Amplele lucrări de reabilitare de la Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” din Timișoara avansează
Clădirea Colegiului Tehnic „Emanuil Ungureanu”, o construcție cu o istorie bogată și un caracter distinct, intră într-o nouă eră prin lucrările ample de reabilitare. Această transformare nu este doar o renovare fizică, ci reprezintă un pas esențial spre un mediu educațional modern, menținând în același timp legătura cu patrimoniul și valorile tradiționale.
Lucrările de reabilitare, realizate de Constructim S.A., sunt complexe, iar provocările de ordin tehnic nu au lipsit. La tronsonul B se realizează consolidări ale pereților prin cămășuire cu beton armat, formând trei nuclee și realizarea unei compartimentări a spațiilor cu o diafragmă de beton armat și zidărie.
„Provocările la această clădire sunt în primul rând legate de corpul B, care a presupus realizarea unui corp nou, în interiorul corpului existent, fiind păstrați doar pereții exteriori. Practic s-a realizat un corp nou în cadrul corpului existent„, spune ing. Cătălin Adam, directorul tehnic al companiei Constructim S.A.
Respect pentru trecut
Prin aceste lucrări de reabilitare, elementele istorice ale clădirii sunt nu doar conservate, ci și puse în valoare.
La corpul A s-a reușit salvarea si conservarea unei picturi monumentale de aproximativ 60m², care a fost realizată în sala festivă a colegiului, de pictorul Ştefan Szönyi, unul dintre cei mai mari artiști bănățeni din secolul trecut și care a fost restaurată în anii ’80 de pictorul V. Ţigu.
De asemenea, s-a restaurat mozaicul din zona caselor de scară, aproximativ 150m² mozaic istoric realizat de-a lungul timpului.
În partea de exterioară s-a acordat o atenție deosebită refacerii șarpantei și învelitorii, păstrând stilul tradițional, adăugându-se materiale și tehnologii noi pentru creșterea durabilității și eficienței energetice. Este un echilibru delicat între menținerea esteticii originale și adoptarea inovațiilor tehnologice, care se reflectă în fiecare aspect al reabilitării. În timpul lucrărilor de renovare au fost descoperite fragmente din zidul cetății Timișoara.
„Suntem în faza de descărcare arheologică, așteptăm ca echipa de arheologi să finalizeze toate studiile, urmând după aceea să continuăm și partea de lucrări exterioare. Zidul face parte din fosta cetate a Timișoarei, zid care a fost identificat atât la interior, când am reabilitat corpul B. Când am început partea de lucrări exterioare s-a descoperit o altă bucată din zidul cetății, care acum este în partea de descărcare arheologică, fiind investigat și studiat, urmând a se finaliza partea de avize„, ne dezvăluie ing. Cătălin Adam, directorul tehnic al companiei Constructim S.A.
Modernizare și inovație
Pe lângă restaurarea aspectelor tradiționale, interiorul clădirii este complet reamenajat și modernizat. Această transformare include instalarea tehnologiilor moderne, cum ar fi sistemele de iluminat de ultimă generație, sistemele de răcire a aerului și cele de control acces, toate integrate într-un mod care respectă și valorifică estetica originală.
Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” devine astfel un spațiu unde tradiția întâlnește inovația, oferind elevilor un mediu ideal pentru educație și dezvoltare.
Proiectul de reabilitare al Colegiului Tehnic „Emanuil Ungureanu” este un exemplu de cum trecutul și prezentul pot fi împletite pentru a crea un mediu educațional care să inspire și să motiveze. Este o dovadă că respectul pentru istorie și deschiderea către inovație nu sunt concepte opuse, ci, dimpotrivă, pot lucra împreună pentru a forma un întreg armonios și funcțional.
Istoric
Imobilul din Piața Huniade nr. 3 este monument de arhitectură și prezintă particularități arhitectonice speciale. Clădirea a fost construită de antreprenorul timişorean Eduard Reiter, pe baza planurilor arhitectului Albert Vigh, pe locul fostelor ziduri şi bastioane ale cetăţii din vecinătatea castelului Huniazilor. A fost ridicată ca o necesitate datorată creșteri numărului de copii care doreau să urmeze Școala de arte și meserii deschisă in anul 1879. Astfel că în anul 1899 a început construcţia acestei noi clădiri care să adăpostească o şcoală de arte și meserii, construcție ce avea să fie finalizată în anul următor.
„Clădirea Școlii de Arte și Meserii din Timișoara a fost la intre primele construcții ridicate pe locul fostelor fortificați din jurul Castelului Huniade. Clădirea, a căreiconstrucție a început în anul 1899 și a fost finalizat în 1900, a fost o precursoare a celebrelor șiruri de clădiri Art-Nouveau, care au definit caracterul zonei, mai târziu. Fațada clădirii, simetrică, e compusă dintr-un demisol și două etaje, acestea fiind tratate mult mai elaborat față de zona de bază, care lucrează ca un soclu pentru întreaga clădire. Remarcăm zona centrală a clădirii, care iese în rezalit, cumva vine în față, înspre trecător, invitând publicul și elevii de atunci să calce pragurile școlii„, declară Mihai Moldovan, de la Heritage of Timișoara.
Clădirea, actualul Colegiu Tehnic „Emanuil Ungureanu”, are o faţadă realizată în stil clasic şi o intrare marcată de trei arcade. Dacă parterul iese în evidenţă prin bosajele realizate pe zidărie, cele două etaje sunt decorate cu pilaştri terminaţi în capiteluri corintice. În interior s-au amenajat spaţii mari şi luminoase, pe lângă sălile de clasă fiind prevăzute atelierele necesare şi multe alte anexe.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!