Apel la solidaritate, empatie și compasiune cu tragedia războiului din Ucraina, înaintea spectacolului dosztoievskij b@r/reopening


Compania de teatru independent Arte-Factum este prima care va difuza, luni, 28 februarie 2022, înaintea spectacolului dosztoievskij b@r/reopening, spotul campaniei Rugă pentru pace, inițiată de Radio România Cultural, ca ”apel la solidaritate, empatie si compasiune cu tragedia războiului din Ucraina”.

Spectacolul dosztoievskij b@r/reopening este ”un eseu teatral despre conștiință, crimă și vinovăție: destructurăm și recompunem, cu mijloace teatrale, mecanisme extreme de validare a iluziilor despre noi înșine, procese care au făcut din Rodion Romanovici Raskolnikov un ucigaș, pentru a înțelege ce mai înseamnă conștiința, cum se raportează, intim și personal, oameni de orice vârstă, astăzi, la această noțiune”, explică regizorul Levente Kocsárdi.

Premiera spectacolului #dosztoievskij b@r/ reopening la Centrul de Cultura și Arta al Judetului Timis din Timisoara, Miercuri 28 Iulie 2021, ©Cornel Putan


Cândva Dostoievski a pus întrebarea: ,,Există oare vreo justificare a păcii, a fericirii noastre şi chiar a armoniei eterne, dacă în numele lor, pentru un fundament mai solid, se va vărsa fie şi cea mai mică lacrimă a unui copil nevinovat?” Şi a răspuns tot el: ,,Lacrima aceasta nu justifică nici un progres, nici o revoluţie. Nici un război. Ea mereu va cântări mai mult. Doar o mică lacrimă…”– este mesajul citit de poeta Ana Blandiana în campania Rugă pentru pace, care va fi difuzat, în premieră națională, înaintea spectacolului dosztoievskij b@r/reopening.

Spectacolul #dosztoievskij b@r/reopening va fi jucat luni, 28 februarie 2022, de la ora 19, în Studioul Franciscan al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș (Timișoara, str. E. Ungureanu 1), iar în deschidere va fi difuzat spotul campaniei de solidaritate.

dosztoievskij b@r/reopening, sesiune foto studio, Timisoara, Miercuri 2 Iunie 2021, ©Cornel Putan

În seara de 5 martie, pe postul public și în numeroase săli de spectacol din România va fi transmis același mesaj.

Campaniea Rugă pentru pace conține un fragment cu un puternic impact emoțional aparținând autoarei Svetlana Aleksievici, din volumul Ultimii martori, apărut la Editura Litera. Fragmentul face un apel la solidaritate,
empatie si compasiune cu tragedia războiului din Ucraina și este citit de poeta Ana Blandiana și continuat ulterior, la Radio România Cultural de membri Pen Club România. Numeroase teatre, opere, filarmonici și alte instituții de cultură din întreaga țară au acceptat deja propunerea ca sâmbătă seară (5 martie), înaintea reprezentațiilor lor, să difuzeze acest material audio pentru a trage un puternic semnal de alarmă și pentru a emite simultan compasiunea cu greu încercatul popor ucrainean.


Inspirată de romanul ”Crimă și pedeapsă”, #dosztoievskij b@r/reopening, montarea regizorului Levente Kocsárdi, este un spectacol-atelier, un eseu teatral despre conștiință, crimă și vinovăție: ”destructurăm și recompunem, cu mijloace teatrale, mecanisme extreme de validare a iluziilor despre noi înșine, procese care au făcut din Rodion Romanovici Raskolnikov un ucigaș, pentru a înțelege ce mai înseamnă conștiința pentru oameni care au
acum vârsta studentului Raskolnikov, cum se raportează, intim și personal, oameni de orice vârstă, astăzi, la noțiunea de conștiință, căci în #dosztoievskij b@r toți sunem Raskolnikov.

Totul se petrece în mintea lui Raskolnikov, în coșmarul lui, în delirul său ca un vehicul către înțelegere”, susține regizorul. Rezultat al Laboratorului de introspecție teatrală, proiect independent la a 6-a ediție, derulat de Asociația Arte-Factum și condus de regizorul Levente Kocsárdi, spectacolul #dosztoievskij b@r/reopening are, în urma castingului deschis, o distribuție de actori din România, Serbia, Republica Moldova: Alexandru Romescu, Aida Olaru, Larisa Belcea, Korina Troća, Levente Kocsárdi, Ștefan Roman, Laura Gîrbovan, Darie Doklean, David Vicol, Alexandru Bogdan Popescu.

Scenografia este creația arh. MC.Donici; dramaturgia: Simona Donici; context muzical: Kocsárdi Levente; mișcare scenică: Alin Radu; video-mapping: Sebastian Hamburger. O producție a companiei de teatru independent Arte-Factum. Parteneri: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *