S-a încheiat a 11-a ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!
Peste 5.000 de spectatori au participat la proiecţiile şi evenimentele din cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care a avut loc în perioada 17-21 iulie.
Festivalul a însemnat aproape 40 de filme, dintre care multe în premieră în România, trei expoziţii, ateliere pentru copii şi tineri şi dezbateri.
Trofeul Ceau, Cinema! “Răzvan Georgescu” pentru cel mai bun film din competiţie a fost câştigat de “Ivo” (Germania, 2024), regizat de Eva Trobisch.
„Felul în care la un moment dat ne confruntăm cu proximitatea morții celor dragi, din cauza bătrâneții sau a unei boli grave, este un subiect dificil chiar și în discuții. Cu atât mai mult apreciem realizarea unui film care descrie chirurgical, fară să alunece pe panta emoției sau a tezismului, o situație dintr-o societate prosperă și supertehnologizată, în care totuși ți se interzice să mori când dorești, oricât de mult ai suferi”, şi-a motivat decizia juriul format din actriţele Ilinca Manolache şi Olga Török şi regizorul Adrian Sitaru.
Premiul publicului a mers către filmul polonez „O altă viață decât a mea” (“Woman of…” 2023), regizat de Małgorzata Szumowska și Michał Englert.
Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” are o valoare de 1.000 de euro, iar Premiul Publicului este de 500 de euro, ambele fiind oferite de Groupama Asigurări. Trofeele sunt realizate de artista Lia Pfeiffer.
Alături de gala de deschidere cu producţia franceză “Extrasezon” (2023, r. Stéphane Brizé), filmele bănăţene s-au bucurat de cel mai mare succes. Cele 500 de locuri ale Cinema Timiş au fost ocupate la proiecţiile cu filmele “Clara” (2023), de Sabin Dorohoi, şi “Apă şi talpă” (2024), de Mircea Gherase şi Lucian Mircu, ambele în prezenţa echipelor. Scurtmetrajele bănăţene au umplut de asemenea Cinema Victoria.
Proiecţiile cu filmele din retrospectiva dedicată cinematografiei franceze, de la Grădina de Vară Capitol, au atras de asemenea sute de spectatori fiecare, la fel ca versiunea restaurată a uneia dintre capodoperele lui Andrei Tarkovski, “Sacrificiul” (1986), proiectată la Cinema Timiş. Apreciate au fost şi proiecţiile în aer liber din Piaţa Traian, dar şi proiecţia specială cu “Parazit” (2019, r. Bong Joon-Ho).
La această ediţie a fost celebrată cineasta maghiară Judit Elek (n. 1937), care a primit, la Budapesta, din partea echipei Ceau, Cinema!, trofeul onorific al festivalului şi care a avut parte de un focus de trei filme. Retrospectiva a fost organizată în parteneriat cu Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București.
În afară de proiecţii, spectatorii s-au mai putut bucura de trei expoziţii.
Una i-a aparţinut artistei bulgare Boryana Ilieva, creatoarea proiectului Floor Plan Croissant şi invitată specială a festivalului, şi a cuprins lucrări de artă care ilustrează case din 12 filme celebre.
La Galeria Pygmalion de la Casa Artelor încă mai poate fi descoperită, până pe 8 august, expoziţia “Secvenţe”, care conţine peste 50 de afișe de filme româneşti din anii `70-`80, din colecția privată a scriitorului, traducătorului și criticului de film Marian Rădulescu.
De asemenea, trei tineri studenţi, Ioana Satmari, Eric Szilveszter și Fabian Leiba, recent intraţi în echipa festivalului, au propus o expoziţie interactivă, intitulată “Ceau, Cinema!, pe numărate”.
Atelierul Ceau, Cineva! a fost dedicat analizei şi criticii de film şi l-a avut coordonator pe criticul Victor Morozov. Zece tineri din Timişoara şi din alte oraşe au participat la workshop.
Partenerul internaţional din acest an a fost festivalul transfrontalier de film Tribute to a Vision din Nova Gorica, oraş sloven de la graniţa cu Italia, care va deţine în 2025 titlul de Capitală Europeană a Culturii. O echipă de la Tribute to a Vision a fost prezentă la Timişoara.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Sponsori: Groupama Asigurări, Vitas România.
Finanţat de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
Parteneri internaţionali: Festivalul de Film Tribute to a Vision (Slovenia şi Italia), Proiectul Floor Plan Croissant (Bulgaria).
Parteneri: Lipoplast, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Centrul Cultural German din Timişoara, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes din Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Institutul Polonez Bucureşti, Centrul Ceh Bucureşti, Institutul Francez din Timișoara, Institutul Francez din Bucureşti.
Sprijinit de: Asociaţia Marele Ecran, Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Cinema Timiş, Cinema Victoria, Asociaţia Ceva de Spus, Fundaţia Cartea Călătoare, Cărtureşti Timişoara, La Două Bufniţe, Cartea de Nisip, Animest, Ibis Timisoara City Center, Porsche Timişoara, Ovride, Faber, Timişoara la cutie, Casa Artelor – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, Arhiva de Filme din Ungaria, Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), Social Fabrics Research Lab (FabLab), Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul UVT, Asociația Comunitatea GIS din Timișoara, F-Sides Cineclub, Eventbook, Auăleu, Crama Aramic, Pulcinella, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Claudia Roşu.
Parteneri media: Gen, revistă, Zile şi nopţi, Films in Frame, West City Radio, CineFan, Tributary Stu, În Bine.
###
Timișoara la cutie: JOCUL – Un boardgame educativ și distractiv pentru a descoperi orașul
Timișoara la cutie: JOCUL este primul boardgame despre Timișoara, care care îmbină partea educativă cu cea distractivă, pentru a ne apropia de oraș, într-un mod ludic, potrivit pentru toate vârstele.
“Dezvoltarea acestui joc de societate a venit ca o continuare naturală a produselor noastre, care aduc orașul în prim plan, îmbinând partea educativă cu cea distractivă și ne bucurăm că avem ocazia să facem această lansare în anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii! Am așteptat cu emoție și nerăbdare să prezentăm publicului acest joc, la care lucrăm de peste 8 luni, și care își propune să ne facă mai conștienți de istoria, arhitectura și multiculturalitatea Timișoarei”, declară Elisabeta Varga-Piątek creatoarea jocului.
Jocul îi are în prim plan pe Mira, Ilona, Maxi și Ștefan, prieteni din patru țări, care au o misiune comună, aceea de a descoperi poveștile Timișoarei și de a ajunge la harta vechii cetăți, ascunsă în pavajul din Piața Unirii. Micii detectivi vor parcurge orașul pornind de la Gara de Nord, trecând prin principalele cartiere istorice, până în zona centrală, urmând indiciile și adunând bănuții ce li se arată în cale.
Timișoara la cutie: JOCUL cuprinde o planșă cu harta orașului, pe care este stabilit traseul de joc, patru pioni reprezentând și principalele minorități etnice ale orașului, un set de cartonașe cu informații despre Timișoara, un set de cartonașe cu întrebări despre Timișoara, un set de cartonașe cu acțiuni care fac joaca dinamică și antrenantă, jetoane de vot pentru alegerea răspunsului corect și bănuți de aur care sunt și miza câștigării jocului. Câștigătorul este cel care ajunge primul la finalul traseului și strânge cei mai mulți bănuți de aur, respectiv cel care știe cele mai multe informații despre Timișoara.
Jocul are două versiuni de a fi jucat, una pentru copiii de grădiniță, începând cu 4 ani, în care sunt activate doar acțiunile (“înainte”, “înapoi”, “stai o tură”, “mai dai o dată cu zarul”) și a doua versiune, potrivită începând cu vârsta de 7 ani, până la vârsta adultă, care include și componenta de dezvoltare și testare a cunoștințelor generale despre istoria și arhitectura orașului.
Ilustrația și grafica jocului este realizată de Dan Ungureanu, cunoscutul ilustrator de cărți pentru copii (Apolodor, Fram ursul Polar, Micul Prinț, etc.), cel care semnează și grafica celorlalte produse Timișoara la Cutie, care se focusează pe construirea unor miniaturi 3D reprezentând clădiri istorice valoroase ale orașului Timișoara și Sibiu (Mini Timișoara la Cutie, Timișoara la plic, Timișoara de colorat, Sibiu la Cutie etc.).
Jocul este realizat în limba română și în limba engleză și este produs 100% în România și poate fi cumpărat din magazinul online https://timisoaralacutie.ro/, din Librăria La Două Bufnițe și în curând și în celelalte magazine, la prețul redus de 240 lei până în 18 aprilie.
GALERIE FOTO | Încă o clădire istorică din cartierul Cetate ne încântă privirea, după lucrările de renovare
Construită în 1896, această clădire aflată la intersecția străzilor general Eremia Grigorescu și Emanoil Ungureanu, se întinde pe o suprafața de 600 mp și are 21 de apartamente. Lucrürile de renovare a fațadei au durat mai bine de doi ani, iar constructorii spun că s-au păstrat și recondiționat elementele de arhitectură originale.
Ne bucurăm foarte tare că s-a mai finalizat încă o clădire istorică în Timișoara, cu materialele noastre de asanare-renovare, marca RÖFIX. Suntem foarte bucuroși că se pune accent pe calitatea produselor folosite la astfel de recondiționări și așteptăm cu nerăbdare și finalizarea celorlalte lucrări de asanare – renovare și împreună ne vom putea bucura de frumusețea clădirilor istorice din oraș, spune Adriana Dobriceanu, manager Murali Store – distribuitor RÖFIX.
Despre istoria clădirii nu se cunosc multe informații, doar că a fost un imobil de raport, adică, construit cu scopul ca apartamentele să fie închiriate.
A fost construită în perioada de glorie a Timișoarei, perioada între 1870 și 1914, mai exact în 1896. Arhitectural se încadrează în stilul istoricist, eclectic, adică un stil combinat, care împrumută elemente din mai multe stiluri arhitecturale, pentru a crea un ansamblu frumos și putem spune că în cazul de față, chiar le-a reușit constructorilor acest lucru. Extraordinar e faptul că acum, toate elementele acestea frumoase pot fi admirate în splendoarea lor inițială, fiind refăcute cu multă migală. Clădirea, din câte știm, a fost construită, a fost investiția unui medic veterinar originar din Curtici, astăzi în județul Arad. Ulterior, clădirea a avut aceeași soartă ca toate celelalte. A fost naționalizată și după aceea a așteptat multă, multă vreme să fie renovată. Avem un ocupant important al acestei clădiri, celebrul poet revoluționar, Ion Monoran, a trăit aici, cel care a fost unul dintre aceia care au oprit tramvaiele în Piața Maria și acela a fost momentul de cotitură în care a pornit revoluția anticomunistă de la Timișoara, ne spune Dan Codre, ghid de turism la Timișoara City Tours.
Ultramarin și TUI, un parteneriat pentru vacanțe cu zâmbetul pe buze
Ultramarin și TUI, două mărci consacrate în domeniul turismului. Prima pe plan zonal, în partea de vest, cea de-a doua, pe plan mondial. Împărtășesc valori comune, experiență și expertiză, acumulate organic, în decenii. Faptul că și-au dat mâna, a venit natural, firesc.
„Pot să spun că de fapt totul a început de foarte mult timp, din momentul în care noi, să zicem, din România sau din țările estice, ne uitam cu jind cum lucrează touroperatorii din industria mare. Ne-a plăcut foarte mult modul acesta al operatorilor din TUI Travel, de a se uni toți, sub o singură umbrelă, de a pune toți ce au mai bun, fie că sunt agenții de turism, sunt 1600 de agenții de turism, fie că sunt companii aeriene sau vase de croazieră sau multe hoteluri, care ce au toți acești operatori în comun? Au niște valori comune. Faptul că ne dorim cu toții să-i întâmpinăm pe turiști cu zâmbet, să-i facem fericiți în concediu și să vină fericiți înapoi. Deci a pornit totul cumva bazat pe valori. Îmi place cum lucrează ei? Vreau să fiu și eu așa? Lor le place cum lucrăm noi de 20 de ani? Au încredere că le respectăm valorile și servim clienții așa cum și-ar dori ei și cum știu ei să o facă? Ok, hai să punem împreună tot ce avem fiecare mai bun”, ne spune Gabriela Petcana, fondatoarea Agenției de Turism Ultramarin.
TUI TravelCenter Timișoara funcționează într-un parteneriat cu Agenția de Turism Ultramarin, care va asigura managementul. Principalul atuu al acestui parteneriat, în afara ofertei generoase, va fi reprezentat de serviciile de consiliere.
„Cei care ne vor călca pragul vor beneficia de o consiliere de calitate. Este foarte important să ai, așa cum ai un agent de asigurări, așa cum ai un medic de familie care te cunoaște, să ai și un agent de turism, consilierul tău de turism, care știe ce îți dorești, unde e cazul să mergi, unde e o noutate, un last minute sau un early booking. Deci, în primul rând m-aș referi la consilierea de calitate pe care o facem împreună cu echipa mea de 20 de ani, facem bine asta, facem consiliere. După aceea, prin parteneriatul cu TUI vom avea acces la o mulțime de produse la prima mână, cum spuneam. Fie că sunt hoteluri, vase de croazieră, avioane, deci produse verificate și de înaltă calitate. Aș dori să aibă încredere în continuare în noi. Să ne ajute până la urmă să revenim la ceea ce a fost industria ospitalității și așa frumos numită industria zâmbetului înainte de pandemie și de perioada această dificilă pe care o străbatem. Vom fi aceeași echipă care ne ocupăm cu drag de concediile celor care le oferim serviciile. Ne vom ocupa cu aceeași grijă, cu aceeași atenție, încercând să le îndeplinim visele”, adaugă Gabriela Petcana, care va asigura și managementul TUI TravelCenter Timișoara.
„Ne bucurăm că revenim pe piața din Timișoara cu brandul TUI, în acest parteneriat special cu colegii de la Ultramarin. Noi, din Timișoara o să operăm anumite zboruri charter pentru piața locală. De exemplu, avem zboruri pe Antalya sau pe Mallorca, două destinații foarte îndrăgite, însă, poate cel mai important, vom asigura accesul clienților noștri pe charterele noastre de destinații exotice, cum ar fi Mauritius, Maldive sau Mexic, chartere care au plecare din Viena și care sunt foarte ușor accesibile pentru piața din Timișoara. prin care le punem la dispoziție experiențe de neuitat. Îi așteptăm pe timișoreni în noul sediu TUI TravelCenter din Iuius Mall, unde zâmbetul TUI îi va însoți atât de la plecare, de la luarea deciziei de vacanță, pe parcursul ei, cât și la întoarcere.”, spune Ștefan Leontin Joos, general manager TUI Travel Center.
TUI Group, cel mai mare grup de turism din lume, operează în aproximativ 180 de destinații de pe mapamond. Grupul reunește peste 380 de hoteluri premium, precum RIU, TUI Magic Life, Robinson și TUI Blue, 1.600 de agenții de turism pe întregul continent european, cinci companii aeriene de agrement europene, cu aproximativ 150 de aeronave moderne pentru transport lung și mediu, 17 nave de croazieră, de la navele de lux MS Europa și MS Europa 2 până la flota „Mein Schiff” a TUI Cruises și vasele Marella Cruises din Marea Britanie.
Competiția BioMed a desemnat eseurile științifice câștigătoare!
După etape de evaluare riguroase, competiția BioMed organizată de Asociația Biomentorhub și-a desemnat câștigătorii care au fost premiați în cadrul unei festivități găzduite de Centrul de Cercetări OncoGen din Timișoara.
Festivitatea a inclus prezentări din partea unor invitați speciali: Dr. Tudor Constantin Badea, Cercetător în cadrul Facultății de Medicină a Universității Transilvania din Brașov, Prof.univ. Dr. Virgil Păunescu, Vice-președinte al Academiei de Științe Medicale din România, Prof. univ. Dr. Florin Bîrsășteanu, Dr. Marius Bența, CMO XVision, precum și reprezentanți ai sponsorilor.
Câștigătorilor le-a fost transmis un mesaj de felicitare și încurajare din partea domnului Ministru Sebastian Burduja – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Cele mai bune 12 eseuri alese de juriu, dar și de votul publicului (în ceea ce privește premiul de popularitate) au revenit următorilor participanți:
I. Categoria tematică Bio-inspired, nivel pre-universitar
• Premiul I (oferit de BIOMAP) Munteanu Andreea – Hibernarea. Medicament anti-hiperfagic, Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Brașov.
• Premiul II (oferit de Dacia Plant) Cuculeanu Cristian-David – Fotosinteza ca sursă de energie regenerabilă, Liceul Teologic Romano-Catolic „Hám János”, Satu Mare.
• Premiul III (oferit de Zenyth Pharmaceuticals) Burduhos Carina – Viitorul oncologiei: Aplicațiile tehnologie CRISPR-Cas9 în tratamentul și cercetarea cancerului, Colegiul Național „C.D. Loga” Timișoara.
II. Categoria tematică Bio-inspired, nivel universitar
• Premiul I (oferit de Merck România) Chelner Francesca-Maria – Heterocephalus glaber – o sursă de inspirație, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași.
• Premiul II (oferit de Bio Zyme) Crăciun Denisa-Ioana – Glioblastomul – Model microfluidic cerebral pentru studierea acțiunii substanțelor antineoplazice și monitorizarea digitală a acestuia, Facultatea de Biologie, Universitatea din București.
• Premiul III (oferit de Farmec) Ciudin Elena-Vanda – Viitorul strălucit al bioluminescenței în medicina bazată pe editare genetică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca.
III. Categoria tematică HealthAI, nivel pre-universitar
• Premiul I (oferit de Bio Zyme) Sotiroff-Ivanciu Rebecca – Spectrometria de masă în analiza probelor de sânge Dried Blood Spots: DBS-MSPen-MS-AI, Colegiul German Goethe, București.
• Premiul II (oferit de Zenyth Pharmaceuticals) Dincă Ioana Eleonora – Un peștișor biohibrid sau mai bine spus o inimă de copil, Complexul Educațional Laude Reut, București.
• Premiul III (oferit de Dacia Plant) Enciu Iulia-Roxana – Skin Vision – o metodă accesibilă de depistare și monitorizare a cancerului de piele, Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța
IV. Categoria tematică HealthAI, nivel universitar
• Premiul I (oferit de Merck România) Măgureanu Dan-Claudiu – Biotehnologia și inteligența artificială în dizabilitatea motorie din scleroza multiplă – Implementarea mai multor tehnologii pentru o problemă unică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca.
• Premiul II (oferit de BIOMAP) Bîldea Naomi – Implicațiile psihopatologice ale axei creier-intestin-microbiotă. Rolul inteligenței artificiale în crearea unei noi forme de tratament, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș̦-Bolyai, Cluj-Napoca.
• Premiul III (oferit de Farmec) Cezar Alexandru – Pan-genomica și viitorul terapiei genice, Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea Babeș̦-Bolyai, Cluj-Napoca
V. Premiul special de popularitate (oferit de STADA Hemofarm) Munteanu Andreea – Hibernarea. Medicament anti-hiperfagic, Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Brașov.
Lucrările câștigătoare, dar și cele finaliste sunt publicate pe site-ul Asociației BioMentorHub și pot fi lecturate aici: https://biomentorhub.ro/rezultate-biomed-2022/ sau aici: https://biomentorhub.ro/articole/.
O înregistrarea a festivității de premiere poate fi vizionată la: https://fb.watch/cR6eAEB2Bk/
Organizatorii mulțumesc pentru colaborare și pentru susținerea inițiativei, Merck România, Marsilian Technologies, Bio Zyme, STADA Hemofarm, Dacia Plant, Zenyth Pharmaceuticals, Farmec, Editura Corint, Editura ALL.
Felicitări tuturor participanților înscriși pentru curajul și dorința de a-și împărtăși creativitatea și interesul științific prin intermediul acestei competiții.
Asociația BioMentorHub va sprijini în continuare tinerii României interesați să urmeze studii și o carieră în domeniul cercetării medicale și bioștiințelor.
Color the Village 2022 va avea loc în Fărășești, județul Timiș
Timișorenii de la Asociația Acasă în Banat organizează pentru al patrulea an consecutiv proiectul „Color the Village”, un adevărat festival al faptelor bune în care, timp de trei zile, voluntarii zugrăvesc fațadele a 30 de case dintr-un sat bănățean.
Pentru acest an, satul ales pentru desfășurarea evenimentului este Fărășești, comuna Pietroasa, în zona de munte a județului Timiș. Satul se remarcă prin numărul mare de case bătrânești care s-au păstrat, multe dintre le construite din lemn, cu o arhitectură specifică zonei etnografice Făget, cu porți sculptate și fațade frumos decorate.
„Am ales Fărășeștiul pentru că este unul dintre cele mai pitorești sate de munte din județul Timiș, cu un potențial turistic deosebit. Are un patrimoniu arhitectural bogat și încă mai păstrează identitatea și farmecul de odinioară. Vrem să ajutăm comunitatea locală să păstreze aceste valori și să le pună în valoare din punct de vedere turistic” declară președintele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.
Evenimentul va avea loc timp de trei zile, în perioada 9-11 iunie 2022. În cele trei zile sunt așteptați câteva sute de voluntari pentru a da o mână de ajutor la reabilitarea fațadelor și la diverse acțiuni de înfrumusețare a satului.
„Ne bucurăm că Asociația Acasă în Banat a ales satul Fărășești și îi așteptăm cu drag pe toți cei care vor să participe. Noi, ca administrație locală, vom ajuta cu tot ce putem la organizarea evenimentului și sunt convins că și locuitorii din sat și din toată comuna vor participa, fiecare cu ce va putea”, spune Virgiliu Ciocea, primarul comunei Pietroasa.
Fărășești a fost mult timp un sat izolat la care se ajungea greu, însă în ultimii ani, de când a fost asfaltat drumul de acces, a început să se modernizeze într-un ritm rapid, multe case tradiționale riscând să fie modificate ireversibil.
Totuși, aici încă se mai păstrează un număr mare de case cu fațade frumos ornate, cruci din lemn sculptate, o moară de apă și diverse construcții din piatră, cu un farmec greu de găsit în alte sate din județul Timiș.
Pentru Asociația Acasă în Banat provocările ediției din acest an vor fi salvarea a cât mai multe case bătrânești, a morii de apă din localitate, folosirea pe scară largă a tehnicilor și materialelor tradiționale și colaborarea cu localnicii din Fărășești pentru a transforma satul într-o atracție turistică ecologică și sustenabilă.
Color the Village/Colorează Satul se află la a patra ediție și, an de an, are loc într-un sat din Banat, alternativ din județele Timiș și Caraș-Severin. Edițiile precedente au avut loc la Ilidia (2021), Racovița (2020) și Eftimie Murgu (2019). Proiectul Asociației Acasă în Banat este unic în țară și își propune să pune în valoare arhitectura tipică din această zonă. În cele trei zile, sute de voluntari muncesc contra cronometru pentru a reuși să își atingă ținta.
Despre Asociația Acasă în Banat
Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor.
Asociația Acasă în Banat poate fi contactată pe pagina de Facebook sau la adresa de email acasainbanat@gmail.com.
Donații în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801
Donații în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801
SWIFT/BIC: BTRLRO22
PayPal: acasainbanat@gmail.com
Trofeul Ceau, Cinema!, câştigat de „Casa cu păpuşi” şi „Otto Barbarul”
Trofeul „Răzvan Georgescu” al Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara a fost câştigat la egalitate de documentarul „Casa cu păpuşi” (2020), de Tudor Platon, şi filmul de ficţiune „Otto Barbarul” (2020), de Ruxandra Ghiţescu.
„Casa cu păpuşi” a fost apreciat de juriu pentru că „tratează cu foarte mult umor un subiect delicat şi sensibil”, iar „Otto Barbarul”, pentru „tupeul” său şi pentru atmosfera „dark”. Trofeul „Răzvan Georgescu”, în valoare de 1.000 euro, este acordat de Vitas România.
Menţiunea Specială a juriului a mers către „Copii pierduţi pe plajă” (2020), de Alina Manolache, un documentar remarcat pentru „viziune și originalitate”.
Juriul competiţiei a fost format din trei reprezentanţi ai sectorului cultural independent din Timişoara: Christine Cizmaş, co-fondator şi actor la Auăleu, Răzvan Cornici, membru al colectivului artistic Balamuc (loc de joacă ș-altele), şi Raluca Selejan, co-fondator al Librăriei La Două Bufniţe.
Participare și atmosferă
Peste 1.500 de spectatori au participat la cele 15 proiecţii de film şi la atelierele, discuţiile şi alte evenimente din cadrul ediţiei a opta a Festivalului Ceau, Cinema!, care s-a desfăşurat între 15 şi 18 iulie la Faber, Grădina de Vară Capitol şi Filarmonica Banatul din Timişoara.
Festivalul s-a încheiat în sala Capitol a Filarmonicii Banatul cu proiecţia documentarului „Holy Father” (2020), urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri de aproape o oră cu regizorul Andrei Dăscălescu şi protagonista Paula Niculescu.
Alte proiecţii apreciate de public au fost cele cu documentarul timişorean „Swamp City” (2020), de Bogdan Puşlenghea şi Ovidiu Zimcea, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2020, r. Radu Jude), în prezenţa actriţei Claudia Ieremia, „Mia îşi ratează răzbunarea” (2020), prezentat la gala de deschidere, cu participarea regizorului Bogdan Theodor Olteanu şi a actriţei Ioana Bugarin, „Otto Barbarul” (2020), în prezenţa regizoarei Ruxandra Ghiţescu şi a producătoarei Anda Ionescu, dar şi comediile franceze „Discursul” (r. Laurent Tirard) şi „Mandibule” (r. Quentin Dupieux).
Întâlniri emoţionate cu spectatorii au avut şi regizoarele Alina Manolache („Copii pierduţi pe plajă”) şi Andra Tarara („Noi împotriva noastră”).
Peste 20 de tineri au participat la atelierul de formare Ceau, Cineva!, organizat împreună cu Asociația Culturală Contrasens.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.
Sprijinit de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Vitas România, Groupama Asigurări, Conceptual Lab by Theo Nissim, Ness Digital Engineering Timisoara, Ibis Timisoara City Center, Institutul Francez din Timișoara, Centrul Cultural German din Timişoara, Facultatea de Horticultură și Silvicultură din cadrul USAMVBT, Little Hanoi, Ovride Specialty Cofee
Parteneri: Faber, Filarmonica Banatul, Animest, Balamuc – loc de joacă ş-altele, Auăleu, La Două Bufniţe, Timişoara la cutie, Hostel Cornel, Centrul de Testare Plac Med, iaBilet și Claudia Roşu
Partener strategic – coordonator program de educaţie cinematografică: Asociaţia Culturală Contrasens, prin programul „The Other Europe’s Cinema”.
Păpușile Teatrului Merlin, antidot la plictiseală, la refugiul în internet, fast –food și înstrăinare
O familie disfuncțională, aproape obișnuită, în bucătăria ei, după un mic dejun „cu cafea și prăjiturele”: toate închipuite! Toți ai casei în care „clanțele deschid ușile, iar fumul iese pe horn” stau cu ochii în telefoane, butonează, scroll-ează, își verifică like-urile și, poate, își trimit unii altora inimioare virtuale: o scenă atât de familiară azi, încât e greu să nu te vezi în ea.
Fiecare, în telefonul lui, în lumea lui. Cum să ne recuperăm acel ”împreună”, scindat de ecrane, rețele de socializare, gadgeturi noi și dependențe virtuale? „Să ne jucăm!”.
O carte, plăcerea redescoperită a lecturii, câteva povești, multă imaginație și joacă adevărată. Legumele, lingurile, coada de mătură și tot ce se mai găsește prin bucătărie devin personaje și vehicule spre poveste, bucătăria însăși se preschimbă într-un spațiu fantastic, o altă țară a minunilor.
Așa că „i-au lăsat să se boteze singuri”, iar pregătirea unui prânz….aproape obișnuit a devenit o aventură: Dă-mi Securea, Te Rog Dă-mi, Nu Mă-ntreba Nimic și toți ai casei pornesc, pe șinele în zig-zag, spre Țara Rutabaga, un loc fascinant, din care nimeni n-ar mai vrea să plece vreodată.
Trec prin Țara de Sus și de Jos, prin Țara Culegătorilor de Baloane, prin cea a Clovnilor de Circ și ajung în satul Ficat cu Ceapă, unde-l întâlnesc pe Orbul cu Fața de Cartof, află care-i rostul generozității, al bunătății, și care-i adevărata orbire, despre acceptare, empatie, fericire și familie, ce puteri au năzdrăvăniile din piele-aurită de căprioară, ce se-ntâmplă dacă strănuți când nu trebuie în fața cui nu trebuie, cum a fost la nunta Păpușii de Cârpă cu Coadă de Mătură și cum te dai, în sus, pe toboganul Lunii. Toate, într-o zi aproape obișnuită, de la micul dejun, la prânz.
Spectacolul e un puzzle scenic din opt Povești din Țara Rutabaga (titlul original: Rootabaga Stories), carte a lui Carl Sandburg (1878-1967), scriitor, jurnalist, poet suedezo-american, triplu laureat cu Premiul Pulitzer și deținător al unui trofeu Grammy.
Cartea, apărută în 1922, a fost publicată în România în 1969 și nu a mai fost niciodată reeditată în limba română, devenind astăzi o carte pe cât de frumoasă, pe atât de rară. Cele opt povești au fost adaptate și dramatizate pentru spectacol de Simona Donici și ”pigmentate” cu jucăușe inserții de slam-poetry de Mirela Iacob.
Muzica originală a spectacolului este compusă de Levente Kocsárdi, iar decorul este creația lui Bajko Attila, la fel ca și foarte inspiratele păpuși construite de Tomos Tűnde.
O excelentă trupă de actori-păpușari colorează cu fantezia ei Țara Rutabaga: Mădălina Ghițescu Petre, Cristi Brătoiu, Raul Lăzărescu, Raluca Grumăzescu, Raul Bastean, Luana Uncruțiu, Robert Copoț. Asistența de regie și complicatul reglaj al finețurilor păpușărești au fost misiunea Mariei Gornic.
Echipa de creație este întregită de Sebastian Hamburger (video-proiecții), Lucian Moga (light-design). La pupitrul tehnic stau: Ion Chipăilă (lumini), Aurelian Giuchici (sunet) și Alexandru Uncruțiu (operare video).
„Este primul spectacol în România inspirat de cartea lui Carl Sandburg și prima montare dintr-o trilogie Rutabaga pe care am gândit-o de câțiva ani. Întâia călătorie în zig-zag prin Rutabaga propune redescoperirea unor sentimente profunde, a unor obișnuințe bune precum mâncatul sănătos, plăcerea lecturii și a timpului-împreună, a unor valori precum altruismul și acceptarea diversității, o pledoarie pentru carte, joacă și evadarea în fantastic ca antidot la plictiseală, la refugiul în internet, fast –food și înstrăinare, un ghid imaginar de călătorie pentru orice familie mai mult sau mai puțin (dis)funcțională”
Levente Kocsárdi, regizor
Regizor, actor, compozitor, Levente Kocsárdi a jucat mai mult de o sută de roluri în maghiară și română, a regizat piese clasice și contemporane, musical, theater-concert, animație, monodrame. Este director de scenă al companiei independente Arte-Factum și al stagiunii independente Nocturnalii.
Spectacolul ”ȚARA RUTABAGA. Hoinăreală în zig-zag” propune nivele de lectură care-l fac captivant pentru o audiență fără limită de vârstă, de la copii, la adolescenți și adulți.
Premiera se va desfășura sâmbătă, 10 aprilie 2021, de la ora 18, cu respectarea riguroasă a condițiilor de protecție sanitară în vigoare.
Foto © Alin Zelenco & Teatrul Merlin
Asociația Acasă în Banat ne invită „La masă în Banat”
La masă în Banat: patrimoniul gastronomic în prim-plan Asociația Acasă în Banat anunță lansarea proiectului „La masă în Banat”, o amplă inițiativă de documentare și promovare a patrimoniului gastronomic din zona Banatului. În ultimele luni, voluntarii asociației au luat la pas mai multe localități din județul Timiș pentru a descoperi ce rețete se mai gătesc în gospodăriile localnicilor și care au potențialul de a fi valorificate de către comunitățile locale.
„În ultimii ani am străbătut Banatul în lung și în lat și am rămas surprinși că diversitatea de produse și bucate locale este foarte puțin cunoscută și promovată. Vrem să dăm o mână de ajutor comunităților locale și să le promovăm patrimoniul gastronomic. Pentru a se dezvolta sustenabil, pe termen lung, ele au nevoie să își regăsească identitatea și să pună în valoare ceea ce au mai bun, iar mâncarea bună este cu siguranță unul dinaceste lucruri”, a declarat Nicoleta Trifan, vicepreședintele Asociației Acasă în Banat.
Proiectul constă în documentarea la fața locului a rețetelor, a modului în care sunt pregătite, a oamenilor minunați care dau mai departe moștenirea gastronomică și a poveștilor care s-au țesut în jurul acestor preparate.
„De exemplu, știați că la Cherestur se mai face rejteș? Sau că la Ciacova există și azi familii care gătesc sub influența bucătăriei turcești, iar la Gladna Română este neîntrecută o zacuscă de pitonci. Sunt astfel de particularități în absolut fiecare localitate din Banat, iar noi credem că ele aduc valoare și atractivitate pentru aceste locuri”, a mai spus Nicoleta Trifan.
Pe măsură ce sunt documentate, rețetele sunt publicate și puse la dispoziția publicului larg, atât pe pagina de internet dedicata www.lamasainbanat.ro, cât și pe rețelele de socializare.
În prima etapă, până la începutul lunii decembrie, vor fi publicate 30 de rețete culese din 10 localități din județul Timiș, iar în anii următori membrii asociației și voluntarii vor lua la pas și alte localități din Timiș și Caraș-Severin pentru a descoperi diversitatea uimitoare a bucătăriei din Banat.
La masă în Banat este un proiect realizat de Asociația Acasă în Banat și finanțat de Consiliul Județean Timiș în cadrul etapei I de finanțare a proiectelor culturale online din anul 2020.
Pentru Profu’, cu drag – solidaritate prin artă: un spectacol dedicat actorului și profesorului Claudiu Dogaru
Când cineva drag îți ghidează pașii în lumea fascinantă și complexă a teatrului, rămâi legat de acel moment și de acea persoană. Aceasta este legătura profundă pe care mulți o simt față de actorul și dascălul Claudiu Dogaru.
Acum, când acesta trece printr-o perioadă dificilă, artiștii și comunitatea din jurul său au decis să îi fie alături prin ceea ce știu să facă cel mai bine: artele spectacolului.
Astfel, sâmbătă, 7 septembrie, la ora 20:00, în curtea generoasă a Muzeului Național de Artă din Timișoara, va avea loc spectacolul intitulat „Pentru Profu’, cu drag!”.
Acest eveniment este o ocazie specială în care mai mulți actori, muzicieni, artiști vizuali și oameni de litere se reunesc pentru a oferi un spectacol dedicat lui Claudiu Dogaru, un profesor iubit și respectat de toți cei care îl cunosc.
Printre cei care au răspuns cu entuziasm acestei chemări se numără numeroase personalități din lumea artelor, oameni care au dorit să își arate susținerea, nu doar ca artiști, ci și ca prieteni ai celui care le-a fost mentor și le este coleg.
Spectacolul va include momente de teatru, muzică și artă vizuală, toate realizate cu drag și dăruire pentru Claudiu Dogaru.
Intrarea la eveniment este liberă, iar cei care doresc să contribuie la sprijinirea lui Claudiu o pot face prin donații în contul său: RO10INGB0000999907366814.
Lista participanților rămâne deschisă, iar organizatorii invită pe toți cei care doresc să fie alături de „Profu’” să vină la eveniment și să contribuie la o seară plină de emoție și solidaritate artistică.
Aceasta este o frumoasă dovadă că, în momentele dificile, comunitatea artistică rămâne unită și găsește mereu moduri creative de a sprijini pe cei care au avut un impact semnificativ asupra generațiilor de artiști.
Spectacolul „Pentru Profu’, cu drag!” este mai mult decât o simplă reprezentare scenică – este o declarație de recunoștință și respect pentru un om care a oferit atât de mult teatrului și celor care l-au cunoscut.
„4 ELEMENTE” – expoziție în scop caritabil la Galeria Helios Timișoara
Artista vizuală Ildikó Maroșan Micota pune arta în slujba sănătății și invită publicul la o expoziție personală de pictură în scop caritabil.
Expoziția 4 ELEMENTE va avea vernisajul sâmbătă, 7 septembrie, de la ora 18:00, la Galeria de Artă „Helios” din Piața Victoriei din Timișoara.
Un număr de 10 dintre tablourile expuse acolo sunt donate Asociației Oncologice „Părintele Arsenie Boca” din Timișoara.
Astfel, fondurile ce vor fi strânse din vânzarea lucrărilor vor fi direcționate către această asociație care sprijină persoanele diagnosticate cu cancer.
Aceasta nu este prima intervenție artistică în scop caritabil a artistei.
În deschiderea expoziției de sâmbătă va vorbi conf. univ. dr. Gabriel Kelemen.
De asemenea, publicul va avea parte și de un performance muzical, asigurat de duo-ul de harpă-vioară format din Mihaela Faur și Marta Chiș.
Expoziția cu vânzare 4 ELEMENTE va rămâne deschisă până în data de 20 septembrie.
Născută în 1960, la Timișoara, Ildikó Maroșan Micota este membră a Uniunii Artiștilor Plastici (U.A.P.) din România.
Ea are numeroase expoziții personale la activ, participând, de asemenea, și la o serie de saloane de arte plastice și vizuale. A lansat și două cărți: un volum de poezii „Anotimpurile mele” (2005) și volumul „Povestiri și poezii pentru părinți și copii” (2014).
Expoziții personale: „Transformări” (2008), „Omagiu grădinii mele” (2009), „Constelații florarle” (2016), „Aproape de infinit” (2017) și „Stări și anotimpuri” (2022).
Lucrările ei au ajuns în colecții particulare în toate colțurile lumii: la Beijing (China), în Los Angeles și Portland (SUA), în Germania, la Chemnitz, Stuttgart, Heilbronn, Nordhausen, München, Nürnberg, la Roma (Italia), Rotterdam (Olanda), Missisauga (Canada), dar și în România.
Ultimele două expoziții personale le-a dedicat unor scopuri caritabile. Fondurile adunate din vânzarea lucrărilor din expoziția „Aproape de infinit”, din 2017, de la Galeria Helios, au fost direcționate spre Centrul Medical de Evaluare, Terapie, Educaţie medicală specifică şi Recuperare pentru copii şi tineri „Cristian Şerban” Buziaş, iar cele adunate în 2022 prin expoziția „Stări și anotimpuri” au mers spre Asociația ALMA (Asociatia pentru Ajutor, Lupta, Motivare si Asistenta în afecțiuni grave) din București.
Începe festivalul Sunscape, un eveniment unic ce promovează cultura și arta în lumina razelor solare
Sunscape Festival își propune să crească nivelul de conștientizare al publicului privind Soarele și sistemul nostru solar, Calea Lactee, într-un limbaj artistic și accesibil, dezvoltând sentimentul de apartenență la o comunitate și spiritul civic.
Soarele și protecția mediului reprezintă tema picturilor murale realizate de Alexei Luca și Șevaletul Anei la Giarmata, în perioada 5 septembrie – 20 septembrie 2024.
În 20 septembrie 2024, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, publicul doritor de experiențe inedite este invitat să exploreze Soarele printr-un telescop cu filtru special.
Apoi îl vor saluta, prin mișcare, îl vor observa în lumea plantelor în cadrul atelierelor de plante, de confecționare a hârtiei din plante și semințe din flora spontană a județului Timiș, de caligrafie și demonstrații de prim-ajutor și mandale. Și își vor exprima artistic experiența prin pictură, olărit și dans.
Tineri artiști din Bulgaria, Ungaria și România vor realiza o activitate de tip Flashmob de dansuri și un spectacol de dans. Fluidian (https://fluidian.ro/) și Manuela Marchiș vor exprima peisajul sonor al Soarelui într-un concert, iar Livia Mateiaș va realiza live o pictură solară.
În 21 septembrie 2024, la Giarmata, publicul este invitat să experimenteze Soarele printr-un telescop, prin intermediul atelierelor de pictură, olărit, caligrafie, al măsurilor de prim-ajutor, susținute de voluntarii de la Crucea Roșie Filiala Timiș și al prelegerilor despre Soare și sistemul solar și poluarea prin lumină.
Povestea de dragoste dintre Soare și Lună va fi exprimată artistic de spectacolul de teatru pirotehnic susținut de Amor Flammis.
Pasionații de astronomie și experiențe științifice cu lumina sunt invitați în perioada 23 septembrie – 1 octombrie 2024 la sesiunile de vizitare ale Planetarium-ului și Experimenterium-ului din Timișoara.
Întreaga perioadă de desfășurare a festivalului se întinde, așadar, de pe 5 septembrie până pe 1 octombrie, și se va desfășura în mai multe locații minunate, atât din municipiul Timișoara, cât și din comuna Giarmata, acolo unde comunitatea va avea parte de experiențe culturale deosebite, activități interactive și demonstrații artistice unice.
Astfel, principalele locații de desfășurare al evenimentelor din cadrul Sunscape Festival le reprezintă Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, Planetarium-ul și Experimentarium-ul din cadrul Facultății de Fizică din Timișoara și Parcul Sportivilor din Giarmata.
Festivalul Sunscape dorește să ducă mai departe tradiția începută anul trecut de Galactic Tick Festival, eveniment primit cu mare succes la acea vreme, și readuce în atenția publicului bucuria de cunoaștere sub îndrumarea energiilor universale, la lumina razelor solare.
În acest sens, organizatorii declară că: „Proiectul exprimă metaforic ideea de a ‘lumina’ orașul la nesfârșit prin oamenii minunați din Timișoara și împrejurimi cu care am construit Galactic Tick Festival în anul Timișoarei Capitale Culturale Europene, în 2023.”
În acest context, Sunscape Festival, își așează pe umeri, ca un zâmbet croit în lumină, mantia fluorescentă a evenimentelor culturale și propune publicului o călătorie în care sufletul și mintea devin aripile cu care ființa își răsfață zborul.
