s-au bucurat de cel mai mare succes. Cele 500 de locuri ale Cinema Timiş au fost ocupate la proiecţiile cu filmele “Clara” (2023), de Sabin Dorohoi, şi “Apă şi talpă” (2024), de Mircea Gherase şi Lucian Mircu, ambele în prezenţa echipelor. Scurtmetrajele bănăţene au umplut de asemenea Cinema Victoria.

Proiecţiile cu filmele din retrospectiva dedicată cinematografiei franceze, de la Grădina de Vară Capitol, au atras de asemenea sute de spectatori fiecare, la fel ca versiunea restaurată a uneia dintre capodoperele lui Andrei Tarkovski, “Sacrificiul” (1986), proiectată la Cinema Timiş. Apreciate au fost şi proiecţiile în aer liber din Piaţa Traian, dar şi proiecţia specială cu “Parazit” (2019, r. Bong Joon-Ho).

La această ediţie a fost celebrată cineasta maghiară Judit Elek (n. 1937), care a primit, la Budapesta, din partea echipei Ceau, Cinema!, trofeul onorific al festivalului şi care a avut parte de un focus de trei filme. Retrospectiva a fost organizată în parteneriat cu Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București.

În afară de proiecţii, spectatorii s-au mai putut bucura de trei expoziţii.

Una i-a aparţinut artistei bulgare Boryana Ilieva, creatoarea proiectului Floor Plan Croissant şi invitată specială a festivalului, şi a cuprins lucrări de artă care ilustrează case din 12 filme celebre.

La Galeria Pygmalion de la Casa Artelor încă mai poate fi descoperită, până pe 8 august, expoziţia “Secvenţe”, care conţine peste 50 de afișe de filme româneşti din anii `70-`80, din colecția privată a scriitorului, traducătorului și criticului de film Marian Rădulescu.

De asemenea, trei tineri studenţi, Ioana Satmari, Eric Szilveszter și Fabian Leiba, recent intraţi în echipa festivalului, au propus o expoziţie interactivă, intitulată “Ceau, Cinema!, pe numărate”.

Atelierul Ceau, Cineva! a fost dedicat analizei şi criticii de film şi l-a avut coordonator pe criticul Victor Morozov. Zece tineri din Timişoara şi din alte oraşe au participat la workshop.

Partenerul internaţional din acest an a fost festivalul transfrontalier de film Tribute to a Vision din Nova Gorica, oraş sloven de la graniţa cu Italia, care va deţine în 2025 titlul de Capitală Europeană a Culturii. O echipă de la Tribute to a Vision a fost prezentă la Timişoara.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sponsori: Groupama Asigurări, Vitas România.

Finanţat de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Parteneri internaţionali: Festivalul de Film Tribute to a Vision (Slovenia şi Italia), Proiectul Floor Plan Croissant (Bulgaria).

Parteneri: Lipoplast, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Centrul Cultural German din Timişoara, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes din Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Institutul Polonez Bucureşti, Centrul Ceh Bucureşti, Institutul Francez din Timișoara, Institutul Francez din Bucureşti.

Sprijinit de: Asociaţia Marele Ecran, Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Cinema Timiş, Cinema Victoria, Asociaţia Ceva de Spus, Fundaţia Cartea Călătoare, Cărtureşti Timişoara, La Două Bufniţe, Cartea de Nisip, Animest, Ibis Timisoara City Center, Porsche Timişoara, Ovride, Faber, Timişoara la cutie, Casa Artelor – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, Arhiva de Filme din Ungaria, Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), Social Fabrics Research Lab (FabLab), Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul UVT, Asociația Comunitatea GIS din Timișoara, F-Sides Cineclub, Eventbook, Auăleu, Crama Aramic, Pulcinella, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Claudia Roşu.

Parteneri media: Gen, revistă, Zile şi nopţi, Films in Frame, West City Radio, CineFan, Tributary Stu, În Bine.

###

Timișoara la cutie: JOCUL – Un boardgame educativ și distractiv pentru a descoperi orașul

Timișoara la cutie: JOCUL este primul boardgame despre Timișoara, care care îmbină partea educativă cu cea distractivă, pentru a ne apropia de oraș, într-un mod ludic, potrivit pentru toate vârstele.

Dezvoltarea acestui joc de societate a venit ca o continuare naturală a produselor noastre, care aduc orașul în prim plan, îmbinând partea educativă cu cea distractivă și ne bucurăm că avem ocazia să facem această lansare în anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii! Am așteptat cu emoție și nerăbdare să prezentăm publicului acest joc, la care lucrăm de peste 8 luni, și care își propune să ne facă mai conștienți de istoria, arhitectura și multiculturalitatea Timișoarei”, declară Elisabeta Varga-Piątek creatoarea jocului.

Jocul îi are în prim plan pe Mira, Ilona, Maxi și Ștefan, prieteni din patru țări, care au o misiune comună, aceea de a descoperi poveștile Timișoarei și de a ajunge la harta vechii cetăți, ascunsă în pavajul din Piața Unirii. Micii detectivi vor parcurge orașul pornind de la Gara de Nord, trecând prin principalele cartiere istorice, până în zona centrală, urmând indiciile și adunând bănuții ce li se arată în cale.

Timișoara la cutie: JOCUL cuprinde o planșă cu harta orașului, pe care este stabilit traseul de joc, patru pioni reprezentând și principalele minorități etnice ale orașului, un set de cartonașe cu informații despre Timișoara, un set de cartonașe cu întrebări despre Timișoara, un set de cartonașe cu acțiuni care fac joaca dinamică și antrenantă, jetoane de vot pentru alegerea răspunsului corect și bănuți de aur care sunt și miza câștigării jocului. Câștigătorul este cel care ajunge primul la finalul traseului și strânge cei mai mulți bănuți de aur, respectiv cel care știe cele mai multe informații despre Timișoara.

Jocul are două versiuni de a fi jucat, una pentru copiii de grădiniță, începând cu 4 ani, în care sunt activate doar acțiunile (“înainte”, “înapoi”, “stai o tură”, “mai dai o dată cu zarul”) și a doua versiune, potrivită începând cu vârsta de 7 ani, până la vârsta adultă, care include și componenta de dezvoltare și testare a cunoștințelor generale despre istoria și arhitectura orașului.

Ilustrația și grafica jocului este realizată de Dan Ungureanu, cunoscutul ilustrator de cărți pentru copii (Apolodor, Fram ursul Polar, Micul Prinț, etc.), cel care semnează și grafica celorlalte produse Timișoara la Cutie, care se focusează pe construirea unor miniaturi 3D reprezentând clădiri istorice valoroase ale orașului Timișoara și Sibiu (Mini Timișoara la Cutie, Timișoara la plic, Timișoara de colorat, Sibiu la Cutie etc.).

Jocul este realizat în limba română și în limba engleză și este produs 100% în România și poate fi cumpărat din magazinul online https://timisoaralacutie.ro/, din Librăria La Două Bufnițe și în curând și în celelalte magazine, la prețul redus de 240 lei până în 18 aprilie.

GALERIE FOTO | Încă o clădire istorică din cartierul Cetate ne încântă privirea, după lucrările de renovare

Construită în 1896, această clădire aflată la intersecția străzilor general Eremia Grigorescu și Emanoil Ungureanu, se întinde pe o suprafața de 600 mp și are 21 de apartamente. Lucrürile de renovare a fațadei au durat mai bine de doi ani, iar constructorii spun că s-au păstrat și recondiționat elementele de arhitectură originale.

Ne bucurăm foarte tare că s-a mai finalizat încă o clădire istorică în Timișoara, cu materialele noastre de asanare-renovare, marca RÖFIX. Suntem foarte bucuroși că se pune accent pe calitatea produselor folosite la astfel de recondiționări și așteptăm cu nerăbdare și finalizarea celorlalte lucrări de asanare – renovare și împreună ne vom putea bucura de frumusețea clădirilor istorice din oraș, spune Adriana Dobriceanu, manager Murali Store – distribuitor RÖFIX.

Despre istoria clădirii nu se cunosc multe informații, doar că a fost un imobil de raport, adică, construit cu scopul ca apartamentele să fie închiriate.

A fost construită în perioada de glorie a Timișoarei, perioada între 1870 și 1914, mai exact în 1896. Arhitectural se încadrează în stilul istoricist, eclectic, adică un stil combinat, care împrumută elemente din mai multe stiluri arhitecturale, pentru a crea un ansamblu frumos și putem spune că în cazul de față, chiar le-a reușit constructorilor acest lucru. Extraordinar e faptul că acum, toate elementele acestea frumoase pot fi admirate în splendoarea lor inițială, fiind refăcute cu multă migală. Clădirea, din câte știm, a fost construită, a fost investiția unui medic veterinar originar din Curtici, astăzi în județul Arad. Ulterior, clădirea a avut aceeași soartă ca toate celelalte. A fost naționalizată și după aceea a așteptat multă, multă vreme să fie renovată. Avem un ocupant important al acestei clădiri, celebrul poet revoluționar, Ion Monoran, a trăit aici, cel care a fost unul dintre aceia care au oprit tramvaiele în Piața Maria și acela a fost momentul de cotitură în care a pornit revoluția anticomunistă de la Timișoara, ne spune Dan Codre, ghid de turism la Timișoara City Tours.

Ultramarin și TUI, un parteneriat pentru vacanțe cu zâmbetul pe buze

Ultramarin și TUI, două mărci consacrate în domeniul turismului. Prima pe plan zonal, în partea de vest, cea de-a doua, pe plan mondial. Împărtășesc valori comune, experiență și expertiză, acumulate organic, în decenii. Faptul că și-au dat mâna, a venit natural, firesc.

Pot să spun că de fapt totul a început de foarte mult timp, din momentul în care noi, să zicem, din România sau din țările estice, ne uitam cu jind cum lucrează touroperatorii din industria mare. Ne-a plăcut foarte mult modul acesta al operatorilor din TUI Travel, de a se uni toți, sub o singură umbrelă, de a pune toți ce au mai bun, fie că sunt agenții de turism, sunt 1600 de agenții de turism, fie că sunt companii aeriene sau vase de croazieră sau multe hoteluri, care ce au toți acești operatori în comun? Au niște valori comune. Faptul că ne dorim cu toții să-i întâmpinăm pe turiști cu zâmbet, să-i facem fericiți în concediu și să vină fericiți înapoi. Deci a pornit totul cumva bazat pe valori. Îmi place cum lucrează ei? Vreau să fiu și eu așa? Lor le place cum lucrăm noi de 20 de ani? Au încredere că le respectăm valorile și servim clienții așa cum și-ar dori ei și cum știu ei să o facă? Ok, hai să punem împreună tot ce avem fiecare mai bun”, ne spune Gabriela Petcana, fondatoarea Agenției de Turism Ultramarin.

