A fost lansat Programul Cultural Timișoara 2023

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii și Asociația Timișoara 2023, împreună cu echipa de curatori ai programului Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, au făcut public Programul cultural TM2023.

Evenimentul de deschidere va avea loc în weekendul 17-19 februarie și confirmă vocația orașului de partener de dialog și gazdă bună pentru arte, spectacole și idei curajoase, într-un moment de sincronizare cu temele importante ale momentului. Peste 50 de evenimente și expoziții vor pune în lumină vecinătăți și comunități diverse, ponind din centrul fizic și simbolic al orașului către cartiere. Împreună în evenimente de mari  dimensiuni în aer liber, dar și prin dialoguri aprofundate pe scene sau în săli de expoziție, timișorenii și oaspeții lor din întreaga lume vor sărbători un oraș curajos, deschis și divers.

Pe site-ul https://opening.timisoara2023.eu/ se pot afla toate informațiile legate de expoziții și concertele din cadrul evenimentul de deschidere.

Programul Cultural Timișoara 2023 înseamnă 12 luni de teatru, artă contemporană și film de cea mai bună calitate, incluzând 25 de evenimente, fie ele muzicale, urbane sau de artele spectacolului.

„După ce ani de zile titlul de Capitală Culturală a fost mai degrabă ceva abstract, acum devine concret. Cea mai bună veste este că lucrăm împreună – echipa curatorială, Primăria Timișoara, Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, Asociația Timișoara 2023 și peste 200 de operatori culturali care implementează acest program. A doua veste bună e că ne-am ținut de cuvânt: noi nu am câștigat titlul pe vorbe goale, ci pe niște proiecte care acum devin realitate. Și mă bucur că am reușit să facem un program care se adresează tuturor, dar care urmează un fir roșu și ideea că fiecare are în interior o lumină cu care poate lumina orașul. Anul viitor este o șansă istorică pentru oraș, dar și pentru România. Este șansa transformării noastre ca oraș, comunitate și țară. Și aș vrea ca peste ani să ne uităm înapoi la anul 2023 și să spunem că acest titlu nu a transformat doar viața culturală a orașului, ci a transformat întreg orașul”, a spus primarul Dominic Fritz în cadrul evenimentului de lansare a programului cultural.

„Timișoara 2023 e o muncă de mulți ani, iar dosarul de candidatură a fost lucrat foarte bine, din moment ce a reușit să se remarce printre atâtea alte dosare. Sunt convins că programul cultural prezentat azi va reuși să stârnească suficient interes încât Timișoara să fie destinație pentru toată Europa începând din 2023”, a completat Demeter Andras, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Până acum sunt cartografiate 62 de evenimente și proiecte din cele peste 1.000 de momente culturale distincte care vor compune anul viitor, punctând diversitatea și calitatea ofertei culturale. Programul Cultural Timișoara 2023 include 10 coproducții internaționale complexe, din muzică și artele spectacolului, 15 programe nou create de dezvoltare comunitară și educație culturală, 10 intervenții în spațiul public cu componente de activare culturală, 20 de expoziții de artă contemporană, arhitectură, design, land-art, 12 filme documentare, 20 localități, 10 destinații de export cultural, sute de artiști internaționali din toate domeniile artistice: de la literatură, la dans contemporan și artele sonore.

În perioada următoare vor fi lansate apelurile dedicate Timișoara 2023. 51,98 milioane de lei de la Ministerul Culturii vor fi distribuiți către Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara – 33,3 milioane de lei, către județul Timiș, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș – 11,3 milioane de lei, programul prioritar multianual „Comunicarea Programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”, inclusiv monitorizarea și evaluarea comunicării, derulat prin Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii – 6,59 milioane de lei și creșterea capacității administrative a Asociației Timișoara 2021 – 0,78 milioane de lei. Aceste sesiuni de finanțare sunt menite să completeze programul cultural de anul viitor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *