Atelier de preparat pâine cu maia fără gluten, la Pronat, cu artizanul Ana A. Negru
Au învățat să facă pâine cu maia, fără gluten, în câteva ore. Este vorba despre cei care participat la atelierul susținut de cunoscutul artizan, Ana A. Negru, care a venit pentru prima dată la Timișoara, pentru a dezvălui celor pasionați, care este secretul care stă în spatele obținerii unei pâini sănătoase. Evenimentul a avul loc la viitoarea cantină Pronat, importator, procesator și distribuitor de produse naturale si BIO din Timișoara, care a pus la dispoziția cursanților mix-ul de făină Bio 4 cereale fără gluten.
„Făinurile de la Pronat le-am descoperit pe internet, pentru că voiam să descopăr mai multe despre făinurile astea, voiam să descopăr cum se comportă în aluatul de pâine și chiar prima pe care am testat-o a fost mix-ul acesta de cereale cu care o să lucrăm și la atelier. Apoi am vrut să văd și alte făinuri, cum se comportă, pentru că se găsesc și făinuri individuale. Doar de orez, doar de hrișcă și așa mai departe, și le-am testat pe rând, să văd cum merge treaba și merge bine. Este o făină foarte versatilă, pentru că am descoperit că e foarte bună și pentru aluatul de pâine, și pentru aluatul de pizza, și pentru pentru focaccia, chiar și pentru patiserie. Adică, poți să faci tarte, poți să faci clătite, deci se poate folosi pentru diverse aluaturi. Beneficiile se simt în special de către persoanele care au probleme deja cu glutenul. Poate că au intoleranțe mai ușoare sau mai grave, poate că au alergie la grâu, deci care sunt nevoite deja să recurgă la diete fără gluten. Sau poate că au boala celiacă. Acolo sunt restricții care merg mai departe și trebuie să fie fâinurile certificate, fără gluten. Beneficiile, să știți, merg chiar mai departe, pentru că dacă e să ne gândim că folosim maia naturală, adică doar apă și făină fermentată, și atât, fără drojdie comercială, fermentarea naturală aduce alte beneficii. Pe lângă faptul că se păstrează pâinea proaspătă, mult mai mult timp, pentru că se eliberează niște acizi organici, care efectiv asta fac, păstrează miezul mult mai mult timp proaspăt, în afară de beneficiile astea, cred că e foarte important și pentru participanți sau pentru cei care aleg să-și facă acasă, să treacă prin tot procesul ăsta, și pentru a descoperi un obicei vechi, pentru că pe vremuri exact așa se făcea. Pâine cu maia naturală. Astăzi, participanții vor învăța să facă de la zero, pas cu pas, un aluat de pâine fără gluten și vom trece prin tot acest proces împreună. Vor frământa aluatul, vor amesteca ingredientele, vor frământa, îi vor da răgazul de care are nevoie, pentru că lucrăm cu maia și aici timpii de fermentare mult mai lungi. După care își vor luat aluatul acasă, vor continua dospirea, îi vor da forma finală și apoi, după încă o dospire, îl vor coace„, ne-a spus la începutul atelierului, artizanul Ana A. Negru.
Evenimentul s-a desfășurat la viitoarea cantină bio a companiei timișorene Pronat, care va funcționa în parcul industrial din Sândanrei.
„Avem cu doamna Ana Negru, deja de câțiva ani, o bună colaborare, în sensul că dumneaei a descoperit mix-ul nostru de făină fără gluten, care, după părerea ei de specialist, se comportă foarte bine la sortimentele de pâine cu maia, fără gluten, și colaborăm deja de ceva timp la atelierele dumneaei. Noi oferim făina, pentru a fi testată de participanți. Ne-am bucurat foarte tare, când am auzit că vine și în Timișoara și că organizează un astfel de seminar și că este interes, după numărul de participanți. Este primul eveniment care se desfășoară aici. Practic, locația este nouă. Urmează să deschidem un punct de alimentație publică, unde ne dorim să oferim publicului mâncare și băuturi cât se poate de sănătoase, bio„, declară Codruța Petcu, manager general Pronat.
Cantina Pronat este un concept unic, unde majoritatea produselor vor fi bio sau preparate cu produse bio.
„E prima activitate care are loc în această locație. Locația este destinată să fie un bistro, o cantină pentru acest parc industrial. Vom găti mâncare și pentru alte firme din zonă, take&go sau cu livrare. Probabil e printre primele unități de acest fel din țară în care vor fi produse prepondent bio. Ne propunem să fie totul bio, dar nu se va putea, pentru că piața, aprovizionarea nu permite acest lucru, însă tot ce putem aduce bio, va fi bio. Începând cu băuturile, care vor fi doar bio, continuând cu snacks-uri, biscuiți, covrigei și așa mai departe, iar la partea de mâncare gătită, vom avea în meniu cel puțin partea de supe și de garnituri, bio. Mă refer la cartofi, morcovi, ceapă, toate legumele le vom aduce din Austria, de la o fermă bio, gata congelate, în vederea pregătirii. Supele și deserturile, iarăși vor fi bio. Rămâne partea de carne, care, cel puțin în această fază nu va fi în totalitate bio, dar încercăm să integrăm pastele, de exemplu… adică, în portofoliul nostru de la Pronat, unde avem circa 3000 de produse, vom încerca să integrăm cât mai multe dintre acestea în meniul din această cantină”, ne dezvăluie Emanuel Popa, fondatorul Pronat.
Participanții la atelierul de preparat pâine cu maia, fără gluten, au avut parte de o experiență inedită. Au plecat acasă cu aluatul preparat, dar mai ales cu noi cunoștințe și trucuri folositoare, necesare pregătirii unei pâini sănătoase.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!