Gabriela Petcana, fondatoarea Agenției de Turism Ultramarin

TUI TravelCenter Timișoara funcționează într-un parteneriat cu Agenția de Turism Ultramarin, care va asigura managementul. Principalul atuu al acestui parteneriat, în afara ofertei generoase, va fi reprezentat de serviciile de consiliere.

Cei care ne vor călca pragul vor beneficia de o consiliere de calitate. Este foarte important să ai, așa cum ai un agent de asigurări, așa cum ai un medic de familie care te cunoaște, să ai și un agent de turism, consilierul tău de turism, care știe ce îți dorești, unde e cazul să mergi, unde e o noutate, un last minute sau un early booking. Deci, în primul rând m-aș referi la consilierea de calitate pe care o facem împreună cu echipa mea de 20 de ani, facem bine asta, facem consiliere. După aceea, prin parteneriatul cu TUI vom avea acces la o mulțime de produse la prima mână, cum spuneam. Fie că sunt hoteluri, vase de croazieră, avioane, deci produse verificate și de înaltă calitate. Aș dori să aibă încredere în continuare în noi. Să ne ajute până la urmă să revenim la ceea ce a fost industria ospitalității și așa frumos numită industria zâmbetului înainte de pandemie și de perioada această dificilă pe care o străbatem. Vom fi aceeași echipă care ne ocupăm cu drag de concediile celor care le oferim serviciile. Ne vom ocupa cu aceeași grijă, cu aceeași atenție, încercând să le îndeplinim visele”, adaugă Gabriela Petcana, care va asigura și managementul TUI TravelCenter Timișoara.

Gabriela Petcana și Ștefan Leontin Joos, general manager TUI Travel Center, la inaugurarea biroului TUI din Iulius Mall

„Ne bucurăm că revenim pe piața din Timișoara cu brandul TUI, în acest parteneriat special cu colegii de la Ultramarin. Noi, din Timișoara o să operăm anumite zboruri charter pentru piața locală. De exemplu, avem zboruri pe Antalya sau pe Mallorca, două destinații foarte îndrăgite, însă, poate cel mai important, vom asigura accesul clienților noștri pe charterele noastre de destinații exotice, cum ar fi Mauritius, Maldive sau Mexic, chartere care au plecare din Viena și care sunt foarte ușor accesibile pentru piața din Timișoara. prin care le punem la dispoziție experiențe de neuitat. Îi așteptăm pe timișoreni în noul sediu TUI TravelCenter din Iuius Mall, unde zâmbetul TUI îi va însoți atât de la plecare, de la luarea deciziei de vacanță, pe parcursul ei, cât și la întoarcere.”, spune Ștefan Leontin Joos, general manager TUI Travel Center.

TUI Group, cel mai mare grup de turism din lume, operează în aproximativ 180 de destinații de pe mapamond. Grupul reunește peste 380 de hoteluri premium, precum RIU, TUI Magic Life, Robinson și TUI Blue, 1.600 de agenții de turism pe întregul continent european, cinci companii aeriene de agrement europene, cu aproximativ 150 de aeronave moderne pentru transport lung și mediu, 17 nave de croazieră, de la navele de lux MS Europa și MS Europa 2 până la flota „Mein Schiff” a TUI Cruises și vasele Marella Cruises din Marea Britanie.

www.tuitravelcenter.ro www.ultramarintm.ro

Competiția BioMed a desemnat eseurile științifice câștigătoare!

După etape de evaluare riguroase, competiția BioMed organizată de Asociația Biomentorhub și-a desemnat câștigătorii care au fost premiați în cadrul unei festivități găzduite de Centrul de Cercetări OncoGen din Timișoara.

Festivitatea a inclus prezentări din partea unor invitați speciali: Dr. Tudor Constantin Badea, Cercetător în cadrul Facultății de Medicină a Universității Transilvania din Brașov, Prof.univ. Dr. Virgil Păunescu, Vice-președinte al Academiei de Științe Medicale din România, Prof. univ. Dr. Florin Bîrsășteanu, Dr. Marius Bența, CMO XVision, precum și reprezentanți ai sponsorilor.

Câștigătorilor le-a fost transmis un mesaj de felicitare și încurajare din partea domnului Ministru Sebastian Burduja – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Cele mai bune 12 eseuri alese de juriu, dar și de votul publicului (în ceea ce privește premiul de popularitate) au revenit următorilor participanți:

I. Categoria tematică Bio-inspired, nivel pre-universitar

Premiul I (oferit de BIOMAP) Munteanu Andreea – Hibernarea. Medicament anti-hiperfagic, Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Brașov.
Premiul II (oferit de Dacia Plant) Cuculeanu Cristian-David – Fotosinteza ca sursă de energie regenerabilă, Liceul Teologic Romano-Catolic „Hám János”, Satu Mare.
Premiul III (oferit de Zenyth Pharmaceuticals) Burduhos Carina – Viitorul oncologiei: Aplicațiile tehnologie CRISPR-Cas9 în tratamentul și cercetarea cancerului, Colegiul Național „C.D. Loga” Timișoara.


II. Categoria tematică Bio-inspired, nivel universitar

Premiul I (oferit de Merck România) Chelner Francesca-Maria – Heterocephalus glaber – o sursă de inspirație, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași.
Premiul II (oferit de Bio Zyme) Crăciun Denisa-Ioana – Glioblastomul – Model microfluidic cerebral pentru studierea acțiunii substanțelor antineoplazice și monitorizarea digitală a acestuia, Facultatea de Biologie, Universitatea din București.
Premiul III (oferit de Farmec) Ciudin Elena-Vanda – Viitorul strălucit al bioluminescenței în medicina bazată pe editare genetică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca.


III. Categoria tematică HealthAI, nivel pre-universitar

Premiul I (oferit de Bio Zyme) Sotiroff-Ivanciu Rebecca – Spectrometria de masă în analiza probelor de sânge Dried Blood Spots: DBS-MSPen-MS-AI, Colegiul German Goethe, București.
• Premiul II (oferit de Zenyth Pharmaceuticals) Dincă Ioana Eleonora – Un peștișor biohibrid sau mai bine spus o inimă de copil, Complexul Educațional Laude Reut, București.
Premiul III (oferit de Dacia Plant) Enciu Iulia-Roxana – Skin Vision – o metodă accesibilă de depistare și monitorizare a cancerului de piele, Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța


IV. Categoria tematică HealthAI, nivel universitar

Premiul I (oferit de Merck România) Măgureanu Dan-Claudiu – Biotehnologia și inteligența artificială în dizabilitatea motorie din scleroza multiplă – Implementarea mai multor tehnologii pentru o problemă unică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca.
Premiul II (oferit de BIOMAP) Bîldea Naomi – Implicațiile psihopatologice ale axei creier-intestin-microbiotă. Rolul inteligenței artificiale în crearea unei noi forme de tratament, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș̦-Bolyai, Cluj-Napoca.
Premiul III (oferit de Farmec) Cezar Alexandru – Pan-genomica și viitorul terapiei genice, Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea Babeș̦-Bolyai, Cluj-Napoca
V. Premiul special de popularitate (oferit de STADA Hemofarm) Munteanu Andreea – Hibernarea. Medicament anti-hiperfagic, Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Brașov.


Lucrările câștigătoare, dar și cele finaliste sunt publicate pe site-ul Asociației BioMentorHub și pot fi lecturate aici: https://biomentorhub.ro/rezultate-biomed-2022/ sau aici: https://biomentorhub.ro/articole/.

O înregistrarea a festivității de premiere poate fi vizionată la: https://fb.watch/cR6eAEB2Bk/

Organizatorii mulțumesc pentru colaborare și pentru susținerea inițiativei, Merck România, Marsilian Technologies, Bio Zyme, STADA Hemofarm, Dacia Plant, Zenyth Pharmaceuticals, Farmec, Editura Corint, Editura ALL.

Felicitări tuturor participanților înscriși pentru curajul și dorința de a-și împărtăși creativitatea și interesul științific prin intermediul acestei competiții.

Asociația BioMentorHub va sprijini în continuare tinerii României interesați să urmeze studii și o carieră în domeniul cercetării medicale și bioștiințelor.

Color the Village 2022 va avea loc în Fărășești, județul Timiș

Timișorenii de la Asociația Acasă în Banat organizează pentru al patrulea an consecutiv proiectul „Color the Village”, un adevărat festival al faptelor bune în care, timp de trei zile, voluntarii zugrăvesc fațadele a 30 de case dintr-un sat bănățean.

Pentru acest an, satul ales pentru desfășurarea evenimentului este Fărășești, comuna Pietroasa, în zona de munte a județului Timiș. Satul se remarcă prin numărul mare de case bătrânești care s-au păstrat, multe dintre le construite din lemn, cu o arhitectură specifică zonei etnografice Făget, cu porți sculptate și fațade frumos decorate.

Am ales Fărășeștiul pentru că este unul dintre cele mai pitorești sate de munte din județul Timiș, cu un potențial turistic deosebit. Are un patrimoniu arhitectural bogat și încă mai păstrează identitatea și farmecul de odinioară. Vrem să ajutăm comunitatea locală să păstreze aceste valori și să le pună în valoare din punct de vedere turistic” declară președintele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

Evenimentul va avea loc timp de trei zile, în perioada 9-11 iunie 2022. În cele trei zile sunt așteptați câteva sute de voluntari pentru a da o mână de ajutor la reabilitarea fațadelor și la diverse acțiuni de înfrumusețare a satului.

Ne bucurăm că Asociația Acasă în Banat a ales satul Fărășești și îi așteptăm cu drag pe toți cei care vor să participe. Noi, ca administrație locală, vom ajuta cu tot ce putem la organizarea evenimentului și sunt convins că și locuitorii din sat și din toată comuna vor participa, fiecare cu ce va putea”, spune Virgiliu Ciocea, primarul comunei Pietroasa.

Fărășești a fost mult timp un sat izolat la care se ajungea greu, însă în ultimii ani, de când a fost asfaltat drumul de acces, a început să se modernizeze într-un ritm rapid, multe case tradiționale riscând să fie modificate ireversibil.

Totuși, aici încă se mai păstrează un număr mare de case cu fațade frumos ornate, cruci din lemn sculptate, o moară de apă și diverse construcții din piatră, cu un farmec greu de găsit în alte sate din județul Timiș.

Pentru Asociația Acasă în Banat provocările ediției din acest an vor fi salvarea a cât mai multe case bătrânești, a morii de apă din localitate, folosirea pe scară largă a tehnicilor și materialelor tradiționale și colaborarea cu localnicii din Fărășești pentru a transforma satul într-o atracție turistică ecologică și sustenabilă.

Color the Village/Colorează Satul se află la a patra ediție și, an de an, are loc într-un sat din Banat, alternativ din județele Timiș și Caraș-Severin. Edițiile precedente au avut loc la Ilidia (2021), Racovița (2020) și Eftimie Murgu (2019). Proiectul Asociației Acasă în Banat este unic în țară și își propune să pune în valoare arhitectura tipică din această zonă. În cele trei zile, sute de voluntari muncesc contra cronometru pentru a reuși să își atingă ținta.

Despre Asociația Acasă în Banat

Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor.

Asociația Acasă în Banat poate fi contactată pe pagina de Facebook sau la adresa de email acasainbanat@gmail.com.

Donații în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801

Donații în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801

SWIFT/BIC: BTRLRO22

PayPal: acasainbanat@gmail.com

Trofeul Ceau, Cinema!, câştigat de „Casa cu păpuşi” şi „Otto Barbarul”

Trofeul „Răzvan Georgescu” al Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara a fost câştigat la egalitate de documentarul „Casa cu păpuşi” (2020), de Tudor Platon, şi filmul de ficţiune „Otto Barbarul” (2020), de Ruxandra Ghiţescu.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Trofeele-Ceau-Cinema-1030x686.jpg
Trofeele Ceau Cinema

„Casa cu păpuşi” a fost apreciat de juriu pentru că „tratează cu foarte mult umor un subiect delicat şi sensibil”, iar „Otto Barbarul”, pentru „tupeul” său şi pentru atmosfera „dark”. Trofeul „Răzvan Georgescu”, în valoare de 1.000 euro, este acordat de Vitas România.

Menţiunea Specială a juriului a mers către „Copii pierduţi pe plajă” (2020), de Alina Manolache, un documentar remarcat pentru „viziune și originalitate”.

Juriul competiţiei a fost format din trei reprezentanţi ai sectorului cultural independent din Timişoara: Christine Cizmaş, co-fondator şi actor la Auăleu, Răzvan Cornici, membru al colectivului artistic Balamuc (loc de joacă ș-altele), şi Raluca Selejan, co-fondator al Librăriei La Două Bufniţe.

Juriul Ceau Cinema!

Participare și atmosferă

Peste 1.500 de spectatori au participat la cele 15 proiecţii de film şi la atelierele, discuţiile şi alte evenimente din cadrul ediţiei a opta a Festivalului Ceau, Cinema!, care s-a desfăşurat între 15 şi 18 iulie la Faber, Grădina de Vară Capitol şi Filarmonica Banatul din Timişoara.

Festivalul s-a încheiat în sala Capitol a Filarmonicii Banatul cu proiecţia documentarului „Holy Father” (2020), urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri de aproape o oră cu regizorul Andrei Dăscălescu şi protagonista Paula Niculescu.

Paula Niculescu și Andrei Dăscălescu

Alte proiecţii apreciate de public au fost cele cu documentarul timişorean „Swamp City” (2020), de Bogdan Puşlenghea şi Ovidiu Zimcea, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2020, r. Radu Jude), în prezenţa actriţei Claudia Ieremia, „Mia îşi ratează răzbunarea” (2020), prezentat la gala de deschidere, cu participarea regizorului Bogdan Theodor Olteanu şi a actriţei Ioana Bugarin, „Otto Barbarul” (2020), în prezenţa regizoarei Ruxandra Ghiţescu şi a producătoarei Anda Ionescu, dar şi comediile franceze „Discursul” (r. Laurent Tirard) şi „Mandibule” (r. Quentin Dupieux).

Ioana Bugarin

Întâlniri emoţionate cu spectatorii au avut şi regizoarele Alina Manolache („Copii pierduţi pe plajă”) şi Andra Tarara („Noi împotriva noastră”).

Peste 20 de tineri au participat la atelierul de formare Ceau, Cineva!, organizat împreună cu Asociația Culturală Contrasens.

Atelier Ceau, Cineva!

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Sprijinit de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Vitas România, Groupama Asigurări, Conceptual Lab by Theo Nissim, Ness Digital Engineering Timisoara, Ibis Timisoara City Center, Institutul Francez din Timișoara, Centrul Cultural German din Timişoara, Facultatea de Horticultură și Silvicultură din cadrul USAMVBT, Little Hanoi, Ovride Specialty Cofee

Seara de deschidere – Ceau Cinema

Parteneri: Faber, Filarmonica Banatul, Animest, Balamuc – loc de joacă ş-altele, Auăleu, La Două Bufniţe, Timişoara la cutie, Hostel Cornel, Centrul de Testare Plac Med, iaBilet și Claudia Roşu

Partener strategic – coordonator program de educaţie cinematografică: Asociaţia Culturală Contrasens, prin programul „The Other Europe’s Cinema”.

Păpușile Teatrului Merlin, antidot la plictiseală, la refugiul în internet, fast –food și înstrăinare

O familie disfuncțională, aproape obișnuită, în bucătăria ei, după un mic dejun „cu cafea și prăjiturele”: toate închipuite! Toți ai casei în care „clanțele deschid ușile, iar fumul iese pe horn” stau cu ochii în telefoane, butonează, scroll-ează, își verifică like-urile și, poate, își trimit unii altora inimioare virtuale: o scenă atât de familiară azi, încât e greu să nu te vezi în ea.

Fiecare, în telefonul lui, în lumea lui. Cum să ne recuperăm acel ”împreună”, scindat de ecrane, rețele de socializare, gadgeturi noi și dependențe virtuale? „Să ne jucăm!”.

O carte, plăcerea redescoperită a lecturii, câteva povești, multă imaginație și joacă adevărată. Legumele, lingurile, coada de mătură și tot ce se mai găsește prin bucătărie devin personaje și vehicule spre poveste, bucătăria însăși se preschimbă într-un spațiu fantastic, o altă țară a minunilor.

Așa că „i-au lăsat să se boteze singuri”, iar pregătirea unui prânz….aproape obișnuit a devenit o aventură: Dă-mi Securea, Te Rog Dă-mi, Nu Mă-ntreba Nimic și toți ai casei pornesc, pe șinele în zig-zag, spre Țara Rutabaga, un loc fascinant, din care nimeni n-ar mai vrea să plece vreodată.

Trec prin Țara de Sus și de Jos, prin Țara Culegătorilor de Baloane, prin cea a Clovnilor de Circ și ajung în satul Ficat cu Ceapă, unde-l întâlnesc pe Orbul cu Fața de Cartof, află care-i rostul generozității, al bunătății, și care-i adevărata orbire, despre acceptare, empatie, fericire și familie, ce puteri au năzdrăvăniile din piele-aurită de căprioară, ce se-ntâmplă dacă strănuți când nu trebuie în fața cui nu trebuie, cum a fost la nunta Păpușii de Cârpă cu Coadă de Mătură și cum te dai, în sus, pe toboganul Lunii. Toate, într-o zi aproape obișnuită, de la micul dejun, la prânz.

Spectacolul e un puzzle scenic din opt Povești din Țara Rutabaga (titlul original: Rootabaga Stories), carte a lui Carl Sandburg (1878-1967), scriitor, jurnalist, poet suedezo-american, triplu laureat cu Premiul Pulitzer și deținător al unui trofeu Grammy.

Cartea, apărută în 1922, a fost publicată în România în 1969 și nu a mai fost niciodată reeditată în limba română, devenind astăzi o carte pe cât de frumoasă, pe atât de rară. Cele opt povești au fost adaptate și dramatizate pentru spectacol de Simona Donici și ”pigmentate” cu jucăușe inserții de slam-poetry de Mirela Iacob.

Muzica originală a spectacolului este compusă de Levente Kocsárdi, iar decorul este creația lui Bajko Attila, la fel ca și foarte inspiratele păpuși construite de Tomos Tűnde.

O excelentă trupă de actori-păpușari colorează cu fantezia ei Țara Rutabaga: Mădălina Ghițescu Petre, Cristi Brătoiu, Raul Lăzărescu, Raluca Grumăzescu, Raul Bastean, Luana Uncruțiu, Robert Copoț. Asistența de regie și complicatul reglaj al finețurilor păpușărești au fost misiunea Mariei Gornic.

Echipa de creație este întregită de Sebastian Hamburger (video-proiecții), Lucian Moga (light-design). La pupitrul tehnic stau: Ion Chipăilă (lumini), Aurelian Giuchici (sunet) și Alexandru Uncruțiu (operare video).

Este primul spectacol în România inspirat de cartea lui Carl Sandburg și prima montare dintr-o trilogie Rutabaga pe care am gândit-o de câțiva ani. Întâia călătorie în zig-zag prin Rutabaga propune redescoperirea unor sentimente profunde, a unor obișnuințe bune precum mâncatul sănătos, plăcerea lecturii și a timpului-împreună, a unor valori precum altruismul și acceptarea diversității, o pledoarie pentru carte, joacă și evadarea în fantastic ca antidot la plictiseală, la refugiul în internet, fast –food și înstrăinare, un ghid imaginar de călătorie pentru orice familie mai mult sau mai puțin (dis)funcțională

Levente Kocsárdi, regizor

Regizor, actor, compozitor, Levente Kocsárdi a jucat mai mult de o sută de roluri în maghiară și română, a regizat piese clasice și contemporane, musical, theater-concert, animație, monodrame. Este director de scenă al companiei independente Arte-Factum și al stagiunii independente Nocturnalii.

Spectacolul ”ȚARA RUTABAGA. Hoinăreală în zig-zag” propune nivele de lectură care-l fac captivant pentru o audiență fără limită de vârstă, de la copii, la adolescenți și adulți.

Premiera se va desfășura sâmbătă, 10 aprilie 2021, de la ora 18, cu respectarea riguroasă a condițiilor de protecție sanitară în vigoare.

Foto © Alin Zelenco & Teatrul Merlin

Asociația Acasă în Banat ne invită „La masă în Banat”

La masă în Banat: patrimoniul gastronomic în prim-plan Asociația Acasă în Banat anunță lansarea proiectului „La masă în Banat”, o amplă inițiativă de documentare și promovare a patrimoniului gastronomic din zona Banatului. În ultimele luni, voluntarii asociației au luat la pas mai multe localități din județul Timiș pentru a descoperi ce rețete se mai gătesc în gospodăriile localnicilor și care au potențialul de a fi valorificate de către comunitățile locale.

„În ultimii ani am străbătut Banatul în lung și în lat și am rămas surprinși că diversitatea de produse și bucate locale este foarte puțin cunoscută și promovată. Vrem să dăm o mână de ajutor comunităților locale și să le promovăm patrimoniul gastronomic. Pentru a se dezvolta sustenabil, pe termen lung, ele au nevoie să își regăsească identitatea și să pună în valoare ceea ce au mai bun, iar mâncarea bună este cu siguranță unul dinaceste lucruri”, a declarat Nicoleta Trifan, vicepreședintele Asociației Acasă în Banat.

Proiectul constă în documentarea la fața locului a rețetelor, a modului în care sunt pregătite, a oamenilor minunați care dau mai departe moștenirea gastronomică și a poveștilor care s-au țesut în jurul acestor preparate.

„De exemplu, știați că la Cherestur se mai face rejteș? Sau că la Ciacova există și azi familii care gătesc sub influența bucătăriei turcești, iar la Gladna Română este neîntrecută o zacuscă de pitonci. Sunt astfel de particularități în absolut fiecare localitate din Banat, iar noi credem că ele aduc valoare și atractivitate pentru aceste locuri”, a mai spus Nicoleta Trifan.

Pe măsură ce sunt documentate, rețetele sunt publicate și puse la dispoziția publicului larg, atât pe pagina de internet dedicata www.lamasainbanat.ro, cât și pe rețelele de socializare.

În prima etapă, până la începutul lunii decembrie, vor fi publicate 30 de rețete culese din 10 localități din județul Timiș, iar în anii următori membrii asociației și voluntarii vor lua la pas și alte localități din Timiș și Caraș-Severin pentru a descoperi diversitatea uimitoare a bucătăriei din Banat.

La masă în Banat este un proiect realizat de Asociația Acasă în Banat și finanțat de Consiliul Județean Timiș în cadrul etapei I de finanțare a proiectelor culturale online din anul 2020.

Program festiv, în decembrie, la Filarmonica Banatul Timișoara

Filarmonica Banatul Timișoara invită publicul la Concertul extraordinar de Crăciun și Concertul extraordinar de Anul Nou, două dintre cele mai așteptate concerte ale sfârșitului de an.

Spectatorii vor avea ocazia să se delecteze cu lucrări îndrăgite din repertoriul național și internațional, special alese pentru a crea o atmosferă de sărbătoare. Peste 600 de iubitori ai muzicii și-au rezervat deja un loc, astfel că cei care doresc să petreacă o seară memorabilă în compania muzicii clasice sunt îndemnați să își cumpere din timp bilete.

Programul lunii decembrie aduce în atenția melomanilor și un concert simfonic dedicat creațiilor compozitorului Anton Bruckner, cu ocazia a două sute de ani de la nașterea acestuia. Un spectacol dramatic-simfonic, dar și trei recitaluri pentru copii completează tabloul muzical al ultimei luni din an.

Programul complet:

  • Vineri, 6 decembrie 20024, ora: 19:00 | Sala Capitol

Concert vocal-simfonic | Dirijor: RADU POPA, Soliști: DIANA ȚUGUI – soprană

MIHAELA IȘPAN – mezzosoprană, MARIUS BUDOIU – tenor, GELU DOBREA – bas

Vineri, 6 decembrie 2024, ora 19:00, la Sala Capitol publicul se va putea delecta cu marile opere ale lui Anton Bruckner, în cadrul unui concert vocal-simfonic de excepție, cu ocazia a 200 de ani de la nașterea compozitorului. Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii Banatul Timișoara, sub conducerea maestrului Radu Popa va interpreta „Te Deum”, în do major, WAB 45, o compoziție ce aduce în prim-plan muzica sacră, interpretată de artiștii noștri și cei patru soliști invitați: Diana Țugui (soprană), Mihaela Ișpan (mezzosoprană), Marius Budoiu (tenor) și Gelu Dobrea (bas).

Continuând cu Simfonia nr. 2 în do minor, WAB 102, concertul va explora bogăția și complexitatea sonoră caracteristice lui Bruckner. Orchestrația grandioasă va face ca experiența sonoră să fie cu atât mai impresionantă.

  • Sâmbătă, 7 decembrie 2024, ora 11:00 | Sala Capitol

Recital educativ Muzică din desene animate (2-7 ani)

Sâmbătă, 7 decembrie 2024, la ora 11:00, la Sala Capitol vă invităm să pătrundeți în lumea magică și plină de veselie a desenelor animate! Destinat copiilor cu vârste între 2 și 7 ani, recitalul educativ va aduce la viață muzica din cele mai iubite desene animate. Ana David și Carmen Iuga la vioară, Darius Tereu la violoncel, Bogdan Preda la flaut și Andreea Olariu la pian, vor interpreta aranjamente minunate realizate de Cristian Spătaru.

Cu siguranță, micuții vor fi încântați să recunoască melodiile îndrăgite ce fac parte din universul lor de joacă. În plus, alături de actorul Ionuț Marian Pîrvulescu, prezentatorul evenimentului, experiența va fi interactivă și plină de amuzament.

  • Miercuri, 11 decembrie 2024, ora 15:00 | Sala Capitol

Recital educativ Colinde în jurul lumii | Ansamblul VOCES TIMISIENSES

Recitalul Colinde în jurul lumii va aduce bucuria sărbătorilor de iarnă în inimile copiilor, printr-o călătorie sonoră fascinantă în diverse colțuri ale lumii. Ansamblul VOCES TIMISIENSES, sub bagheta dirijorului Lucian Onița, va interpreta colinde tradiționale din diferite culturi, oferind tinerilor spectatori ocazia să descopere frumusețea și diversitatea tradițiilor muzicale de Crăciun.

Publicul va fi ghidat în această călătorie de actorul Adrian Jivan.

  • Duminică, 15 decembrie 2024, ora 19:00

Spectacol dramatic-simfonic Recviem IN MEMORIAM dedicat victimelor comunismului Dirijor: VINCENT KOZLOVSKI, soliști: LUIZA FATYOL – soprană, MARTINIANA ANTONIE – mezzosoprană, MARIUS BUDOIU – tenor, CRISTIAN HODREA – bas

La 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, memoria eroilor căzuți în lupta pentru libertate este cinstită printr-un spectacol dramatic-simfonic. Evenimentul îmbină teatrul și muzica simfonică într-un concept aparte ce presupune recitarea a șapte monoloage scrise special cu această ocazie de Mona Donici, în direcția de scenă a regizorului Levente Kocsárdi, urmate de interpretarea lucrării vocal-simfonice Recviem IN MEMORIAM dedicat victimelor comunismului.

Orchestra și Corul Filarmonicii Banatul Timișoara, sub conducerea dirijorului VINCENT KOZLOVSKI, îi vor avea alături pe soprana Luiza Fatyol, mezzosoprana Martiniana Antonie, tenorul Marius Budoiu și basul Cristian Hodrea.

  • Vineri, 20 decembrie 2024, ora 19:00 | Sala Capitol

Concert vocal-simfonic extraordinar de Crăciun | Dirijor: CIPRIAN TEODORAȘCU, soliști: CRISTINA MARIA OLTEAN – soprană, ȘTEFAN KORCH – tenor

Una dintre cele mai mari bucurii în preajma sărbătorilor de iarnă este să ascultăm colinde. Și, pentru că iubim tradițiile muzicale românești prilejuite de sărbătoarea Crăciunului, dar și pentru că ne încântă cele din repertoriul universal, Filarmonica Banatul Timișoara reunește cele mai îndrăgite colide din repertoriul românesc și universal într-un singur concert.

Astfel, vineri, 20 decembrie 2024, de la ora 19:00, la Sala Capitol, sunteți invitați să vă bucurați împreună cu Orchestra și Corul Filarmonicii Banatul Timișoara, sub conducerea dirijorală a lui Ciprian Teodorașcu, de cele mai frumoase colinde din lume.

Soliștii concertului, soprana Cristina Maria Oltean și tenorul Ștefan Korch vor da culoare acestui program de sărbătoare. Corul va fi pregătit de maestrul Iosif Todea.

  • Luni, 30 decembrie 2024, ora 19:00 | Sala Capitol

Concert vocal-simfonic extraordinar de Anul Nou | Dirijor: RADU POPA, soliști: PAULA IANCIC – soprană, COSMIN IFRIM – tenor

Anul Nou este întâmpinat de Filarmonica Banatul Timișoara printr-un concert vocal-simfonic de excepție, luni, 30 decembrie 2024. Sub îndrumarea maestrului Radu Popa, membrii Orchestrei și Corului Filarmonicii pregătesc un program special ales pentru această ocazie festivă.

Alături de soprana Paula Iancic și tenorul Cosmin Ifrim, artiștii vor interpreta lucrări celebre semnate de J. Strauss, G. Verdi, C. Orff, B. Smetana, C. Chaplin și A. Hopkins.

Publicul este invitat să celebreze dragostea pentru muzica clasică, într-o seară de neuitat.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, de la casieria instituției și de pe myticket.ro: https://shorturl.at/BlJvr

Organizator: Filarmonica 𝐵𝑎𝑛𝑎𝑡𝑢𝑙 Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara

Relaxare autentică în inima Timișoarei: Phuket Spa & Massage

Într-o lume agitată, unde stresul și rutina zilnică ne copleșesc, găsirea unui refugiu devine esențială. Aflat chiar în centrul Timișoarei, Phuket Spa & Massage poate oferi o evadare din cotidian și o experiență unică, inspirată din tradițiile thailandeze vechi de secole.