Programul evenimentelor din cadrul Sunscape Festival, 20 septembrie – 1 octombrie poate fi consultat aici:
20 Septembrie | Muzeul Satului Bănățean, Timișoara:
– Ora 11.00: Atelier de mandale din plante.
– Ora 13.00: Vernisaj al Cercului de pictură Șevaletul Anei și Expoziție de sculptură solară.
– Ora 14.00: Atelier de pictură, explorarea soarelui prin telescop și prin mișcare, demonstrații de prim ajutor cu Crucea Roșie Timiș, atelier de hârtie manuală, atelier de caligrafie, atelier de olărit, atelier de plante, atelier de cioplit motive solare.
– Ora 17.00: Spectacol de dans modern, flashmob de dansuri solare și demonstrații de Kangoo Jumps Kids.
– Ora 20.00: Concert Manuela Marchis & Fluidian și performance de pictură cu Livia Mateiaș.
21 Septembrie | Parcul Sportivilor, Giarmata:
– Ora 14.00: Vernisaj pictură murală.
– Ora 15.00: Ateliere de pictură, explorarea soarelui prin telescop și mișcare, demonstrații de prim-ajutor cu Crucea Roșie Timiș, atelier de hârtie manuală, atelier de caligrafie, atelier de olărit.
– Ora 16.00: Demonstrații de Kangoo Jumps Kids.
– Ora 17.00: Prelegeri despre Soare și sistemul solar și poluarea prin lumină.
– Ora 21.00: Spectacol pirotehnic ”Eclipsis Solis” al trupei Amor Flammis .
23 Septembrie – 1 Octombrie | Planetarium & Experimentarium, Timișoara:
– O serie de sesiuni de vizitare a Planetarium-ului și Experimentarium-ului din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
Astfel că, în perioada 5 septembrie – 1 octombrie, publicul este invitat să celebreze o experiență unică și să se lase purtat pe brațele cunoașterii către o lume a infinitei bucurii.
Accesul la evenimentele desfășurate în cadrul Sunscape Festival este gratuit și se face pe bază de formular, în funcție de activitatea pentru care optați să participați. Toate formularele pentru evenimente sunt disponibile aici: https://linktr.ee/sunscapef
Parteneri: Muzeul Satului Bănățean, Primăria Giarmata, Școala Gimnazială Giarmata, Facultatea de Fizică din Timișoara, Asociația Culturală ”Jáku Ronkov” din Dudeștii Vechi, Asociația Partida Romilor ”Pro Europa”, ReMona Sport.
Parteneri media: Ediția de Timiș, DeBanat, Cultartes, Revista Golan, România Pozitivă, Bookhub, Contemporary-Establishment, Critic Arad.
Organizator: ACT Negura
Sponsori: Cramele Dradara
Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Timișoara.Next, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Mai multe informații despre Sunscape Festival găsiți pe:
Website: https://www.actnegura.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61564993934613
Instagram: https://www.instagram.com/sunscapef/
Povestea Orașului Paralel proiectată la Cinema Victoria – 3 ani de teatru imersiv în Iosefin, Fabric și Elisabetin
Povestea Orașului Paralel – trilogia care fascinează timișorenii din 2021 – va fi spusă în integralitate în 11 septembrie la Cinema Victoria.
Trei filme realizate de Anca Berlogea documentează spectacolele de teatru imersiv create de Ana Mărgineanu și Peca Ștefan, în contextul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii.
Deloc surprinzător, această proiecție are loc, în premieră, la binecunoscuta sală de cinema din Elisabetin care a fost menționată deseori în poveștile culese în documentarea pentru crearea spectacolului din 2023.
Miercuri, de la ora 18:00, sunteți invitați să urmăriți crearea wonderlandului teatral imersiv în Orașul Paralel: Party în Elisabetin (2023), sincronizarea poveștilor și dezvoltarea misterului prezent pe fiecare rută în Orașul Paralel: Fabric (2022), respectiv dezvoltarea de lumi paralele și felul în care acestea coexistă în timpuri diferite în Orașul Paralel: Iosefin (2021).
De la documentarea de pe teren din cartiere, construcția traseelor și a experiențelor spectatorilor la repetiții și spectacole, filmele îi surprind pe Ana Mărgineanu și Peca Ștefan cu echipa Orașului Paralel, în mijlocul proceselor creative.
Ii veți putea revedea pe actorii preferați de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, Teatrul German de Stat Timișoara, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, precum și alți actori independenți multipremiați implicați în construcția proiectului.
Proiecția filmelor, cu durate de 45min, 24min și 23min, va fi urmată de o discuție cu realizatoarea acestora, Anca Berlogea, și o parte din echipa Orașului Paralel.
Totodată, spectatorii vor afla și programul spectacolelor Orașul Paralel din luna octombrie, care vor debuta cu Orașul Paralel: Party în Elisabetin în 1 octombrie.
Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Diogene și Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara în cadrul proiectului Orașul Paralel: Călătoria continuă, inclus în Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Proiectul face parte din programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Doi ani de la redeschiderea Cinema Victoria: weekend aniversar cu program special
În weekendul 13-15 septembrie, Cinema Victoria, primul cinematograf renovat și redeschis de Primăria Municipiul Timișoara, aniversează 2 ani de funcționare constantă.
Spectatorii sunt invitați să se bucure de un program special, care conține toate elementele care au consacrat deja sala din Piața Bălcescu: avanpremiere de filme românești urmate de discuții cu regizori și actori, proiecții cu titluri europene prezentate în exclusivitate, filme de cinematecă, dar și animații și un spectacol de operă dedicate copiilor.
Aproape 36.000 de spectatori de toate vârstele au participat la cele 601 proiecții de film și alte evenimente – concerte, spectacole de dans și teatru, conferințe, dezbateri – desfășurate la Cinema Victoria în ultimele 12 luni, urcând la peste 73.000 totalul celor care au frecventat sala în cei doi ani de la redeschiderea sa.
„Remarcabil este că numărul de spectatori la Victoria a rămas aproape constant față de primul an, cu toate că din octombrie 2023 s-a redeschis și Cinema Timiș. Asta ne confirmă că publicul cinefil din Timișoara a crescut odată cu numărul cinematografelor, atras de programul diferit propus în fiecare sală, în loc să se împartă între ele.” spune Ioana Dragomirescu, coordonatoarea echipei care administrează cinematografele, din cadrul Centrului de Proiecte.
Membru al rețelei Europa Cinemas de la finalul lui 2023, Cinema Victoria se concentrează pe cinematografia de autor, românească și europeană, fiind în același timp o sală deschisă spre comunitate și cu programe specifice orientate către diferite categorii de public, varietate care se regăsește și în weekendul aniversar.
Programul special începe vineri, 13 septembrie, cu Noaptea Albă a Filmului Românesc, devenită deja o tradiție. Trei producții autohtone recente și echipele lor ajung pentru prima dată la Timișoara, în exclusivitate la Victoria: de la 17:00 va fi proiectată comedia dramatică Unde merg elefanții, în prezența actriței Alice Cora Mihalache, de la 20:00, Ext.Mașină.Noapte, urmat de un Q&A cu regizorul Andrei Crețulescu și actorul Șerban Pavlu, iar de la 22:30, documentarul Cum să fiu mort, dacă-s viu?, alături de regizoarea Ilinca Călugăreanu.