Aici, profesionalismul maseurilor calificați din Thailanda se împletește armonios cu un ambient asiatic autentic, în care muzica liniștitoare, mirosul uleiurilor esențiale și decorul rafinat creează cadrul perfect pentru relaxare și revitalizare.

Fie că îți dorești o evadare din rutina cotidiană, o terapie pentru trup și suflet sau pur și simplu un moment dedicat ție, Phuket Spa & Massage își respectă promisiunea de a transforma fiecare vizită într-o călătorie spre armonie și echilibru, o experiență de relaxare și revigorare, prin intermediul masajului thailandez autentic.

Masajul thailandez: mai mult decât relaxare

Phuket Spa & Massage propune o gamă diversificată de masaje, de la cele tradiționale până la cele terapeutice sau de relaxare completă. Fiecare tehnică este atent adaptată nevoilor fiecărui client, fiind executată de maseuri profesioniști cu experiență.

Am încercat multe tipuri de masaj, dar Phuket Dream este preferatul meu,” mărturisește Florina Pavel, una dintre clientele fidele ale salonului.„Se lucrează întregul corp, de la tălpi până la cap. Când pleci, simți că plutești. Este o oază de liniște într-o viață mereu pe fugă.”

Această diversitate a serviciilor include masaje cu uleiuri aromatice, masaj thailandez tradițional, reflexoterapie plantară și masaje dedicate sportivilor sau chiar copiilor.

„Da, este un avantaj. Eu le-am făcut de mici masaj copiilor mei, dar niciodată nu am stat o oră întreagă să le fac masaj. Aici este cu totul și cu totul altceva și am văzut și beneficiile la băiețel, el e sportiv. Băiețel meu face judo de performanță, l-am adus și înainte de competiții, i-am explicat că toți sportivii au nevoie de relaxare înainte de un concurs. Și vine întotdeauna cu drag și cu bucurie”, adaugă Florina Pavel, care a obișnuiește să vină cu copiii la masaj.

Atmosfera unică și dedicarea maseurilor transformă fiecare ședință într-o experiență multisenzorială.

Autenticitate asiatică adusă în Timișoara

Salonul Phuket Spa & Massage nu oferă doar masaje, ci și o incursiune în cultura thailandeză. Spațiul este decorat în stil asiatic, creând un mediu relaxant și exotic. Muzica calmantă și mirosul uleiurilor volatile completează acest tablou, aducând un echilibru între trup și minte și suflet.

„Pentru mine, Phuket Spa este ca o călătorie în Thailanda,” spune Călin Abrudean, fiziokinetoterapeut și client al salonului. „Vin aici să mă relaxez, să mă deconectez. Tehnicile sunt autentice, iar profesionalismul echipei este impecabil. De vreo 3 ani vin la Phuket, pentru că dintotdeauna am fost atras de terapiile orientale. Încă din facultate, împreună cu profu’ Ometa am experimentat diverse lucruri pe partea de terapii orientale și în momentul în care am aflat de existența locului în Timișoara și faptul că sunt profesioniști aduși direct din Thailanda, lucrul ăsta m-a încântat să experimentez. Așa că încerc cât pot de des să vin și să mă bucur de timpul petrecut în orele de masaj. Eu personal vin pentru a mă relaxa, a mă deconecta. Și atunci fie aleg un masaj cu ulei, fie aleg un masaj terapeutic la modul care se face peste haine. Poate părea o contradicție între omul care e specialist în fizioterapie și a veni la „concurență”, să zicem așa, dar lucrurile sunt complementare și vin cu drag aici. Vin pentru că mă pot relaxa mai mult decât la mine la lucru.”

Beneficii pentru sănătate și stare de bine

Masajul thailandez, practicat de peste 2.500 de ani, nu este doar un răsfăț, ci și o terapie cu beneficii dovedite:

  • Relaxare profundă: Reduce stresul și tensiunile acumulate.
  • Îmbunătățirea posturii: Ideal pentru cei care adoptă poziții incorecte la birou sau în activitățile zilnice.
  • Revitalizarea corpului: Stimulează circulația sanguină și echilibrul energetic.
  • Hidratarea și regenerarea pielii: Masajele cu uleiuri esențiale sunt ideale pentru îngrijirea pielii.

„Ca medic dentist, petrec ore în șir într-o postură greșită,” spune Nadina Sînziana Popa. „Masajul tradițional thailandez a devenit soluția mea pentru a preveni problemele de spate și pentru a mă energiza. Vin aici de mai bine de trei ani și revin de fiecare dată cu aceeași plăcere.”

Pentru toți cei dragi

Phuket Spa & Massage oferă și posibilitatea de a împărtăși această experiență unică cu cei dragi, prin vouchere cadou sau abonamente avantajoase. Campaniile speciale atrag clienți care vor să beneficieze de terapii de calitate la prețuri accesibile.

„De ziua îndrăgostiților, am primit un voucher cadou de la soțul meu,” povestește Nadina. „A fost cel mai frumos cadou, iar acum am făcut și eu cadouri similare prietenilor și familiei.”

Un loc al echilibrului și al revitalizării

Phuket Spa & Massage din Timișoara reunește toate elementele necesare pentru a oferi o experiență de relaxare autentică și benefică, inspirată din tradițiile thailandeze.

Indiferent dacă vii pentru un masaj terapeutic, o sesiune de răsfăț complet sau pur și simplu pentru a-ți încărca bateriile, acest loc te ajută să te reconectezi cu tine însuți și să găsești echilibrul dintre trup, minte și suflet. Fiecare detaliu, de la mâinile pricepute ale maseurilor până la atmosfera calmantă, este gândit să te elibereze de stres și să-ți ofere momente de liniște profundă.

O vizită aici este o investiție în sănătatea și starea ta de bine.

Noul Cinema Studio este finalizat și se redeschide în 6 decembrie

Cinema Studio, reimaginat împreună cu parteneri din comunitatea locală și renovat în totalitate de Primăria Municipiului Timișoara, se redeschide pentru public în 6 decembrie. Va deveni principalul cinematograf al orașului dedicat filmelor de artă contemporane și de patrimoniu, și totodată un hub pentru dezvoltarea sectorului audiovizual. 

Amplasat în centrul orașului, pe strada Nicolaus Lenau nr 2, Cinema Studio a fost construit în 1938 de un investitor privat, fiind denumit inițial „Scala”. După naționalizarea din 1948, trece prin mai multe forme de organizare și denumiri, iar în anul 1966 devine „Cinema Studio”. Sub administrarea RADEF România Film cinematograful proiectează filme comerciale și de artă, însă în lipsa investițiilor ajunge într-o stare avansată de degradare și se închide definitiv în 2011.  

„Cinema Studio este al treilea cinematograf pe care îl redăm timișorenilor. Mă bucur că nu mai contestă nimeni povestea de succes a cinematografelor din Timișoara. Practic, în doar 2 ani jumătate am reușit să ajungem la o infrastructură de cinematografe nemaivăzută în țară. De la niciun cinematograf de artă am ajuns astăzi la trei și pentru toți cei care s-au întrebat dacă există cerere, cifrele vorbesc de la sine. De la deschidere și la Victoria și la Timiș împreună am avut peste 140.000 de spectatori”, spune primarul Dominic Fritz.

În 2018, Municipiului Timișoara preia Cinema Studio cu scopul de a-l renova și redeschide pentru public. La inițiativa comunității locale de cinefili, acesta este ales să devină cinematograf de artă și hub audiovizual. Proiectul de reabilitare și refuncționalizare a fost imaginat în colaborare cu Institutul Francez din România, asociațiile locale Peliculă Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort), cu sprijinul Groupama Asigurări, care a finanțat proiectul arhitectural. Lucrările de renovare au fost realizate și finanțate de Primăria Municipiului Timișoara, iar cinematograful va fi administrat și programat de aceeași echipă din cadrul Centrului de Proiecte care coordonează cinematografele Victoria și Timiș.

”Ideea pentru Cinema Studio s-a născut în cadrul unui parteneriat foarte valoros. Acum câțiva ani mai mulți actori activi în ecosistemul de film, de cinematografe din Timișoara s-au pus la aceeași masă și au gândit acest proiect spectaculos. Vorbim despre un hub creativ. Mi se pare atât de important să investim în creativitate pentru că trăim într-o epocă în care știm că lupta cu transformările extrem de rapide o putem câștiga în favoarea Timișoarei și în favoarea României doar dacă investim în creativitate, în capacitatea oamenilor de a gândi de a colabora. Și exact asta vrem să facem aici să susținem industriile creative, un ecosistem local de film”, a completat primarul Dominic Fritz.

În urma amplei renovări, fațada art-deco originală a Cinema Studio a fost păstrată și restaurată, dar interiorul cinematografului a fost complet regândit, reconstruit și echipat cu cele mai moderne echipamente tehnice. Valoarea totală a investiției de reabilitare și dotare este de 24.832.818 lei (TVA inclus), din care 19.382.500 lei (TVA inclus) au fost alocați de Ministerul Culturii, în cadrul programului de investiții pentru Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Execuția a durat peste 3 ani și jumătate și a fost realizată de Audiotech Multimedia Group SRL, după un proiect întocmit de Atelier 21.

Clădirea renovată a Cinema Studio cuprinde:

  • o sală principală pentru proiecții de film, cu o capacitate de 184 locuri pe scaune, cu ecran fix de cinema 2D, proiector digital Barco 2K, sistem de sunet pentru cinema 7.1
  • o sală secundară pentru proiecții de film, ateliere și alte evenimente, cu o capacitate de 66 de locuri, cu gradene retractabile, ecran și videoproiector 
  • un hub audiovizual compus dintr-un spațiu de coworking la etajul 2, dotat cu aparatură de ultimă generație, inclusiv un studio de post-producție și un studio radio, destinat dezvoltării sectorului audiovizual independent 
  • o terasă circulabilă pe acoperiș, unde va funcționa pe timpul verii o cafenea și vor avea loc proiecții de film în aer liber și alte evenimente culturale
  • o zonă de recepție și de cafenea, cu fronton stradal, inclusiv mezanin cu acces la balcon

Accesul persoanelor care folosesc scaunul cu rotile este posibil, clădirea fiind dotată cu lifturi și cu platformă elevatoare, cât și cu locuri special rezervate în sălile de cinema și toaletă adaptată. 

Din 6 decembrie 2024, spectatorii vor putea redescoperi în sfârșit noul Cinema Studio, care va fi inaugurat cu avanpremiera celui mai recent film semnat de renumitul regizor timișorean Andrei Ujică – TWST: THINGS WE SAID TODAY – urmat de o discuție cu acesta. 

Programul special al weekendului de inaugurare 6-8 decembrie 2024 cuprinde și alte filme europene și românești, atent selecționate de echipa cinematografului și de câțiva dintre partenerii Cinema Studio, majoritatea fiind proiectate pentru prima dată în orașul nostru. Toate detaliile despre program se găsesc pe noul site cinemastudio-tm.ro. Biletele vor fi disponibile în curând.

Spectatorii pot afla noutăți despre Cinema Studio și pe Facebook și Instagram, cât și abonându-se la newsletterul săptămânal al Cinefililor de Cimișoara, care cuprinde programul cinematografelor Victoria, Timiș și Studio.

Eveniment special în cadrul expoziției „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi”

Muzeul Național de Artă Timișoara anunță un eveniment special în cadrul expoziției „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi”.

Lucrarea „Hercule torcând lâna de aur”, semnată de Michele Desubleo, a fost inclusă în acest proiect curatorial elaborat, în dialog direct cu tabloul „Băiat mușcat de șopârlă”  de Caravaggio, ambele piese reflectând spiritul și tehnica maestrului italian.

În același timp, ca o noutate,  o lucrare d’après semnată de pictorul contemporan Fikl se inserează în sala mitologică a expoziției permanente a MNArT, înlocuind temporar tabloul selecționat pentru a face parte din ansamblul expozițional dedicat lui Caravaggio.

Această Rocadă creează o punte între măiestria Barocului de influență caravaggescă și o reinterpretare de tip d’après în cheie contemporană, stabilind un dialog între miza scenică barocă și o abordare postbarocă actuală a unui pictor ce trăiește și lucrează în Socolari. Prin această provocare acceptată, din partea managerului Filip Adrian Petcu, Gheorghe Fikl aduce în prim-plan compoziția barocă a tabloului lui Desubleo, într-o viziune postbarocă inedită, ce provoacă vizitatorii să exploreze conexiuni și contraste între epoci.

Sala conclusivă din expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” devine astfel un spațiu inițiatic, un templu simbolic al eroului care își dezvăluie fragilitatea călătorind spre desăvârșire, în starea de umilință paradoxală. Tabloul „Hercule torcând lâna de aur” este așezat între două postamente ce amintesc de coloane clasice, care par să susțină povara dualității eroice, flancată de două fragmente de sculpturi romane: un tors culcat din piatră al lui Hercule și un bust din bronz al acestuia, unde personajul e acoperit de blana de leu, într-un gest de autoritate, opus acceptării servituții ca etapă necesară în parcursul său transformator.

 În acest context, dialogul dintre vulnerabilitatea fizică și măreția spirituală se leagă subtil de emoția transmisă de tabloul „Băiat mușcat de șopârlă” al lui Caravaggio, reflectând trăirile contradictorii ale eroului aflat în plină probă inițiatică: uimirea, durerea și revelarea unei forțe interioare ce transcende aparenta slăbiciune.

Afinitatea marelui mecena Zsigmond Ormóș – întemeietorul muzeului – pentru arta italiană, îndeosebi pentru pentru pictura barocă și renascentistă s-a concretizat prin achiziții din anticariatele europene, inclusiv Florența de unde a și fost achiziționată lucrarea „Hercule torcând lâna de aur”, atribuită inițial lui Anibale Caracci.

În contextul expoziției, lucrarea lui Hercule devine un simbol al dualității – puterea și vulnerabilitatea umană – un concept care rezonează profund cu temele lucrărilor lui Caravaggio. Artistul Gheorghe Fikl, exponent al parcursului academic al școlii de la Timișoara, este cunoscut prin picturile sale monumentale, montate în regie compozițională barocă, ce se regăsec în importante colecții europene (ex: colecția Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii).

În 4 decembrie, în Sala Baroc a MNART, va avea loc deschiderea expoziției  „De Anima” care va include cele mai recente lucrări de mari dimensiuni create în 2024 de Fikl.

Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” intră în dialog cu această inițiativă a MNArT, ca o acțiune de tip intarsie în Expoziția Permanentă de Artă Europeană, oferind publicului o experiență de vizitare memorabilă în spirit contemporan.

Eveniment unic: lectura scenică „valurile dunării”, la Teatrul German de Stat Timișoara – programiul lunii decembrie la TGST

Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) invită publicul vorbitor de limbă germană la un eveniment unic în această stagiune – lectura scenică „valurile dunării” de Thomas Perle, regia și muzica de Tristan Linder. Lectura se va desfășura vineri, 22 noiembrie 2024, începând cu ora 19.30, în sala TGST  

Bilete:https://www.entertix.ro/bilete/25326/szenische-lesung-donauwellen-lectura-scenica-valurile-dunarii-stage-reading-the-waves-of-the-danube-22-noiembrie-2024-teatrul-german-de-stat-timisoara.html

Din distribuție fac parte actrițele invitate Nele Christoph și Sonia Glade, care vor urca pe scenă alături de Oana Vidoni și Daniela Török, actrițe în ansamblul TGST.

Apa s-a revărsat peste malurile râului. De ce, nu știe nici ea exact. Trebuia să se întâmple, nu se putea altcumva. Într-una din serile din urma catastrofei, ea contemplă Dunărea, reflectă asupra cruzimii omenirii și cântă împreună cu vocile care răsună în valurile sale. 

Lectura scenică se desfășoară doar în limba germană, fără traducere, va avea o singură reprezentație, și va fi urmată de o discuție cu publicul la care vor participa autorul, regizorul și distribuția. Evenimentul va fi moderat de Lucian Vărșăndan. 

𝗧𝗵𝗼𝗺𝗮𝘀 𝗣𝗲𝗿𝗹𝗲 s-a născut în 1987 la Vișeul de Sus în România și a emigrat în Germania împreună cu familia sa în 1991. A studiat teatru, film și media la Universitatea din Viena și a dobândit experiență ca asistent de regie la Schauspielhaus Wien. În 2013 a primit premiul pentru literatură exil. În 2018, debutul său în proză 𝘄𝗶𝗿 𝗴𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝘄𝗲𝗶𝗹 𝗮𝗹𝗹𝗲 𝗴𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻./𝗮𝗺 𝗽𝗹𝗲𝗰𝗮𝘁 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗮̆ 𝘁𝗼𝘁̦𝗶 𝗮𝘂 𝗽𝗹𝗲𝗰𝗮𝘁. a fost publicat la editura edition exil.

În 2019 a primit premiul Retzhofer pentru dramaturgie pentru piesa sa 𝗸𝗮𝗿𝗽𝗮𝘁𝗲𝗻𝗳𝗹𝗲𝗰𝗸𝗲𝗻/𝗰𝗮𝗿𝗽𝗮𝘁̦𝗶𝗶 𝗰𝗮 𝗻𝗶𝘀̦𝘁𝗲 𝗽𝗲𝘁𝗲 𝗽𝗲 𝗽𝗶𝗲𝗹𝗲𝗮 𝗺𝗲𝗮. Aceasta a avut premiera la Deutsches Theater Berlin în 2021. Spectacolul a deschis Festivalul Eurothalia al TGST în 2022. În același an, piesa sa 𝗲𝗶𝗻 𝗷𝗲𝗱𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝗻/𝗱𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹 𝗶𝗲𝗱𝗲𝗺𝗮𝗻 a avut premiera la Teatrul Național Radu Stanca Sibiu. În 2022, 𝗸𝗮𝗿𝗽𝗮𝘁𝗲𝗻𝗳𝗹𝗲𝗰𝗸𝗲𝗻 s-a jucat la Burgtheater Wien din Austria, iar în 2023 a  primit prestigiosul premiu pentru teatru Nestroy pentru cea mai bună piesă a anului. Thomas Perle a fost cronicar al orașului Timișoara  în rezidență la Forumul Cultural German din Europa de Est, timp în care a scris piesa𝗦𝗶𝗱𝘆 𝗧𝗵𝗮𝗹 împreună cu Clemens Bechtel, pentru TGST.

În 2024, el a participat la proiectul de dramaturgie Heimat-Welt, organizat de către actuala Capitală Culturală Europeană, Bad Ischl-Salzkammergut, unde a fost găzduit și unde a scris piesa  donauwellen.

𝗧𝗿𝗶𝘀𝘁𝗮𝗻 𝗟𝗶𝗻𝗱𝗲𝗿 s-a născut în 1997 în Τübingen, a studiat Teatru și Literatură la Freie Universität Berlin, iar din 2021 este student și la Regie de Teatru, la facultatea de Muzică și Teatru din Hamburg. Înainte de aceasta, a lucrat la teatrul Schauspiel din Köln, unde a colaborat, printre alții, cu Ersan Mondtag, Stefan Bachmann și Robert Borgmann. Ca student a lucrat periodic ca regizor la spectacole invitate, la Vagantenbühne în Berlin, la Festivalul de Teatru Praghez de limbă germană și la festivalul UWE al Academiei de Teatru Bavareze. 

Tristan Linder abordează piesele de teatru contemporane ale tinerilor autori și ale tinerelor autoare mereu într-o manieră jucăușă și plină de umor, așa cum a făcut-o, cel mai recent, la Festivalul de Dramaturgie din Graz din în 2023 și 2024. 

Debutul său în regie a avut loc în 2023, cu premiera spectacolului 𝗗𝗢𝗔𝗠𝗡𝗘, 𝗖𝗘 𝗠𝗔̆𝗖𝗘𝗟 pe scena mare a teatrului Schauspiel din Köln. Și-a încheiat studiul der Regie în 2024 cu spectacolul 𝗠𝗢𝗦̦ 𝗘𝗡𝗘 la Teatrul Thalia din Hamburg și lucrează de atunci ca regizor independent și muzician de teatru. 