Sâmbătă, 14 septembrie, va fi proiectat în cadrul seriei #CineMunte documentarul francez Leopardul zăpezilor / La Panthère des Neiges, prezentat la Cannes și în numeroase alte festivaluri internaționale, care urmărește aventura fotografului naturalist Vincent Munier și a scriitorului Sylvain Tesson în căutarea leopardului zăpezilor pe platourile înghețate ale Tibetului. Proiecția, prezentată în parteneriat cu Institutul Francez, va fi însoțită de o dezbatere cu fotograful timișorean Cristian Ilea, care va și expune câteva fotografii cu animale sălbatice în foaierul cinematografului. Seara continuă cu premiera mult așteptatului Forme de bunătate / Kinds of Kindness, în care regizorul Yorgos Lanthimos îi readuce pe marile ecrane pe Emma Stone și Willem Dafoe.
Duminică, 15 septembrie, este ziua dedicată filmelor de patrimoniu. De la ora 17:30 un nou episod din Cinemateca Itinerantă le oferă spectatorilor ocazia unică să revadă pe ecran mare primul film din celebra trilogie Moromeții, semnată de Stere Gulea: cel din 1987, cu Victor Rebengiuc în rolul principal. Programul weekendului se încheie cu o proiecție a dramei În plin soare / Plein Soleil, din 1960, cu regretatul Alain Delon într-unul dintre primele și cele mai memorabile roluri ale carierei, la o lună după decesul său.
Micii spectatori au parte și ei de un program aniversar la Cinema Victoria. Vineri, de la ora 10:00, pot veni la prima proiecție cu clasa din noul an școlar, unde îl vor cunoaște pe Leo, Marele Inventator, nimeni altul decât Leonardo da Vinci. Sâmbătă, de la 15:00 toată familia se poate bucura de aventurile lui Dumbo – în regia lui Tim Burton – un omagiu adus mascotelor cinematografului, elefănțica Victoria și puiul ei, Victoraș. Iar duminică după-amiază, sunt invitați la un spectacol de operă pentru copii, realizat de trupa Fascinația Sunetului, despre celebra Mary Poppins.
Programul detaliat al weekendului 13-15 septembrie și biletele se găsesc pe site-ul https://cinemavictoria-tm.ro/evenimente/2-ani-de-cinema-victoria/ și pe paginile de Facebook și de Instagram ale cinematografului.
Acesta este doar începutul unei toamne cinematografice foarte bogate la Timișoara. În weekendul 11-13 octombrie este rândul Cinema Timiș să propună un program aniversar, cu ocazia împlinirii primului an de funcționare, urmând ca până la finalul toamnei să se redeschidă și Cinema Studio.
Începe prima ediție TIFF Timișoara: ce filme sunt în program și ce vedete vin la festival
Joi, pe 5 septembrie, are loc deschiderea primei ediții TIFF Timișoara (5 – 8 septembrie), festivalul care va aduce în oraș filme românești și străine în premieră, un cine-concert, mulți invitați speciali și programe pentru copii.
TIFF Timișoara va avea loc la Cinema Timiș, Cinema Victoria și la Grădina de Vară Capitol.
Biletele pentru proiecțiile de la Cinema Timiș și Cinema Victoria au fost puse în vânzare online și la casieria cinematografelor. Accesul la proiecțiile de la Grădina de Vară Capitol este gratuit. Programul complet este disponibil pe https://tiff.ro/timisoara/program
Poate cel mai așteptat film românesc al anului, Moromeții 3 (r. Stere Gulea), va avea o avanpremieră specială, în prezența echipei. Ultimul film din trilogia lui Stere Gulea bazată pe romanele lui Marin Preda, Moromeții 3 îl are în centrul acțiunii pe Niculae, fiul cel mic al lui Ilie Moromete, ajuns un tânăr scriitor chemat să susțină linia partidului și să participe la colectivizare. Filmul va fi introdus la Timișoara de regizorul Stere Gulea și actorii Horațiu Mălăele, Olimpia Melinte și Mara Bugarin
O altă proiecție inedită va fi și cea a filmului Anul Nou care n-a fost, debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mureșanu care tocmai a avut premiera în secțiunea Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneția. Pelicula este o tragicomedie a cărei acțiune se desfășoară într-o singură zi din decembrie 1989. Regizorul Bogdan Mureșanu va fi prezent la Cinema Timiș alături de actorii Adrian Văncică, Iulian Postelnicu și Andrei Miercure. Mai multe despre film și proiecția de la TIFF Timișoara, citiți AICI.
În programul TIFF Timișoara se mai găsesc și alte filme românești noi, precum Clasat (r. Horia Cucuta, George Ganeard), o poveste construită ca o anchetă de presă și care a câștigat Premiul Zilele Filmului Românesc la TIFF.23. Horia Cucută, unul dintre cei doi regizori, va întâlni publicul la proiecția de sâmbătă, 7 septembrie, de la Cinema Victoria.
Timișorenii sunt așteptați și la un cine-concert extraordinar: Blüesferatü – o simfonie de blues. Proiecția celui mai cunoscut film mut al tuturor timpurilor – Nosferatu (r. F.W. Murnau, 1922, Germania) va fi acompaniată live pe ritmuri blues de trupa Blüesferatü din Brașov (Ionuț Constantin – dirijor, Robert Watzatka – chitară, Costi Popescu – tobe, Ilyes Botond – chitară, Mihai Nedea – keyboards, Ovidiu Mihai – bas). Cine-concertul este produs de Asociația Transilvania Arts & Events și Transilvania Blues.
Spectatorii vor avea ocazia să urmărească și filmul câștigător al Trofeului Transilvania de la TIFF.23 – Fetele tot fete (Girls Will Be Girls, r. Shuchi Talati), care vorbește despre ce înseamnă să fii femeie într-un mediu strict și opresiv. Frate de-o vară (Summer Brother, r. Joren Molter), povestea înduioșătoare a doi frați care a câștigat trei premii la TIFF.23, inclusiv Premiul Publicului, întregește secțiunea Best of TIFF.23, alături de titluri precum O viață remarcabilă (r. James Hawes) cu Sir Anthony Hopkins, Dogman (r. Luc Besson), Fericiții câștigători (r. Maxime Govare, Romain Choay) sau mult așteptaul La Cocina (r. Alonso Ruizpalacios) cu Rooney Mara.
Programul include și două filme pentru copii – Arnold cel precaut și piatra fericirii (r. Arto Halonen) și Vulpea și iepurele salvează pădurea (r. Mascha Halberstad).
Toate informațiile despre programul TIFF Timișoara vor fi comunicate pe:
https://www.facebook.com/tiff.timisoara
https://www.instagram.com/tiff.timisoara
–-
TIFF Timișoara este un eveniment în cadrul proiectului Caravana TIFF Unlimited la Timișoara finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara
Prezentat de: Banca Transilvania
Parteneri: Cinema Timiș & Cinema Victoria Timișoara
Partener de mobilitate: White Cab
Partener de ospitalitate: Hotel Timișoara
Partener de promovare: Iulius Town
Partener: Petro Vaselo
Cu sprijinul: CNC, Europa Cinemas
Parteneri media: Radio Europa FM, AGERPRES, MediaTrust