Acest eveniment se desfășoară în colaborare cu Bad Ischl – Salzkammergut, Capitală Europeană a Culturii în 2024, și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara

Vârsta limită: 14+

PROGRAMUL DE SPECTACOLE AL LUNII DECEMBRIE

Biletele lunii decembrie au fost puse în vânzare! Le găsiți aici: https://bit.ly/3crsvpK

Sâmbătă, 7 decembrie 2024, ora 19,30     în sala Teatrului German de Stat Timișoara    14+ INCREDIBILA ȘI TRISTA POVESTE A CANDIDEI ERÉNDIRA ȘI A BUNICII SALE FĂRĂ SUFLET  de Gabriel García Márquez Regia: Yuri Kordonsky (invitat)   Cu: Olga Török, Ida Jarcsek-Gaza, Richard Hladik, Rareș Hontzu, Franz Kattesch, Radu Brănici, Isa Berger, Dana Borteanu, Harald Weisz, Yannick Becker, Marc Illich   Decoruri: Helmut Stürmer (invitat) Costumele și desenele live: Ioana Popescu • Muzica: Tibor Cári • Dramaturgia: Rudolf Herbert • Light-design: Botond Nosz (invitat)• Asistența de regie: Isolde Cobeț • Asistența de decor: Zsolt Fehérvári (invitat) • Machiaj:  Bojita Ilici • Regie tehnică: Costinel Stănescu     Spectacolul spune povestea Eréndirei, care nu are decât paisprezece ani când bunica sa, acuzând-o de incendierea casei, o obligă să se prostitueze. În timp ce sute de bărbați se înșiră în fața cortului Eréndirei, bunica negociază prețul și numără banii. Şi Ulise, tânăr și frumos ca un înger, o dorește. După ce tentativele de fugă ale celor doi îndrăgostiți eșuează, ei plănuiesc o crimă. „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet” este considerată una dintre cele mai emoționante povestiri ale lui Gabriel García Márquez. Unele motive din capodopera „Un veac de singurătate” sunt îmbinate aici cu teme precum vinovăția și ispășirea, dragostea și moartea. Un laureat al premiului Nobel pentru literatură, un regizor de excepție, care semnează și adaptarea scenică a textului, și un ansamblu consacrat abordează această lume magică, în care realitatea și imaginarul se întrepătrund.     Cu supratitrare în limbile română și engleză.  
Joi, 12 decembrie 2024, ora 18,00   în sala Teatrului German de Stat Timișoara  6+ PREMIERĂ POVESTE DE CRĂCIUN de Charles Dickens  Regia: Tania Drăghici Versiune scenică de Sabine Dissel   Cu: Radu Vulpe, Franz Kattesch, Dana Borteanu, Daniela Török, Simona Vintilă, Robert Bogdanov-Schein, Aida Olaru, Boris Gaza, Isa Berger, Yannick Becker.     Decorul și costumele: Ioana Popescu• Dramaturgie: Mira Țâra • Muzică: Flavian Chitic (invitat) • Machiaj: Bojija Ilici • Video: Cristian Ienciu• Asistență de regie: Daniel Ghidel• Regie tehnică: Cătălin Tănase     Este o seară friguroasă, dar nici afară nu e așa rece ca în biroul si în inima lui Scrooge. Suntem in Ajunul Crăciunului, toată lumea se pregătește să sărbătorească, mai puțin Scrooge, care urăște Crăciunul. Si cu toate acestea, i se pregătește un Crăciun de neuitat. Va fi acesta suficient ca să îi schimbe părerea asupra acestei sărbători?         Cu supratitrare în limba română.  
  Duminică, 15 decembrie 2024, ora 11,00 și ora 18.00   în sala Teatrului German de Stat Timișoara  6+   POVESTE DE CRĂCIUN de Charles Dickens  Regia: Tania Drăghici Versiune scenică de Sabine Dissel     Cu: Radu Vulpe, Franz Kattesch, Dana Borteanu, Daniela Török, Simona Vintilă, Robert Bogdanov-Schein, Aida Olaru, Boris Gaza, Isa Berger, Yannick Becker.     Echipa tehnică și descrierea precum în 12 decembrie 2024.   Cu supratitrare în limba română.  
Luni, 16 decembrie 2024, ora 11.00   în sala Teatrului German de Stat Timișoara    6+ POVESTE DE CRĂCIUN de Charles Dickens  Regia: Tania Drăghici Versiune scenică de Sabine Dissel     Cu: Radu Vulpe, Franz Kattesch, Dana Borteanu, Daniela Török, Simona Vintilă, Robert Bogdanov-Schein, Aida Olaru, Boris Gaza, Isa Berger, Yannick Becker.     Echipa tehnică și descrierea precum în 12 decembrie 2024.   Cu supratitrare în limba română.    
  Joi, 19 decembrie 2024, ora 19.30   în sala Teatrului German de Stat Timișoara  12+ JURNAL DE ROMÂNIA. TIMIȘOARA de Carmen Lidia Vidu Regia: Carmen Lidia Vidu (invitat)   Cu: Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami, Daniela Török, Ioana Iacob, Olga Török, Silvia Török   Dramaturgie: Andrea Wolfer • Montaj foto-video: Cristina Baciu (invitată), Ovidiu Zimcea • Asistență de regie: Oana Vidoni • Asistență de scenografie: Ioana Popescu • Machiaj: Bojita Ilici • Regie tehnică: Cătălin Tănase.   „Jurnal de România. Timișoara” este un proiect multidisciplinar, ce reunește filmul, fotografia și teatrul, și își propune să fie, printr-o serie de confesiuni necenzurate și nemijlocite, o oglindă sinceră a relațiilor interumane, influențate decisiv de mediul urban, dar și un îndemn la implicare socială și comunitară. Arhitectura spectacolului este determinată de biografia actorilor, al căror rol este acela de a desluși și de a cartografia căile prin care părinții, prietenii, necunoscuții, dar și orașul, prin cartierele, locuitorii, artiștii și prin administrația locală, ne modelează și ne transformă – de la nostalgia primelor amintiri și până la realitatea imediată. Mărturisirile sunt întemeiate aproape exclusiv pe  experiențele de viață ale actrițelor, fie că vorbim despre  momente de fericire sau durere, despre succes sau eșec, despre traume și depresie, despre înstrăinare și regăsire.   Această reprezentație face parte din programul oficial al evenimentelor organizate de Primăria Municipiului Timișoara cu ocazia celor 35 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.           Cu supratitrare în limbile română și engleză.
Vineri, 20 decembrie 2024, ora 11.00   în sala Teatrului German de Stat Timișoara    6+ POVESTE DE CRĂCIUN de Charles Dickens  Regia: Tania Drăghici Versiune scenică de Sabine Dissel     Cu: Radu Vulpe, Franz Kattesch, Dana Borteanu, Daniela Török, Simona Vintilă, Robert Bogdanov-Schein, Aida Olaru, Boris Gaza, Isa Berger, Yannick Becker.     Echipa tehnică și descrierea precum în 12 decembrie 2024.   Cu supratitrare în limba română.    
  Vineri, 20 decembrie 2024, ora 19.30   în sala Teatrului German de Stat Timișoara  14+  FIUL de Florian Zeller Regia: Mădălin Hâncu (invitat) Cu: Bülent Özdil, Yannick Becker, Enikő Blénessy, Oana Vidoni, Harald Weisz, Robert Bogdanov-Schein Decorul și costumele: Răzvan Bordoș (invitat) • Asistență de regie: Alma Diaconu, Daniela Török • Machiaj: Bojita Ilici • Regie tehnică: Costinel Stănescu.   Au trecut doi ani de la divorțul dintre Pierre și Anne. Pierre are o nouă soție, pe Sofia. Viața pare să meargă înainte pentru el. Însă vestea că fiul lui din prima căsătorie, Nicolas, a absentat de la liceu vreme de 3 luni îl tulbură profund. Ce s-a întâmplat oare cu Nicolas? În încercarea de a descoperi cauza acestui comportament, Pierre află că Nicolas își dorește să se mute împreună cu el, Sofia și copilul lor nou-născut. Emoționat de cerința fiului, Pierre îl primește cu brațele deschise, însă procesul de adaptare a lui Nicolas la această nouă realitate ridică foarte multe semne de întrebare. Timpul trece, iar starea lui Nicolas nu pare să se îmbunătățească. Oare cât o să mai dureze această criză adolescentină? Pe măsură ce povestea se dezvăluie, descoperim că problemele emoționale ale lui Nicolas sunt mult mai complicate decât par, iar sursa acestor probleme se cristalizează sub forma unui răspuns greu de acceptat pentru cei apropiați.   Cu supratitrare în limbile română și engleză.  
  Vineri, 27 decembrie 2024, ora 18.00   în sala Teatrului German de Stat Timișoara    6+ POVESTE DE CRĂCIUN de Charles Dickens  Regia: Tania Drăghici Versiune scenică de Sabine Dissel     Cu: Radu Vulpe, Franz Kattesch, Dana Borteanu, Daniela Török, Simona Vintilă, Robert Bogdanov-Schein, Aida Olaru, Boris Gaza, Isa Berger, Yannick Becker.     Echipa tehnică și descrierea precum în 12 decembrie 2024.   Cu supratitrare în limba română.  
  Sâmbătă, 28 decembrie 2024, ora 19.30   în sala Teatrului German de Stat Timișoara    12+ APRÈS SKI – LINIȘTE AICI SUS! de Klaus Eckel Concept: Niko Becker   Cu: Niko Becker   Sound design:  Radu Diaconescu • Video: Cristian Ienciu • Machiaj: Bojita Ilici • Light Design: Cosmin Anania • Regie tehnică: Costinel Stănescu   Georg Karner este o persoană mediocră. Câștigă un salariu mediu, este căsătorit și are un loc de muncă sigur la o companie farmaceutică. Georg este invitat la congresul medical anual care se desfășoară într-o zonă de schi. Totul decurge obișnuit. Dar apoi se așează la ora 16:46, un minut după ultima ascensiune oficială, singur pe telescaun. Activitatea liftului este oprită și Georg Karner rămâne blocat.   Cum reacționează o persoană mediocră atunci când este abandonată de soartă? Se cațără? Sare? Sau este suficient să dispere? Ce faci când soarta îți oferă brusc o cantitate incredibilă de timp? Această pauză impusă, de la ritmul vieții de zi cu zi, îl împinge pe Georg Karner spre contemplare. Își amintește adevăratele sale dorințe și vise, observă cum viața lui se scurge într-o mediocritate plictisitoare.   Suntem cu toții un pic asemeni lui Georg Karner. Sclavi ai civilizației moderne, cu atitudinea corespunzătoare acesteia. Dar care sunt dorințele noastre reale? Și cât de mult ne-am îndepărtat de fapt de ele? Chiar facem ceva cu viața noastră, sau viața face din noi oameni mediocri nefericiți și materialiști? O noapte singuratică pe un telescaun îți poate deschide cu adevărat ochii. Cu supratitrare în limbile română și engleză.  
  Duminică, 29 decembrie 2024, ora 11.00   în sala Teatrului German de Stat Timișoara    6+ POVESTE DE CRĂCIUN de Charles Dickens  Regia: Tania Drăghici Versiune scenică de Sabine Dissel     Cu: Radu Vulpe, Franz Kattesch, Dana Borteanu, Daniela Török, Simona Vintilă, Robert Bogdanov-Schein, Aida Olaru, Boris Gaza, Isa Berger, Yannick Becker.     Echipa tehnică și descrierea precum în 12 decembrie 2024.   Cu supratitrare în limba română.  
  Marți, 31 decembrie 2024, ora 18.00   în sala Teatrului German de Stat Timișoara    12+ SLUGĂ LA DOI STĂPÂNI de Carlo Goldoni Regia: Niky Wolcz (invitat)   Cu: Rareș Hontzu, Isa Berger, Boris Gaza, Richard Hladik, Alma Diaconu, Robert Bogdanov-Schein, Franz Kattesch, Silvia Török, Harald Weisz, Daniel Ghidel, Aida Olaru, Radu Brănici, Simona Vintilă, Tatiana Sessler-Toamni, Yannick Becker, Thomas Kattesch (invitat), Eva Bancea (invitată), David Săracu (invitat), Corina Fratuțescu.   Decoruri: Helmuth Stürmer • Costume: Ioana Popescu • Video: Cristian Ienciu • Vorbire scenică: Ulrike Schulze (invitată) • Asistență de regie: Isolde Cobeț • Asistență de decor, măștile și rechizitele: Fehervári Zsolt(invitat) • Pregătire muzicală: Roxana Ardeleanu (invitată) • Machiaj: Bojita Ilici • Regie tehnică: Cătălin Tănase.    În „Slugă la doi stăpâni”, frumoasa Beatrice din Torino pornește în căutarea iubitului ei, Florindo, care este suspectat de crimă și s-a ascuns. Pentru că ne aflăm în secolul al XVIII-lea, ea călătorește nerecunoscută, îmbrăcată în haine bărbătești și însoțită de servitorul Truffaldino. Fără să se recunoască unul pe celălalt, cei doi îndrăgostiți se întâlnesc la Veneția. Cum încurcăturile existente nu ar fi fost de ajuns, Truffaldino creează involuntar altele noi, angajându-se și el ca servitor al lui Florindo. În cele din urmă, însă, dragostea, umorul și bucuria de a trăi triumfă în cea mai reușită comedie a lui Goldoni.   Cu supratitrare în limbile română și engleză.

Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi”  se deschide la Muzeul Național de Artă Timișoara

Prima lucrare semnată de Michelangelo Merisi da Caravaggio se poate vedea în premieră absolută în România începând de astăzi la Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT). Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” va fi deschisă publicului până pe 28 februarie 2025 și este o co-producție semnată de MNArT în colaborare cu Fondazione di Studi di Storia dell’Arte Roberto Longhi din Firenze și Civita Mostre e Musei din Roma, finanțată de Consiliul Județean Timiș și desfășurată sub Înaltul Patronaj al Ministerelor Culturii din România și Italia.

Expoziția, dedicată picturii lui Caravaggio și artiștilor inspirați de marele pictor italian cuprinde 43 de opere care vor fi expuse în Galeria Ioachim Miloia a Palatului Baroc din Timișoara.    

Rolul muzeului de organizator al evenimentelor fanion în cadrul programului „Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii” a creat premisele pentru organizarea unei noi expoziții-eveniment care marchează o premieră pentru scena de artă din România – prezența unui tablou al lui Michelangelo Merisi da Caravaggio pe simezele celui mai important muzeu de profil din vestul României. Prin „Luminile lui Caravaggio.

Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” Timișoara se menține în topul destinațiilor culturale din România și pe o hartă internațională relevantă pentru arta din spațiul european.

Expoziția este prilejuită de relația culturală cu Fondazione di Studi di Storia dell’Arte Roberto Longhi din Firenze și Civita Mostre e Musei.

În calitate de președinte al Fundației Longhi, mă bucur că expoziția găzduită de Muzeul Național de Artă Timișoara permite unui vast public românesc să intre în contact cu două mari personalități ale lumii culturale a secolului XX în Italia, Roberto Longhi și Anna Banti, și cu moștenirea lor extraordinară. Colecția de pictură caravaggescă constituită de familia Longhi, care a atins apogeul cu lucrarea „Ragazzo morso dal ramarro” (Băiat mușcat de șopârlă) semnată de Caravaggio, a coincis cu redescoperirea acestui curent artistic, apreciat astăzi în întreaga lume”, a spus Cristina Acidini, președinte Fundația Longhi și curatoarea expoziției.

Acest eveniment fanion, dedicat picturii lui Michelangelo Merisi da Caravaggio și artiștilor din cercul său va cuprinde 43 de opere aduse de la Florența. Lucrările reprezintă reflexele inovației caravaggești, transpuse cu măiestrie de către 33 de creatori ai picturii europene.  În premieră, în România va fi expusă una dintre picturile originale de Caravaggio realizată în 1597, ‘Băiat mușcat de șopârlă’, alături de lucrări semnate de artiști din aria sa de influență precum: Lorenzo Lotto, Juseppe Ribera, Gian Battista Caracciolo, Dirck van Baburen, Mattia Preti, Gerrit Van Honthorst etc.

Istoricul de artă Roberto Longhi a invitat publicul să „citească „în mod natural” arta lui Caravaggio, deoarece de-a lungul vieții sale pictorul a încercat să fie „natural, de înțeles – mai degrabă uman decât umanist – într-un cuvânt, popular”. Această viziune inovatoare a lui Caravaggio este surprinsă pe deplin de acestă expoziție. Mulțumesc muzeului din Timișoara, Civita și Fundației Longhi pentru această inițiativă de diplomație culturală care va lega și mai mult Italia și România.”, declară președintele Comisiei pentru cultură, știință și învățământ a Camerei deputaților din Italia Federico Mollicone.

Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană – Capodopere din colecția Roberto Longhi este un eveniment cultural de o importanță excepțională, care aduce în prim-plan esența tradiției picturii europene clasice, într-un moment istoric dominat de reconfigurări globale profunde. Această expoziție reunește capodopere care reflectă un dialog complex între patrimoniul artistic al colecțiilor Ormos Zsigmond, Roberto Longhi și stilul tenebrist. Împreună, aceste colecții valorifică legăturile istorico-estetice ale Vechii Europe, reamintind publicului rădăcinile puternice ale tradiției europene, ancorate în idealurile recurente de frumusețe și armonie ale Antichității reinterpretate, dar și forța semnificantă a contrastelor în dialog și reflexii. În fața provocărilor actuale și a proceselor de disoluție a identităților locale, expoziția Luminile lui Caravaggio servește drept un memento că arta europeană, în esența sa, continuă să fie un spațiu de întâlnire și de reflecție asupra valorilor umaniste, ancorate în fundamentele studiului analitic, al perspectivei, al luminii și al formei. Prin această expoziție, muzeul oferă un răspuns filosofic la dilemele timpurilor noastre, reafirmând filonul axiologic ce a modelat civilizația europeană și subliniind actualitatea valorilor care ne conectează profund cu trecutul nostru comun.”, a spus managerul MNArT, Filip A. Petcu.

Într-un context marcat de globalizare și de transformări politice și sociale, expoziția accentuează importanța revenirii la om, la figura umană centrală, ca reflex al valorilor perene și al aspirațiilor artistice universale. Această abordare contemporană aduce în atenție rolul estetic al portretului european, evocând stilurile baroc și naturalist și reînvigorând o tradiție care, prin structură și valoare simbolică, rămâne un pilon cultural al identității continentului.

Ne place să amintim că, cu ocazia expoziției istorice Caravaggio și pictorii caravaggesci organizată la Palazzo Reale din Milano în 1951, Roberto Longhi, care a fost curatorul acesteia, în introducerea sa fundamentală s-a adresat direct publicului, invitându-l să descopere, în fața lucrărilor, modernitatea picturii centrată pe realitatea acestor artiști. Acum, această oportunitate este oferită pentru prima dată publicului român datorită lucrărilor fundamentale din colecția marelui istoric de artă. Expoziția de la Milano a fost un mare succes și a rămas un reper istoric. Speranța noastră este că această expoziție de la Muzeul Național de Artă  Timișoara va atrage un număr mare de vizitatori și va avea aceeași rezonanță.”, a declarat Maria Cristina Bandera, curatoarea expoziției.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul Muzeului Național de Artă Timișoara https://mnart.museum/ și de pe platforma https://expozitia-luminile-lui-caravaggio.booktes.com.

Expoziția va fi deschisă după următorul program: 

Miercuri – duminică: 10:00 – 18:00

Luni și marți, precum și zilele de 25–26 decembrie 2024 și 1 ianuarie 2025: închis

Partenerii expoziției: Ambasada Italiei București; Ambasada României în Republica Italiană, Malta și San Marino; Aeroportul Internațional ”Traian Vuia” Timișoara; Asociația Festivalul Baroc; Asociația TM 2023; Camera dei Deputati Comissione Cultura; Camera di Commercio Italiana per la Romania; Direcția Județeană de Cultură Timiș; Inspectoratul Școlar Județean Timiș; Istituto Italiano di Cultura Bucarest; Jandarmeria Română; Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva; Muzeul Național al Banatului; Societatea de Transport Public Timișoara; Televiziunea Română Timișoara; Timpark, CNR UNESCO; Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design.

Finanțator principal: Consiliul Județean Timiș

Sponsori: Cluburile Rotary din Timișoara, Constructim, Cramele Recaș, Ebig, Lutz & Associates, Modvin, SSF, Rețele Electrice, E.ON Energie România, Clubul Francofon de Afaceri Timișoara și Violette Boutique des Fleurs.